De la O Lume a Consumului La O Lume a Daruirii

Intrebare: Dezoltarea ne poarta de la o lume a consumului catre o lume a daruirii. Mii de generatii care au trait in aceasta lume au fost conduse de puterea egoismului. Daca urmatorul pas al umanitatii trebuie sa aduca lumea catre lumea daruirii, atunci cum arata aceasta lume?

Raspuns: Este numita o lume a daruirii, insa in ea exista ambele forte.Forta daruirii exista in lumea consumului, insa este folosita doar pentru a primi. Lumea nu poate exista doar cu o singura forta in ea: trebuie sa existe intotdeauna doua forte.

Intrebarea importanta este care este forta determinanta: Cine se schimba? Daca forta primirii decide totul, atunci forta daruirii ii serveste acesteia.

Doresc sa dau putin si sa primesc mult. Doresc sa investesc intr-o afacere pentru a castiga mai mult. Dezvolt totul pentru mai mult profit si beneficiu.

Intreaga lume vegetala, si animata, si omul ca parte a naturii animate, se dezvolta prin dominatia fortei de a primi in detrimentul fortei de a darui. Acest lucru devine evident cand este vorba despre om, care ca un mare egoist, foloseste aceasta forta intr-un fel care raneste pe aproapele sau. In om, dominatia fortei de a primi asupra celei de a darui este clara, insa aceasta dominatie este mai primitiva la nivelurile mineral, vegetal si animat.

Atunci cand privim o persoana, noi putem vedea foarte clar, ca tot ceea ce face aceasta este pentru propria a placere, pentru beneficiu. Omul nu poate face nimic faca a avea un beneficiu. Natura ne-a facut astfel incat nu facem nici o miscare daca nu capatam placere, daca nu avem un beneficiu: realizarea trebuie sa fie mai mare decat investitia. Investitia mea este daruirea, si primirea trebuie sa fie mai mare decat daruirea. Ceea ce inseamna ca puterea regulilor primirii ationeaza aupra puterii daruirii.

In final, noi vom renunta la modul in care folosim forta primirii care actioneaza asupra fortei daruirii; noi vrem sa avem un profit de pe urma oricui fara sa avem sentimente de rusine. O persoana este gata sa ucida, sa vanda, si sa distruga pe oricine doar pentru a primi un gram de implinire si placere; in acelasi timp, persoana nu tine cont de nimeni.

In acest fel a crescut forta primirii in relatie cu forta daruirii. Diferenta dintre ele a devenit pur si simplu enorma. Atunci cand ajungem la aceaste disproportii enorme intre forta daruiri si cea a primirii si conexiunea dintre ele este perturbata complet, atunci experimentam o criza si incapacitatea de a continua sa existam.

Asta pentru ca forta daruirii nu se mai afla aproape de ce a primirii si nu o mai ajuta sa evolueze. Egoismul a crescut atat de mult incat mai ingaduie oamenilor sa dea ceva altora pentru ca acestia din urma sa aiba un beneficiu. Persoana vrea sa primeasca totul pentru sine.

Egoismul nu imi mai ingaduie nici macar sa tolerez pe cineva langa mine pentru a-mi face o familie. Nu imi ingaduie sa am copii datorita pretului pe care ar trebui sa il platesc: sa ofer, sa ii am in vedere pe ceilalti, si sa ne ajutam unii pe altii Omul nu mai este pregatit pentru asta. Atat de mult a depasit puterea primirii puterea daruirii!

Noi vedem aceste lucruri in lumea de astazi, in orice loc sau la orice nivel din viata unei persoane. Omul se gandeste intotdeauna la modalitati prin care sa castige cat mai mult fara sa plateasca nimic. Este mai bine sa fure.

De aceea oamenii au creat sisteme diferite pentru a fura legal. Ei distorsioneaza legile, formeaza legaturi corupte in guvern si societate, si fac asta doar pentru a primi cat mai mult posibil. In final, ajungem la starea in care o persoana nu este capabila sa mai tina cont de cineva, indiferent daca este vorba despre, familie, societate, guvern, copii sau intreaga umanitate.

De aceea apare o criza comuna in educatie si cultura. Am incetat total sa tinem cont de natura si vrem sa facem ce dorim cu aceasta, sa ne debarasam de gaze nocive pe care le deversam in ocean si sa contaminam orice si pe oricine. Stratul de ozon nu este treaba mea; lasa sa se ingrijoreze altii.

Ego-ul nostru nu ne mai ingaduie sa facem planuri dinainte pentru ca intotdeauna ne gandim la ce avem in momentul respectiv. Daca nu vedem un beneficiu imediat, nu ne pasa ce se intampla mai tarziu. Nu vrem sa auzim despre viitor. Nu vedem si nu auzim nimic.

Acum 50 de ani, economistii si bancherii au pregatit programe pentru dezvoltarea guvernelor pentru 5, 10, 20 sau chiar 25 sau 50 de ani inainte. Astazi lucrurile s-au schimbat. Nimeni nu stie ce se va intampla maine.

Lipsa dorintei de a tine cont de altii ne duce la pierderea punctului de referinta. Ceea ce distruge toate sistemele existente Distruge chiar si minimul echilibru care mai exista intre forta de a primi si cea de a darui, nu doar echilibrul ci si conexiunea este pierduta.

De aceea noi nu stim cum sa continuam sa traim. Solutia este de a crea un sistem in cadrul comunitatii care ne va impinge si ne va invata sa crestem forta daruirii fara de care viata nu poate exista.

Din Kab Tv “O Viata Noua” Episodul 12, 1/10/12

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: