Este nevoie de paine si educatie

Obiectivul nostru principal acum nu este sa eliminam diferentele dintre bogati si saraci. Acesta este un scop pentru viitor.

In acest moment avem de-a face cu doua probleme urgente: Prima este sa ridicam standardul de viata peste linia saraciei, iar a doua este sa obligam pe toata lumea sa invete despre garantia reciproca, luea noua, noua economie, noile relatii intre oameni si schimbarile pe care natura ne obliga sa le facem. O universitate care sa predea aceste lucruri trebuie construita, iar studiul acolo trebuie sa fie obligatoriu, la fel cum este obligatoriu pentru copii mersul la scoala.

Consider aceste doua conditii esentiale. Pentru ca este scri: „Daca nu este faina nu este Tora.” Dar pe de alta parte daca nu este Tora (stiinta lumii noi), nu este nici faina. Din acest motiv oamenii trebuie educati si hraniti, insemnand venitul necesar. Deocamdata asta-i tot ce trebuie sa facem.

Foarte des sunt intrebat ce sfat practic poate fi dat unei persoane care a suferit destul si este gata sa accepte garantia reciproca. Cum poate aceasta persoana sa intre intr-o lume noua? Asta se poate doar prin educarea treptata a persoanei. Nu putem sa ne trezim maine si deja sa fim intr-o lume noua. Totul incepe cu corectarea interioara a persoanei. Ea trebuie sa invete sa se schimbe prin intermediul studiului si prin mediul sau. Daca mai multi oameni studiaza, ei vor ajunge la stadiul in care sa se corecteze singuri si sa se influenteze reciproc.

Este datoria guvernului pentru inceput sa asigure natiunilor hrana si educatia. Natiunea trebuie sa ceara guvernului sa ridice oamenii deasupra pragului de saracie si sa isi educe oamenii in spiritul garantiei reciproce. Fara aceste doua lucruri, nu vom putea merge mai departe.

Nu stiu unde va gasi guvernul fondurile necesare pentru asta. Poate lua de la bogati sau poate incepe sa economiseasca prin reducerea costurilor oficialilor guvernului, depinde de el. Sa calculam cati bani sunt necesari. Poate ca nu este vorba de o suma foarte mare. Intr-un fel sau altul guvernul trebuie sa ii asigure populatiei strictul necesar. Nu se va putea juca cu acesti oameni cum a facut in trecut, deci ar fi mai bine sa faca planuri pentru viitor.

Nu cred ca este vorba despre o suma nerealista. Tebuie sa calculeze si sa vada pentru cine trebuie marite taxele si pentru cine trebuie reduse. Ar putea fi vorba despre o noua taxa pentru toata lumea, mai putin pentru cei sub linia de saracie. Asta trebuie facut. Cum este posibil sa existe oameni care nu sa aibe ce sa manance?

De asemenea trebuie sa invatam oamenii cum sa administreze o gospodarie prin programe de televiziune sau dialoguri. Nu conteaza venitul, oamenii nu pot trai aiurea si sa faca ce vor. Oamenii trebuie invatati sa se gospodareasca. Destul de des oamenii nu stiu sa faca asta.

Exista specialisti, oameni de stiinta, psihologi care pot explica cum sa iti gospodaresti veniturile. Daca cineva are o anumita suma de bani pentru familie pentru ca sa traiasca o luna, acesti specialisti pot calcula cat de mult se poate cheltui si pentru ce. Este o intreaga disciplina economica numita familia si stiinta consumului.

Oamenii vor asculta si se vor inspira treptat; vor incepe sa aibe o alta atitudine fata de viata. Pentru ca, oamenii nu se gandesc prea mult la ce se intampla cu ei maine. Noi nu simtim asta, nu am fost invatati asa. Scolile noastre sunt mult distantate de viata reala si ele nu predau strictul necesar, cum sa ne purtam cu oamenii, cu viitorul sot, sotie sau copii, sau cum sa ne descurcam in gospodarie in asa fel incat banii sa ajunga intreaga luna. Toate aceste lucruri trebuie invatate.
Din Lectia zilnica de Cabala 10/2/2011, Shamati #219

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: