“Îți poți pierde instinctul matern?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Îți poți pierde instinctul matern?

Cercetări recente arată că atenţia mamelor asupra smartphone-urilor și revistelor sunt dăunătoare pentru comunicarea mamă-copil, care la rândul său, dăunează dezvoltării copilului. În cadrul cercetării, mamele și-au folosit telefoanele pentru a interacționa cu rețelele sociale și de asemenea, mamele citind reviste, au petrecut de până la patru ori mai puțin timp vorbind cu copiii lor mici (cu vârste între doi și trei ani) decât atunci când nu erau pe telefoane sau reviste. În plus, mamele cu telefoane și reviste au răspuns mai puțin la apelurile copiilor lor, au avut un răspuns de calitate mai scăzută decât atunci când nu erau în media lor și uneori chiar și-au ignorat cu totul copiii.

Ce înseamnă atunci când vedem mame – simboluri ale devotamentului, iubirii și grijii – acordând o atenție din ce în ce mai mare telefoanelor și revistelor lor decât copiilor lor mici?

Este un exemplu actual al modului în care instinctul matern se diminuează, iar legătura naturală dintre mamă și copil slăbește cu cât egoul uman crește. Telefoanele și revistele se adaugă situației, dar ies și la iveală odată cu dezvoltarea noastră naturală, care este o creștere continuă a ego-ului uman, care ne detașează din ce în ce mai mult unul de celălalt, până la desprinderea mamelor de copiii lor.

Ca rezultat al dezvoltării noastre egoiste, din ce în ce mai puțini oameni din ziua de azi doresc să aibă copii sau nepoți și tot mai mulți oameni devin preocupați exclusiv de viața lor individuală. O astfel de dezvoltare trebuie să se desfășoare până când ajungem într-o stare de neputință și disperare, în care nu vom simți niciun mijloc de existență sau împlinire într-o viață de detașare crescândă unii față de alții.

Cu toate acestea, odată cu creșterea neputinței, vine și oportunitatea de a diagnostica corect cauza principală a detașării noastre crescânde unul față de celălalt – egoul uman exagerat care rezidă în fiecare dintre noi – și de a înceta să identificăm pulsiunile noastre egoiste ca fiind „sinele nostru” sau „Eul” nostru. Cu alte cuvinte, realizând ego-ul din spatele detașării noastre crescânde unul faţă de celălalt, până la un punct în care mamele își pierd instinctele materne, ar trebui  în consecință, să încetăm să-i ascultăm cerințele și să încetăm să ne raportăm la el ca fiind o parte din noi. Atunci am putea începe să ȋl corectăm.

În fiecare moment, ego-ul acordă prioritate împlinirii propriilor noastre dorințe față de ale celorlalţi. Cu cât ego-ul crește mai mult, cu atât mai mult ne face să ne gândim din ce în ce mai mult la noi înșine chiar și la propriile noastre familii. Cu alte cuvinte, ego-ul este iubire de sine și ne îndrumă să ne iubim doar pe noi înșine mai mult decât ne iubim propriii copii, soți și părinți, până la un punct în care nu simțim deloc iubire pentru oricine altcineva.

După ce diagnosticăm că ego-ul în creștere este cauza principală a detașării tot mai mari, care provoacă o serie de probleme în viața noastră, ar trebui să ne organizăm relațiile astfel încât să relaționăm cu toată lumea cu atitudini iubitoare și atente. Cu alte cuvinte, prin creșterea conștientizării necesității de a ne îmbogăți conexiunile cu mai multă iubire, considerație, sprijin și încurajare, atunci rețeaua mai largă de conexiuni pozitive pe care o punem asupra societății va servi pentru a ne influența pozitiv să reaprindem  iubirea la nivel de familie. Mamele ar experimenta apoi o renaștere a instinctelor materne, deși la un nivel cu totul nou: nu vor fi simple „instincte”, ci noul impuls al mamelor de a se apropia de copiii, familiile și rudele lor ar rezulta din dobândirea unui nivel mai înalt de conștiință, adică legătura cu forța pozitivă a iubirii și dăruirii care există în natură.

Bazat pe videoclipul „Cum au devenit mamele detașate de bebelușii lor” cu Cabalistul Dr. Michael Laitman și Oren Levi. Scris/editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: