Democraţia, regula naţiunii spirituale

Ce este o democraţie? Întreaga naţiune, compusă din milioane de oameni, se adună împreună, şi oamenii sunt întrebaţi: „Ce vreţi?” Unii spun că vor fotbal, alţii spun că vor Coca Cola, şi li se spune „Veţi primi ceea ce vreţi”. Ce altceva ar putea să vrea masele dacă nu sunt educate, dacă nu sunt ridicate pe scara spirituală? Într-un astfel de caz, democraţie duce la involuţie, la degradare. Deci, ce este atât de bun la democraţie?

Democraţia este bună numai când facem un cerc, ceea ce înseamnă că numai într-un grup. Aici greşeşte întreaga lume. Ideea de acum despre democraţie este ideală, dar trebuie împlinită numai în anumite condiţii. Este imposibil să o implementezi printre mase, printre oameni care nu se gândesc la ziua de mâine. Deci, oamenii nu merg să voteze pentru că nu le pasă cine este ales. Ei doar strigă şi resping faptul că guvernul nu face ceea ce vor ei.

Nici cei de la guvernare, de la toate nivelele, dar nici oamenii conduşi nu înţeleg ce reprezintă democraţia. Asta pentru că nu este în vasele lor; este în vase rotunde, care nu li se potrivesc deloc. Oamenii au nevoie de un rege, o putere autoritară. Un rege simte că „Statul sunt eu; este tot al meu!” şi lui îi pasă de supuşii lui, ca cetăţenii săi să se simtă bine din moment ce ei îi aparţin lui. El lucrează pentru bunăstarea tuturor din cadrul naţiunii, din moment ce este toată a lui.

Deci, dacă o naţiune există în mod egoist, ea are nevoie de un rege. Totuşi, dacă un stat avansează spiritual, are nevoie de o democraţie. Acestea sunt contrarii: „cercuri” (Igulim) şi „linia dreaptă” (Yosher), cele două forme ale vaselor. Nu trebuie să le încurcăm una cu alta din moment ce niciuna nu este mai bună sau mai rea. Vedem că democraţia nu funcţionează, şi acestea sunt doar cuvinte frumoase. Alegeri libere şi libertatea de exprimare în media sunt toate doar nişte jucării. În realitate, liderii societăţii fac ceea ce trebuie să facă.

Din prima parte a Lecţiei Zilnice de Cabala, 10.10.2013, Scrierile lui Rabash

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: