Criza si deznodamantul

Peste tot au loc revolte, inclusiv cazuri amenintatoare care devin  exprimate  spontan si incontrolabil si nimeni nu poate prezice urmarile. La fel ca si criza insasi, valurile sale se rostogolesc peste toti si nimeni nu este lasat in pace. Bogatii sunt fortati sa ajute saracii, in timp ce saracii manipuleaza dependenta celor bogati de ei.

Fiecare economist din lume are parerea sa despre motivul crizei economice care are loc. Dar uitam ca aceasta criza nu este a economiei ci a civilizatiei: Nu exista nici un domeniu uman de activitate care sa nu fie afectat de criza.

Criza are loc in toate sistemele sociale create: sanatate, asistenta publica, familie, educatie… Fara indoiala, toti acorda atentie crizei cand ea se exprima in domeniul financiar si economic, pentru ca supravietuirea noastra depinde asta direct. Dar pentru a-i revela cauzele trebuie sa vedem totul ca un intreg, ca o criza a civilizatiei.

Motivul crizei este unul singur: in fiecare zi, lumea devine mai interconectata si interdependenta din interior, de natura si de aceea in fiecare zi devine si mai opusa conectarilor externe si culturii pe care i-am adus-o sub forma statelor separate, societatilor, sistemelor care i se opun, si asa mai departe. Anume aceste diferente in unitatea lumii, care cresc mai mari in fiecare zi, si cultura separatiei pe care am creat-o, este criza care continua sa creasca.

Nu putem stopa exprimarea globalitatii si integralitatii lumii. Asta vine din propria sa natura, pe care nu o putem influenta.

De asemenea, nu putem sa nu constantam cresterea opozitiei intre structura interna a lumii unde unitatea este revelata si cea externa, umanitatea, unde separatia si contradictiile sunt exprimate. Aceasta este o evocare a crizei cu mai multe fatete in interiorul nostru.

Singura solutie la aceasta problema a cresterii crizei, cresterea opozitiei noastre fata de natura, sta in gradul de atingere a unitatii umanitatii, a garantiei reciproce, a echilibrului intre umanitate si natura, a consumului rezonabil. In orice caz, asta contrazice natura noastra egoista si de aceea este posibila doar atunci cand mediul inconjurator exercita o intreaga influenta pozitiva in fiecare persoana.

Pentru asta este necesar sa formam o noua constiinta sociala, personala, care poate fi obtinuta printr-o educatie globala si o crestere a conectarii integrale, globale intre oameni. Ca sa obtinem asta, fiecare tara trebuie sa decida formarea unui astfel de mediu in societatea sa.

Creand un sistem mass media care sa implice oameni de stiinta si experti care sa explice noua lume globala, noile sale legi sociale, necesitatea de le urma pentru a putea supravietui, este o parte din educatie. Creand conectari virtuale si non virtuale vom atrage oamenii, le vom da exemplu de unificare si ii vom invita sa ia si ei parte, este parte din educatie.

Fara indoiala, facand primul pas in aceasta directie vom simti imediat si clar cum criza dispare.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: