Educati-va copiii in concordanta cu Calea lor

Regula ”educatiei copiilor vostri in concordanta cu calea lor” nu implica deloc permisibilitate. Din contra, este o foarte stricta abordare.

„In concordanta cu calea lui” inseamna in concordanta cu inclinatia copilului. Daca un copil are talent la matematica, inscrieti-l intr-o scoala de matematica si fortati-l sa studieze folosind toate mijloacele posibile. Si daca cineva are talent la dans, lasati-l sa ia lectii de balet si sa o faca serios. „In concordanta cu calea sa” nu inseamna „tot ceea ce il multumeste pe copil”. Daca ar fi asa, ce rost ar avea „educati-va copiii?”

Copiilor ar trebui sa li se dea doar exemple pozitive. In fond, noi sintem nascuti cu o natura egoista, asa cum spune Creatorul: “Am creat inclinatia rea.” Nici o inclinatie buna nu a fost creata impotriva acesteia, ci mai degraba, doar Lumina reformatoare, care poate fi atrasa prin Studiile Cabaliste.

De aceea, cind ii aratam unei persoane ceva rau si ii spunem ca nu este bine sa se comporte in acel mod, aceasta nu este de acord: „Este rau, dar il doresc!” Ea nu face legatura intgre cuvinte si actiuni: spune ca este rau dar totusi face acel lucru.

Din acest motiv, nu este recomandat sa li se dea copiilor exemple negative impreuna cu cele pozitive, astfel incit ei sa poata alege. Ei nu vor alege niciodata ce e bine. Ei isi vor urma natura si intotdeauna vor fi atrasi de exemplele si actiunile negative in ciuda numeroaselor predici. Din contra, vazind doar exemplele pozitive si discutindu-le in forme diferite, tranzitionam treptat spre bine. Obiceiul devine o a doua natura.

Ce poate fi considerat a fi un exemplu pozitiv? O persoana stabileste un exemplu fiind puternic conectat la grup, inspirindu-i pe prietenii sai si actionind impreuna cu ei.

Copiii ar trebui sa stie cum sa se autoevalueze in ceea ce priveste grupul si actiunile acestuia. Pentru asta, au nevoie sa li se dea o scala de realizari din moment ce altfel, un copil nu stie cum sa isi evalueze actiunile. Daruirea catre grup trebuie sa aiba o forma externa care sa poata fi folosita ca un instrument de masura.

Dion lectia zilnica de Cabala  12/3/10, Discutie depsre Educatie

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: