Diferenta dintre abordarea laica si cea religioasa

Întrebare: Care este diferență între abordarea laică și cea religioasă a vieții? De exemplu, eu mă consider un profan, dar întotdeauna am un conflict interior, și îmi este greu să înțeleg unde în mine se termină profanul, și unde începe omul religios. Aceeași diviziune există în întreagă societate israeliană.

Conform ultimelor alegeri: 50% din populație este complet laică, 17% păstrează tradițiile, dar nu se consideră religioși, 13% păstrează tradițiile și se consideră religioși, 12% sunt religioși și 8% sunt religioși ortodocși.

Răspuns: Profanii cred că lumea este guvernată de legile naturii, și că nu există nimic altceva în afară a ceea ce vedem și descoperim prin știință. Abordarea laică a vieții înseamnă că lumea trebuie luată așa cum este, conform sentimentelor omului, fără să ne bazăm pe forțe superioare, destin, viață după moarte. Fiecare fenomen nerezolvat, este doar o invenție a imaginației și fanteziei noastre.

Abordarea laică este adevărată abordare. Înăuntrul ei sunt multe variații care definesc relația omului cu el însuși și cu societatea, dar nu sunt la un așa de diferit nivel, precum abordarea religioasă și cea laică.

Abordarea religioasă este bazată pe credința într-o forță superioară care a creat lumea, și care ne-a dat condițiile pe care le avem. Dacă îndeplinim toate dorințele forței superioare, merităm premiul, dacă nu, vom fi pedepsiți.

Există diferite tipuri de relații cu forță superioară, de atitudini la premiu și pedeapsă, la participarea unei persoane și la libertatea ei de a alege. Dar, ideea este că oamenii religioși țin cont de existența forței superioare, de un plan special, un program, scopul creației. Astfel, centrul creației nu mai este ființă umană, ci forță superioară, Creatorul.

Pentru că oamenii cred că acest Creator aranjează și organizează totul, ca răspuns la comportamentul omului, ei trebuie să își lege viețile tot timpul de forță superioară. Adică, ei cred că o persoană depinde nu de legile oarbe a naturii, ci de o voință superioară. De aceea, este necesar să se roage forței superioare, să ceară, să se rușineze, să se pocăiască pentru acțiunile din trecut.

Multe religii diferite și credințe au existat cândva și au dispărut, sau încă mai există astăzi. Religia are o mare influență în lume și societate. În ultimii 2000 de ani , omenirea a evoluat sub influența religiei, la început, după distrugerea celui de al doilea templu, s-a ridicat iudaismul, și apoi, din el au derivat creștinismul și islamul.

Toate aceste religii se luptă între ele, și există relații complexe între ele. Fiecare religie are multe mișcări: catolică, protestantă, ortodox creștină, shiita și sunni în islam, și multe ramuri în iudaism.

Fiecare sinagogă din Israel este cumva diferită de restul. Fără să menționam conflictul dintre laici și religioși, care nu sunt capabili să își organizeze viață lor, fără să deranjeze unii pe alții, dar vor să își impună punctul lor de vedere celorlalți.

Nu vreau să judec cine are dreptate și cine greșește. Dar, un astfel de conflict există doar în Israel. De exemplu, în SUA sau în Europa, nu există niciun conflict între oamenii laici și cei religioși. Dacă ești evreu, nimănui nu îi păsa dacă mergi la sinagogă sâmbătă sau doar de sărbătorile mari.

Evreii din străinătate simt că aparțin unei singure țări. În Israel, este un conflict, pentru că religia nu este separată de stat, și este implicată în luptă pentru putere. Astfel, apare în aria de interes comun, unde dorințele noastre se ciocnesc. Cu timpul, acest conflict se adâncește, pentru că fiecare crede că partea opusă vrea prindă o bucată din ea.

Această confruntare din societate, se aprofundează, ducând la ură și divizare, care nu au existat niciodată între oamenii din Israel. Și nu cred că asta este rezultatul unei diferite abordări a lumii. Este doar o luptă pentru putere în viața noastră – dorințele unora de a controla pe alții și statul, încât să le servească intereselor lor, fie că aparțin de comunitatea laică sau de cea religioasă.

Luptă este pentru stat, pentru putere, pentru bugetul statului, și că să îl folosească în beneficiul lor.

Din „O viata noua”, KabTV, 21/05/15

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: