Lectură introductorie: Garanţie Reciprocă

Transcrierea completă a lecturii introductorii: Arvut – Garanţie reciprocă.

Trecem prin vremuri foarte grele în viaţă în ţara noastră. Problema este că astăzi, oamenii din toată lumea, nu doar oamenii din ţara noastră, nu ştiu cum să rezolve problemele care au apărut. Dar soluţia apare deodată în forma oamenilor; asta se întâmplă în diferite ţări, iar acum se observă şi aici, în Israel.

Nu ştim dacă asta este un fel de epidemie sau, din contra, un anumit val bun, care va pune lumea în ordine. Dar oamenii care trăiesc în diferite locuri de pe glob, simt nevoia de a ieşi afară şi a-şi exprima dorinţele şi speranţele.

Asta se întâmplă pentru că de foarte mult timp, aproape 60 de ani, a fost o tendinţă în lume, care arată spre un presupus sfârşit al întregii noastre istorii: Lumea a devenit scufundată în crize, care se manifestă în toate domeniile vieţii oamenilor.

Oamenii nu mai sunt în stare să îşi întemeieze o familie normală; asta duce la o multitudine de divorţuri, copii nu mai pot locui cu părinţii, îşi părăsesc casa părintească devreme şi folosesc droguri şi alcool. Dar criza nu se manifestă numai în unitatea familiei, ea cuprinde societatea, industria, economia, sistemul de educaţie, cultura şi chiar ştiinţa. Chiar oamenii de ştiinţă spun că aceasta a ajuns la un punct mort şi nu se poate dezvolta mai departe. Vedem cu adevărat că am ajuns la un zid.

De-a lungul miilor de ani ne-am dezvoltat de la o generaţie la alta presupunând faptul că copiii noştri vor avea o viaţă mai bună. Am suferit pentru copiii noştri, în speranţa că ei vor fi fericiţi. Iubirea noastră pentru ei ne-a forţat să ne dezvoltăm şi să muncim din greu, sacrificându-ne pentru ei. Dar acum nimic din toate astea nu mai există; astăzi nu mai suntem siguri că ei vor avea o viaţă mai bună decât a noastră. De aceea oamenii nu mai vor şi aibă şi să crească copii: Cine are nevoie de asta? De ce se va naşte acest copil, pentru a vedea această viaţă complicată şi fără rost?

Iar înţelegerea acestui fapt, că nu există niciun scop pentru asta, ne penetrează la propriu creierul nostru. Nu vedeme o soluţie, nu găsim un răspuns. Este ca şi cum umanitatea se sufocă în inabilitatea de a se mişca în vreun fel. Şi întreaga lume simte asta.

Dar principalul lucru este criza financiară şi economică, pentru că în ea se manifestă criza comună. De fapt, economia conectează întreag lume într-o singură reţea. Relaţiile industriale, economice şi interbacare: acestea sunt amprenetele dorinţelor şi aspiraţiilor noastre. Cu alte cuvinte, relaţiile noastre sunt măsurate în principal cu bani. Ce putem face? Asta este lumea. De aceea o criză în economie este un semn special.

În acelaşi timp, descoperim faptul că lumea noastră a devenit mai mică. La propriu, în 24 de ore, o persoană se poate afla în cel mai îndepărtat loc fără să simtă prea mult diferenţă faţă de mentalitatea oamenilor cu care s-a obişnuit în mod gradual. Lucrurile sunt aproximativ la fel peste tot, toată lumea este conectată, oamenii par să îşi piardă individualitatea. În afară de faptul că lumea a devenit mică, toate părţile ei au ajuns să fie legate strâns una de alta. Iar asta duce la un rezultat special: Vedem că depindem unul de altul. De exemplu, atunci când se întâmplă ceva în Japonia, întreaga lume suferă. Iar asta este valabil şi pentru S.U.A., Europa şi orice alt loc.

Toată lumea se influenţează reciproc. Nici măcar nu ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă SUA ar declara falimentul. Şi, în general, putem să ne gândim la asta? Piaţa Comună ar putea cădea în Europa şi asta ar afecta în mod natural întreaga lume. Pe scurt spus, trăim într-o lume impredictibilă şi, pe de o parte asta produce presiune în societate, dar pe de alta oamenii devin indiferenţi la orice se întâmplă, pentru că nu sunt în stare să schimbe oricum nimic.

Indiferenţa provine din aceeaşi conexiune care există între noi toţi, pentru că noi depindem mult unul faţă de altul. Dar nu am construit aceste conexiuni; simplu, lumea ne-a închis brusc  în ea. A fost separată într-o multitudinde de bucăţi şi, deodată, a devenit închisă, deodată am devenit ca o umanitate unită pe glob, o singură familie şi depindem unul de altul. Asta este o foarte mare problemă.

Astăzi, oamenii de ştiinţă care studiază natura umană, politică şi socială, văd deja clar că existăm de fapt într-o totală interdependenţă reciprocă, într-o aşa măsură încât nimeni nu poate scăpa. Oamenii de ştiinţă au ajuns încă de acum 50-60 de ani la aceste concluzii. Dar numai recent, fiecare dintre noi a început să experimenteze cu adevărat acest lucru.

Iar dacă acum 30-40 de ani toate acestea părea să fie o teorie străvazie şi erau discutate numai în cercuri ştiinţifice, acum simţim cu toţi această conexiune. Şi este o conexiune foarte problematică.

În principal, aşa cum se referă oamenii de ştiinţă la ea, această conexiune arată faptul că noi existăm într-un sistem integrat; un sistem în care toate părţile lui, toate subsistemele, sunt în mod continuu conectate, ca în corpul nostru. Iar dacă apare un dezechilibru între aceste subsisteme, arată prezenţa unei probleme: o boală, care conduce la distrugerea întregului organism care moare. Asta se referă la amândouă: organismul biologic şi organismul numit omenire. Chiar dacă am vrea să ne distanţăm unul de altul, nu am fi în stare. Oamenii de ştiinţă confirmă asta pe baza cercetărilor lor.

Nu ne putem imagina cât de mult ne influenţăm unul pe altul cu mentalitatea noastră, obiceiurile, tradiţiile, educaţia, cultura şi în special cu producţia industrială, etc. Şi nu avem unde să ne ducem.

În alte cuvinte, ne îndreptăm către un asemenea sistem integrat şi analog, în care fiecare parte este interconectată şi trebuie să se mişte conform unei anumite traiectorii date, dar luând în considerare mişcarea fiecărei părţi. Foarte curând ne vom simţii atât de conectaţi în jurul întregului glob încât vom fi ca un cuplu căsătorit, ale cărui mici probleme şi dezacorduri cresc în ură reciprocă. Cuplul este în proces de divorţ, dar sunt totuşi forţaţi să trăiască într-un singur apartament, până când se duc fiecare în final în propria direcţie.

Pe de o parte zidurile cad peste ei şi este la fel şi în societatea umană, pentru că pământul este mic. Dar pe de altă parte, ei trebuie să se separe pentru că ura lor este foarte puternică. Dar atunci când un cuplu este în stare să facă asta, nu mai avem unde să fugim unul de altul. Asta este problema: nu ştim cum să ne comportăm unul cu altul. Nu suntem creaţi să fim împreună. Asta se manifestă în special acum, când egoul uman a devenit uriaşi şi are o puternică influenţă asupra personalităţii şi calităţii, astfel încât oamenii nici măcar nu mai vor să se căsătorească sau să aibă copii. Ei încep să se simtă mai mult ca nişte singuratici.

Trebuie să ne unim între noi acum când aceste forţe apar în noi? Cum să facem asta?

Vedem că şi poiliticienii vor să se unească, organizează întâlniri: G8, G10, G20. Liderii ţărilor se adună şi discută conexiunile dintre ţări, pentru a face lumea mai bună şi mai sigură şi pentru a evita dezastrele. Dar nu sunt în stare să ajungă la un compromis. Se adună pentru câteva zile, discută şi pleacă cu nimic: Nu ştiu ce să facă!

Iar afacerişii, economiştii, Banca Mondială – toţi aceia în a căror mâini este concentrată întreaga putere a lumii – nici ei nu ştiu care este soluţia. Se petrec lucruri în lume pe care ei nu le pot controla.

Toate astea se întâmplă pentru că trebuie să ajungem la o lume integrală, un sistem analog, cu fiecare subsistem conectat ca roţile dinţate într-un singur organism, în care mişcarea unei singure roţi produce mişcarea restului. Fiecare o face pe cealaltă să se mişte. Dar nu simţim şi nici nu înţelegem cum operează sistemul ca întreg.

Trebuie să ajungem la o stare în care vedem că existăm într-o singură natură comună. Problemele ecologice ne înconjoară din toate părţile. Dar fiindcă nu înţelegem unde suntem, suntem cuprinşi de disperare. Iar aici oamenii de ştiinţă vin să ne salveze şi ne explică cum lucrează fiecare sistem.

Principiul muncii lor este bazat pe faptul că fiecare celulă are grijă de restul părţilor sistemului, aşa cum celulele din corpul nostru au grijă de celelalte celule din întreg organismul. Niciun organ nu lucrează pentru propriile nevoi: Inima nu are nevoie de sânge doar pentru ea, îl distribuie în tot organismul. Plămânii nu au nevoie de aer pentru ei însăşi, etc. Niciun singur organ, incluzându-l pe cel mai important, creierul, nu trăieşte pentru el însuşi, lucrează pentru beneficiul întregului sistem.

Exact în acest fel trebuie să ne conectăm şi noi unul cu altul. Nu avem altă alegere! Ne îndreptăm către această stare; întreaga noastră evoluţie ne-a îndreptat către asta. Observând viteza dezvoltării curente a societăţii umane, este posibil să spunem că în viitorul apropiat va trebui să devenim obişnuiţi cu aceste sisteme. Fiecare persoană în mod individual şi toţi oamenii împreună, toate ţările şi naţiunile, vor trebui să înveţe cum să existe şi să interacţioneze în acest tip de sistem bazat pe o conexiune reciprocă, numită garanţie reciprocă.

Dar această conexiune nu poate fi realizată fără schimbarea propriei naturi. Cu alte cuvinte, toţi oamenii trebuie să treacă printr-o inversare interioară. De fapt, de-a lungul a mii de ani până acum, dorinţa de a obţine, de a primi, de a dezvolta, a avea succes, de a folosi tot ceea ce putea fi folosit, de a avea putere, a fi faimos şi a avea multe cunoştinţe, a crescut. Pe scurt, egoul nostru ne-a motivat prin creşterea intensităţii acestuia.

Omul, în timpul vieţii, trece printr-o creştere constantă a egoului şi asta se întâmplă când generaţiile se schimbă. Este un salt al egoismului în fiecare generaţie şi de aceea fiecare nouă generaţie diferă faţă de cea anterioară. Asta ne diferă pe noi de animale.

Deci, la sfârşitul dezvoltării noastre egoiste, trebuie să ajungem la o stare în care simţim disperare şi deznădejde. Asta se manifestă prin crize în familie, disfuncţionalităţi interne care se petrec în om, problemele părinţilor cu copiii, criza sistemului educaţional, crize peste tot.

Acest lucru ne arată că egoul a încetat să se mai dezvolte; am devenit disperaţi. După mii de ani de dezvoltare în egoul nostru, am ajuns la saturaţie şi acum natura egoistă a ajuns la un punct mort. Stăm faţă în faţă cu natura. Iar această natură comună care ne înconjoară, în care existăm ca într-o sferă, ne apare ca o formă integrată, în care toate părţile sunt interconectate. Iar noi nu suntem. Deci înseamnă că în acest moment suntem într-o stare de contradicţie, de conflict, o stare de criză uriaşă cu natură integrată.

Omul descoperă că este opus naturii, opus tuturor forţelor care ne afectează. În principal, acesta este motivul pentru toate crizele şi greşelile. De fapt, părţile minerale, vegetale şi animale ale naturii se dezvoltă conduse de instinctele lor; noi ne-am dezvoltat în acelaşi fel de-a lungul miilor de ani. Dorinţa egoistă a omului a continuat să crească şi l-a forţat să caute împlinire.

 Acum, la sfârşitul dezvoltării noastre egoiste, procesul în care toată lumea a făcut tot ceea ce a simţit că a vrut, când stăm în faţa naturii comune, retraşi unul în altul, trebuie să ne corectăm, să ne schimbăm natura egoistă – să devenim globali şi integraţi – la fel cum ne apare nouă acum lumea.

În alte cuvinte, dacă noi am schimbat natura în cursul a mii de ani, acum se întâmplă invers: Natura se pare că s-a închis în faţa noastră demonstrându-şi integritatea şi nu mai este nimic de făcut. Trebuie să ne schimbăm noi.

Sunt multe studii privind acest lucru, care spun că întreaga dezvoltare viitoare se va întâmpla numai prin schimbarea interioară din om. Trebuie să ne schimbăm pentru a începe să interacţionăm între noi conform cu natura. Şi apoi, în măsura în care obţinem armonia cu natura, vom simţii lumea aşezată. Primul lucru care va merge vor fi problemele ecologice, pentru că încălzirea globală şi toate problemele de climă sunt numai forme externe ale crizei ecologice. Dacă noi ne schimbăm, nu va mai fi nicio criză în niciun domeniu.

Din acest motiv, luând evenimentele care au loc la vecinii noştri ca exemplu (lucruri similare se vor întâmpla în curând şi în Europa şi în toată lumea), vedem cum deodată oamenii simt că trebuie să iasă afară şi să se unească între ei în protestul lor. Simt că vor câştiga putere prin unire. De ce? Pentru că prin unire ei devin similari cu natura globală unificată. De aceea există o anumită forţă adiţională în unitate lor. Nu este legat numai de faptul că sunt aşa de mulţi şi că, în acelaşi timp, se unesc între ei. Faptul că devin similari cu natura le dă o putere adiţională. Poţi să te gândeşti, ce poate face un grup de tineri care protestează? Nu îi subestima. O anumită forţă se trezeşte în oameni în general şi în special în aceia care protestează, iar guvernul este incapabil să le reziste.

Iar acesta este un fenomen special care se întâmplă în timpul nostru. La sfârşit, trebuie să evoce schimbările în om. În alte cuvinte, dacă vrem să ne schimbăm, trebuie să obţinem garanţia reciprocă, o conexiune corectă între noi, o relaţie corectă. În măsura în care vom găsi aceste conexiuni ne vom simţi mai fericiţi şi mai în siguranţă, vom aveam domeniile noastre de acţiune: sistemul de educaţie, sistemul de sănătate, câştigurile – totul.

Nu vom obţine nimic dacă acţionăm la fel cum protestează studenţii şi doctorii din Israel. Nu va ajuta pentru că guvernul nu are cum să dea bani, pentru că atunci când iau bani din altă parte o fac în detrimentul altcuiva! Iar cei bogaţi au destulă putere pentru a evita să dea ceva. În final, toate resursele vine de la o singură sursă, ţinută de guvern şi distribuită între toţi oamenii într-un anumit fel. Este ca în familie: nu poţi face ceea ce vrei cu câştigul, acţionând numai după dorinţa ta fără a lua în considerare interesul celorlalţi membrii ai familiei. Este la fel şi aici.

Astfel, există o singură soluţie. Trebuie să ridicăm toate sistemele sociale la un nivel unde vor înflori şi astfel vor obţine o putere adiţională – puterea de a corespunde naturii. Vom avea succes dacă interacţionăm cu natura în echilibru şi armonie. În principal, asta este ceea ce trebuie mai exact să înţelegem şi să realizăm.

Nu vă vorbesc ca un politician, sociologist sau om de ştiinţă. Vă vorbesc despre lucruri pe care trebuie să le realizăm, lucruri descrise demult în Tora şi Cabala: Întreaga naţiune Israel este responsabilă, unul pentru celălalt. Acest principiu stă la baza naţiunii noastre: l-am urmat până la distrugerea Templului. Am fost aproape de el şi ne-am sprijinit unul pe altul şi în exil. Aşa au fost lucrurile până de curând şi chiar dacă ne-am creat o naţiune nu suntem încă capabili să o construim corect; este încă o „adunare de proscrişi”.

Dar acum 100-200 de ani eram în exil şi eram uniţi mult mai mult. A fost un nivel foarte ridicat al interacţiunii şi sprijinului reciproc.

De aceea trebuie să ne întoarcem la acelaşi principiu. Pentru că dacă întreaga naţiune Israel ar deveni cu adevărat responsabilă, unul pentru celălalt, am putea realiza condiţia necesară care se arată astăzi în faţa omenirii de către natura obişnuită.

În principal, am trăit odată conform acestei condiţii iar cum trebuie să ne întoarcem la asta.

„În acest sens, suntem ca un sac de nuci, uniţi într-o singură formă din afară de sacul care ne înconjoară şi ne uneşte. Asta însă nu îi face un corp unit, iar fiecare mişcare aplicată sacului produce tumult şi separare. Astfel, ei ajung în mod conştient la noi uniuni şi agregări parţiale.

Greşeala este că le lipseşte unitatea interioară şi că întreaga lor forţă a unităţii provine dintr-un incident din afară. Pentru noi, este foarte dureros pentru inimă….. Sigura speranţă este de a stabili o nouă educaţie naţională pentru noi, de a descoperi şi aprinde încă odată iubirea naturală naţională care a dispărut din noi.”(Baal HaSulam – „Naţiunea, Individul şi Naţiunea”)

De-a lungul a mii de ani am existat conform legii sprijinului reciproc, coeziunii şi iubirii aproapelui în interiorul naţiunii Israel, comunitatea noastră. Multe sisteme care furnizează sprijin reciproc oamenilor au acţionat în timpul exilului şi mai ales înainte de el, iar noi trebuie să le reactivăm. Nu mă refer la îndeplinirea poruncilor şi la religie; mă refer la o conexiune din inimă, care a existat între oameni. Există un motiv pentru care nicio altă naţiune nu a spus ceva de genul „ Toţi din Israel sunt prieteni”, „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi”, „Nu face altuia ceea ce ţie nu îţi place.” În mod gradual, acestea au devenit legi, pe care natura ne forţează să le urmăm în orice societate, oriunde în lume.

Puteţi vizita site-ul nostru şi blogul meu, unde adun studii legate de acest topic şi veţi vedea că ele devin un fapt demonstrat ştiinţific.

În „Exil şi Mântuire”, Baal HaSulam scrie: „Atâta timp cât nu ne ridicăm scopul deasupra vieţii corporale, nu vom avea renaştere corporală pentru că spiritualul şi corporalul nu pot locui într-un singur coş, pentru că suntem copiii adevărului absolut”.

Trebuie să obţinem unitate, iar asta ne va ajuta să ne rezolvăm toate problemele. Nu înţelegem cât de mult poate influenţa o persoană care este parte a sistemului comun, mecanismului rotund al lumii rotunde, cât de mult poate influenţa întreaga lume.

Şi noi putem reuşi mai mult decât alţii în această direcţie, deoarece unitatea este înrădăcinată în noi; am devenit odată, din această cauză, o naţiune. Este scris că am fost toţi de acord să devenim „ca un singur om cu o singură inimă”, într-o singură dorinţă, iar asta a fost la începutul existenţei naţiunii Israel. În alte cuvinte, unitatea este fundaţia noastră şi este aproape uşor să revenim la ea, faţă de alte naţiuni. De aceea suntem sub o presiune mai mare decât toţi ceilalţi, pentru că natura ne obligă să îndeplinim această lege a garanţiei reciproce. Să sperăm că vom fi în stare să o facem.

Evenimentele care se petrec recent, când oamenii ies în piaţă, protestează şi vorbesc despre garanţie reciprocă şi de a se ajuta unul pe celălalt, aceste lucruri sunt deja un început bun. Suntem pe cale să înţelegem cum să ne comportăm şi de ce depinde succesul: dacă obţinem unitatea, atunci vom avea succes în totul! Am studiat Cabala deja de foarte mulţi ani, iar Cabala este foarte precisă în această privinţă. A fost revelată pentru a ne ajuta să obţinem unitatea şi astfel să ne rezolvăm toate problemele. Sunt multe materiale care se referă la asta pe site-ul nostru şi pe canalul 66 TV din Israel.

Întrebare: Omenirea numai distruge solul şi contaminează lumea înconjurătoarea, iar acum există pericolul unei distrugeri atomice. Nu există pace în omenire, numai războaie şi crime. Omul are nevoie de ajutor din momentul naşterii şi îşi petrece întreaga viaţă luptând pentru sănătate şi existenţă. De ce a trebuit ca Creatorul să creeze omul? Natura s-ar fi descurcat perfect fără noi! Care este rolul general al omului?

Răspuns: Am spus ceva de Creator?

Întrebare: M-am întrebat tot timpul, care este scopul acestui „joc”?

Răspuns: Creatorul este natura. În Gematria, valoare numerică a cuvântului Elokim, Creatorul, este egală cu cea a cuvântului Teva, Natură. Atunci când ne referim la noţiunea de „natură obişnuită”, ne gândim la Creator; nu este nimic altceva. Creatorul este legea, aşa cum este scris: „Legea este stabilită şi tu nu poţi să o încalci”, „Eu nu îmi schimb HaVaYaH”, etc.

Omul este în interiorul sistemului de legi. Dacă obţine aceste legi şi acţionează conform cu ele, va avea succes. Dacă însă nu acţionează în conformitate cu ele, va fi înfrânt. Nu am simţit cu adevărat atitudinea bună a Creatorului, nu am fost niciodată protejaţi, El nu poate fi cumpărat, iar atunci când ajungi la un autobuz şi arunci o monedă în cutia de donaţii, sperând că asta va preveni ca autobuzul să sară în aer, o faci doar pentru propria consolare.

Trebuie să înţelegem că existăm în natură şi că Cabala este o ştiinţă, o înţelepciune. Iar Creatorul este Forţa Superioară globală, care cuprinde întreaga lume şi o controlează. Este o lege, iar Cabala ne explică această lege. Oricine o realizează vede tot ceea ce se întâmplă. Este naiv să credem că este Creatorul cel care acţionează bine sau rău asupra noastră; copiii mici cred aşa.

Întrebare: Dar nu acest joc nu este unul bun, adica crearea umanităţii, care numai a suferit în cursul întregii istorii.

Răspuns: Ai dreptate, dar pentru ca tu să înţelegi acest joc trebuie să vezi întreaga cale şi să înţelegi cum această lege ghidează înainte întreaga dezvoltare. Dacă natura este aşa de inteligentă încât a creat corpurile noastre din atomi, molecule, proteine şi tot restul, şi a creat forţa raţiunii în aceste corpuri, de ce atunci ne lasă deodată cu propriile noastre unelte, odată ce am atins vârful dezvoltării noastre, ne lasă să distrugem tot ceea ce ea a creat? Trebuie să înţelegem mai bine întregul proces al dezvoltării, iar astăzi suntem în stadiul în care o putem face.

 Înţelepciunea Cabala arată întregii umanităţi că „Toţi Mă veţi cunoaşte, de la cel mare la cel mic”. Iar aceia care fie nu ştiu, fie nu înţeleg acest proces, vorbesc şi ei tot ca tine. Dar trebuie să ne ridicăm şi să vedem întregul proces, de la început la sfârşit. Este posibil; putem să ne ridicăm deasupra timpului şi să vedem că acesta este un proces necesar. Există de fapt un scop şi există dreptate în legile cu care trăim, când unul îl consumă pe celălalt, al treilea minte iar al patrulea ucide.

Întrebare: Am două întrebări. Am sentimentul că încerci să mă convingi că sunt foarte nefericit şi că am multe probleme pe care nu le pot rezolva. Înţeleg corect? Încerci cu adevărat să mă convingi că sunt păcătos şi mizerabil?

Răspuns: Întâi de toate, este imposibil să combaţi un sentiment. Dacă tu simţi asta, atunci ai dreptate. Dar de fapt, eu îţi explic în mod simplu situaţia în care există practic întreaga societate. Nu eu am inventat asta; poţi intra online şi o să găseşti multe materiale în această privinţă, scrise de oameni de ştiinţă, sociologi, oameni politici şi economişti.

Îţi pot arăta zeci de hârtii privitoare la acest topic. Încerci să spui că nu există nicio criză, că totul este bine, că nu suntem în conflict cu natura obişnuită, că clima nu se schimbă şi că gheţarii nu se topesc? Ţi-am listat faptele pe care lumea le cunoaşte.

Comment: Acestea sunt iluzii!

Răspuns: Dacă sunt iluziile mele, atunci ai dreptate! Eşti ca un copil; închizi ochii şi spui că problema nu există! Care este cea de a doua întrebare?

Întrebare: Din cărţile pe care le-am citit am înţeles că Creatorul l-a creat pe om ca imaginea Lui, iar tu încerci să schimbi natura creată de Creator! Deci lucrezi împotriva Creatorului?

Răspuns: Ai dreptate în această privinţă. Este scris: „Creatorul l-a creat pe om direct, dar oamenii au inventat multe calcule.” Suntem corupţi şi toate calităţile rele ne sunt date de către Creator, forţa superioară, iar noi trebuie să le schimbăm în calităţi bune, corecte. Eşti de acord cu asta?

Comentariu: Nu cred că eu am nevoie de corectare!

Răspuns: Este scris: „Am creat înclinaţia rea.” În alte cuvinte, Creatorul a creat dorinţa rea şi Tora – mirodenia (metoda) pentru corectarea ei! El a creat înclinaţia rea, o persoană rea şi i-a dat o carte, un manual, pentru a se corecta cu ajutorul Luminii superioare, a forţei superioare care există în natură.

Întrebare: Dacă suntem un sistem unificat iar astăzi mulţi oameni din Israel ştiu asta şi urmăresc canalul 66, studiază  Cabala, de ce întâmpinăm probleme în toată lumea, zi de zi? Ai spus odată că nu fiecare persoană trebuie să studieze Cabala şi că, chiar şi un număr mic de oameni care studiază au un impact pozitiv în lume. De ce situaţia în lume devin din ce în ce mai rea, cu toate că un număr în creşetere de oameni îşi doresc să obţină spiritualitatea?

Răspuns: Este o întrebarea foarte bună şi corectă. Problema constă în faptul că noi încercăm din toate puterile să contracarăm natura creată de sus. Acesta este un proces foarte încet.

Egoismul uman s-a dezvoltat de-a lungul a 40-50 de mii de ani. Iar noi am început diseminarea Cabala pe scala largă acum în jur de 5 ani. Până atunci, am existat ca un grup închis, despre care nimeni nu a ştiut. În timpul acestor 5 ani, am fost în stare să ne adresăm lumii, care căuta o soluţie şi nu înţelegea ce se întâmplă. Am deschis două canale TV, pagini web şi centre Cabala în toată ţara. Oamenii ne ascultă şi ştiu deja scopul creaţiei, motivul existenţei noastre în forma curentă, de ce avem nevoie că să ne corectăm şi să ne ridicăm la nivelul naturii obişnuite, la nivelul Creatorului. Am obţinut un rezultat foarte mare.

 Studiez Cabala de aproape 40 de ani şi văd cum dezvoltarea are loczi după zi, în mod exponenţial. Asta este dificil de crezut!

Sunt în legătură cu mulţi oameni de ştiinţă din toată lumea şi cu alţi Cabalişti. În opinia mea, ne dezvoltăm cu viteza luminii şi nici nu am visat la aşa ceva! Dezvoltarea mea personală a avut loc mult mai încet.

Astăzi este nevoie doar de câteva luni pentru ca o persoană să înţeleagă ce se întâmplă şi de câţiva ani să obţină ceea ce, anterior, lua decenii. De aceea ai dreptate când spui că sunt mulţi oameni care studiază Cabala, dar nu este suficient încă. Pentru a evoca manifestarea forţei pozitive în naţiunea Israel şi apoi în întreaga lume, trebuie să fie o masă critică, aşa numită măsură plină cantitativ şi calitativ (Seah). Cred că ne apropiem de asta, dar încă nu s-a întâmplat.

Întrebare: Baal HaSulam a spus că toate înţelepciunile naţiunilor din întreaga lume sunt incluse în înţelepciunea Cabala. Ştiu cel puţin trei alte teorii, care vorbesc despre acelaşi lucru: Acestea sunt Druzismul, Budismul şi Sufismul. Am locuit într-o aşezare Druză în Mount Carmel şi am studiat Cabala mai mult de un an. Crezi ca a venit timpul pentru a adăuga toate celelalte metode la Cabala şi a rezolva problemele umanităţii?

Răspuns: M-am întâlnit cu câţiva mari Sufişti în Danemarca, Anglia şi SUA, care au scăpat   din ţările lor şi de persecuţia fundamentalistă. Am găsit un limbaj comun cu fiecare dintre ei, privitor la metodă, abordarea vieţii, studiul actual, etc. Aproape nu este nicio diferenţă între studii; nici măcar nu a trebuit să căutăm un compromis.

Această înţelepciune a fost dăruită lumii întregi de către Avram. Este scris că patriarhul Avram stă la baza tuturor credinţelor. De aceea toate aceste studii au o singură rădăcină. Nu ştiu ce direcţie ai în minte, dar Sufismul, în principal, trebuie să propage aceeaşi metodă.

În ceea ce priveşte toate ştiinţele din lume, inclusiv fizica, chimia şi alte ştiinţe naturale, ele sunt parte ale înţelepciunii Cabala, deoarece Cabala vorbeşte despre principiul interacţiunii dintre două forţe, care controlează lumea: acestea sunt forţe pozitive şi negative şi un ecran, care le conectează. Cabala explică asta.

Din acest motiv, atunci când realizezi acest principiu, vezi manifestările lui asupra nivelului mineral, vegetal şi animal şi în psihologia umană, în lumea interioară a omului. În alte cuvinte, Cabala este fizica lumii comune şi o poţi folosi pentru a găsi o abordare asupra a orice. Am împărţit natura în părţi: chimie, fizică, biologie şi zoologie, dar natura este un singur întreg.

Întrebare: În fraza: „Numai înţelepciunea Cabala direcţionează omul către scopul creaţiei”, de ce există cuvântul „numai”? Asta înseamnă că Cabala are acest monopol, corect?

Răspuns: Monopolul nu este problema, dar faptul este că Cabala vorbeşte exact despre acest lucru. Trebuie doar să înţelegi de unde vine Cabala. A fost descoperită de către Avram acum 5772 de ani, iar el a scris imediat o carte, Îngerul Secret (Raziel ha Malach), pe care o studiem de asemenea. Numărătoarea inversă a început atunci; calendarul nostru începe din acel moment.

Înţelepciunea ne explică ce este lumea spirituală, lumea forţelor care controlează lumea noastră. Din acest motiv, tot ceea ce există în lumea noastră este o consecinţă a acestor lucruri care se întâmplă în nivelul superior, care înconjoară lumea noastră şi o controlează prin întregul sistem de forţe.

Din acest motiv, dacă ştii şi studiezi această reţea de forţe şi modul în care forţa comună controlează lumea şi legile ei, înţelegi rădăcinile şi acţiunile, cauzele şi efectele şi tot ceea ce se întâmplă în lume în general. De aceea numai ea îţi poate explica orice fenomen.

 Iar toate celelalte ştiinţe sunt incluse în ea, deoarece fiecare dintre ele examinează numai părţi separate din natură şi numai la nivelul posibilităţilor celor cinci simţuri ale noastre.

Întrebare: Am început să mă uit la canalul 66 deoarece am găsit multe lucruri în comun cu meditaţia transcedentală, pe care o practic de aproape un an. Am auzit că nu o negi, dar că spui că meditaţia sau practicile „New Age”, aşa cum le spui, le lipsesc ceva care există în Cabala…

Răspuns: Am spus asta? M-ai auzit pe mine spunând aceste lucruri?

Întrebare: Posibil. Am auzit că o persoană care practică acest tip de meditaţie poate obţine eventual rezultate, similare cu cele care pot fi obţinute prin studiul Cabala.

Răspuns: Niciodată.

Întrebare: De ce?

Răspuns: Pentru că nu este nimic într-o persoană care să derive din creierul ei. Creierul nostru are aceeaşi origine animală ca şi corpul. Nu vei fi capabil să derivi nimic din el, doar fantezii de nivel animal.

Pe ce îţi bazezi imaginaţia atunci când lucrezi cu el? De ce crezi că prin imaginarea a ceva, atingi nivelele superioare?

Iar dacă vrei să ştii opinia mea, eu nu cunosc o metodă similară, incluzând religiile şi tot restul.

Întrebare: Poţi explica în cuvinte simple de ce am nevoie pentru a obţine armonia cu natura, cu toată umanitatea şi să ating starea de „toţi din Israel sunt prietenii unii cu alţii?” Practic şi eu meditaţia şi încerc să aduc iubirea în lume. De ce am nevoie, conform Cabala?

Răspuns: La început, trebuie doar să studiezi. Trebuie să începi să înveţi puţin despre natura noastră, despre percepţia realităţii în general: cum o percepem, ce se întâmplă aici, de ce văd realitatea în această formă specifică, de ce există ea înăuntrul meu şi nu în afara mea, dacă există ceva şi se întâmplă în mine?

Cum mă pot schimba pentru a vedea realitatea în forma adevărată? Cum văd forţele care influenţează tot ce este în jurul meu şi cum pictează ele această imagine a realităţii din faţa mea, pentru ca eu să o percep în acest fel? Şi cum ajung la o stare în care, schimbându-mă, pot vedea realitatea perfectă şi eternă, în plus faţă de această lume?

Înţelepţii au spus: „Vei vedea lumea în viaţa ta.” Trebuie să obţin existenţa eternă încă din această viaţă. Iar asta se referă la toţi cei prezenţi aici, inclusiv cei mai în vârstă, deoarece toată lumea are oportunitatea de a obţine viaţa eternă.

Totul depinde de persoană: Dacă ea ne aude deja, asta înseamnă că asta este pentru ea. În alte cuvinte, trebuie să fac un efort pentru a ajunge la nivelul existenţei eterne şi perfecte.

Întrebare: Ce ne putem garanta unul altuia şi ce ne va unifica?

Răspuns: Garantăm unul pentru altul ca celulele dintr-un organism, iar interconexiunea noastră continuă să se reveleze mai mult, cu fiecare zi care trece. Starea globală a lumii continuă să se manifeste, aşa cum oamenii spun, fiecare persoană este conectată cu toată lumea prin cinci oameni, ”efectul de fluture” este realizat; toate acestea se referă la faptul că omenirea există într-un sistem unificat.

Acest sistem de conectivitate dintre noi devine revelat cu fiecare zi, iar noi simţim într-o mai mare măsură că suntem conectaţi între noi. Dar atunci când nu corespundem unul cu altul şi nu avem o conexiune bună între noi, suferim. Iar în final percepem asta ca o criză în toate domeniile existenţei noastre.

Deci, cum realizăm asta? Ne rămâne un singur lucru de făcut: Să ne schimbăm. Iar o schimbare a relaţiilor dintre noi către mai bine va contribui la faptul că vom descoperi lumea spirituală în conexiunea automată dintre noi (pe care nu noi am inventat-o).

Haideţi să spunem că am descoperit deodată că eu depind de tine. Asta însemnă că ar trebui să am o relaţie bună cu tine, altfel cum aş menţine o bună conexiune cu tine? Nu am altă soluţie pentru că, în principal, fiecare dintre noi determină ceea ce se întâmplă cu fiecare dintre noi. Din acest motiv, este foarte dificil să îndeplinim garanţia reciprocă, iar aceasta are o mulţime de obligaţii.

Dar cum ne conectăm şi ne ridicăm la această conexiune? Totuşi, noi avem egoul, aşa cum este scris: „Am creat înclinaţia rea.” Egoul a fost iniţial instilat în noi de către natură, iar ura noastră, unul împotriva celuilalt, va continua să se reveleze, deoarece noi continuăm să avansăm şi să ne dezvoltăm.

Dar există o soluţie la această problemă. De aceea există în lume o metodă numită înţelepciunea Cabala. Este foarte simplu: Obţinem o bună conexiune între noi prin studiu şi realizarea acestuia. Iar aceia, care au început să studieze de ceva timp, ştiu că au început să simtă schimbări în ei de îndată ce au început să studieze.

O persoană începe să audă lucruri care îi sunt noi. Apoi fie este de acord cu ele fie le dezaprobă, clarificându-şi anumite lucruri, iar în acelaşi timp se schimbă. Iar asta contează cel mai mult. Ce contează nu sunt cunoştinţele cu care ne umplem capetele, ci ceea ce începem să simţim în interior, achiziţia unor noi sentimente.

 Iar atunci când aceste sentimente, impresii, conexiuni, senzaţii şi calităţi, devin revelate, ne ajută să avem o conexiune puternică între noi. Iar dacă încă nu suntem conectaţi, înţelegem cel puţin că nu există niciun contact între noi, iar acest lucru este deja o revelaţie a răului, a absenţei comunicării dintre noi. Şi există o instrucţiune specifică pentru, direcţia pentru a o îndeplini.

Întrebare: Ce crezi, ar trebui ca oamenii care studiază Cabala să meargă la facultate atunci când simt că dacă ar face asta, nu le-ar aduce nicio împlinire spirituală? Cum pot să îmi ajut soţul, astfel încât să nu îşi părăsească studiile, atunci când spune că nimic altceva nu îl mai interesează decât spiritualitatea?

Răspuns: Desigur, studiile din facultate nu ne aduc nimic spiritual. Studenţii mei şi cu mine avem mulţi copii care cresc. Iar eu îi îndemn pe toţi să studieze.

Una dintre fiicele mele are un doctorat în genetică şi biologie, a doua fiica şi-a completat studiile în filozofie şi Cabala şi şi-a început dizertaţia. Sunt câţiva oamenii dintre studenţii mei, care sunt în curs de scriere a propriilor dizertaţii, iar eu îi împing să o facă.

Atunci când văd un copil dăruit, care are abilităţi de a muncii în educaţie, îl îndemn să meargă la facultate, pentru că Cabala este aproape de educaţie, deoarece scopul ei este să educe oamenii.

Oricum, îi îndemnăm pe toţi să obţină o profesiune. Dacă o persoană nu vrea să meargă la facultate, trebuie măcar să parcurgă o anumită pregătire. Şi apoi putem fi siguri că odată ce o persoană şi-a completat studiile, nu va avea probleme pentru a-şi asigura traiul pentru ea şi familia ei. Asta este o cerinţă obligatorie.

Toţi părinţii din grupul nostru îşi îndeamnă copii să studieze. Chiar acum vorbim cu administraţia Universităţii Deschise pentru a permite copiilor noştri de 14 ani (înainte de a completa liceul) să înceapă să studieze acolo şi să aibă o educaţie mai înaltă (master) odată cu absolvirea liceului.  Deci spune asta soţului tău, iar eu îi urez succes!

Întrebare: În prezent sunt multe companii care au întâmpinat dificultăţi economice şi sunt în prag de închidere. Ce pot face pentru a supravieţui şi a se conecta la legea globală? Este ceva de făcut?

Răspuns: Nu, scopul Cabala nu este acela de a îmbunătăţii situaţia companiilor falimentare. Nu poate furniza o soluţie individuală, imediată, pentru că depindem unul de altul.

O anumită companie privată egoistă, care odată a avut succes şi a făcut bani şi care nu mai este capabilă să facă asta, doreşte să facă chiar mai mulţi bani. Deci ce ar trebui făcut?

Noi nu dăm binecuvântări, nu folosim „remedii miraculoase”, nu luăm bani din asta şi nu avem brăţări roşii, aşa cum văd la unii dintre voi.

Spus pe scurt, Cabala învaţă pe oamenii legile naturii, legile universului. Aşa a fost întotdeauna şi nu are nimic de vândut. Dar pot explica procesul unei persoane care vrea să treacă prin asta pentru a se schimba. Şi va reuşi devenind la fel ca natura şi mediul ei.

Pot da un sfat privind repararea situaţiei unei asemenea companii. Toţi angajaţii acestei companii trebuie să studieze o oră pe zi. Nu este nevoie să studieze Cabala în mod special, ei trebuie să studieze ca să fie conectaţi unul cu altul, să aibă relaţii de bune, de prietenie şi să fie apropiati unul de altul.

Iar dacă schimbă atmosfera în compania lor, atunci putem fi siguri să spunem că vor ieşi din cădere. Pot chiar să îi ajut să găsească materiale gratis.

 Întrebare: De ce observăm acum dispariţia fericirii din viaţa noastră, apariţia insecurităţii în societate şi lipsa armoniei dintre om şi natură?

Răspuns: Am vorbit deja despre asta. Asta se întâmplă pentru că egoul nostru a ajuns la un capăt. Ne-am dezvoltat în mod constant, conform unei funcţii liniare, iar egoul nostru a continuat să crească. Dar procesul de saţietate a început acum câteva zeci de ani. Oamenii s-au îndreptat către droguri şi alcool, s-au distrus, au devenit neajutoraţi şi indiferenţi la orice altceva şi au început să se sature de viaţă. O criză se manifestă în educaţie şi în unitatea familiei. Astăzi, peste 50% din oamenii tineri nu vor să se căsătorească, nu vor nici măcar să fie implicaţi într-o relaţie. Toate acestea sunt simptome ale faptului că egoul uman a încetat să mai crească. Iar oamenii de ştiinţă, îngrijoraţi de problemele sociale, confirmă asta. Este ca şi cum egoul nostru nu mai are unde să avanseze; este ca şi cum ne-am consumat toate posibilităţile.

Întrebare: Ce îi împiedică creşterea?

Răspuns: Creşterea este limitată de uniformitate care este revelată. Egoul a atins o anumită senzaţie de saturaţie şi a devenit global. Iar noi ne simţim deodată dependenţi unul de altul. Acum, problema noastră constă în nevoia noastră de a dezvolta conexiunea noastră globală. Dacă o persoană vrea să se dezvolte mai mult, o posibilitate de dezvoltare minunată se deschide în faţa noastră, dar această dezvoltare este posibilă numai prin conexiunea cu ceilalţi. Omul trebuie să schimbe aceste conexiuni greşite dintre noi într-o conexiune bună.

Întrebare: Există un conflict aici. Pe de o parte spui că trebuie să ne unim, dar pe de altă spui că unitatea blochează dezvoltarea individuală.

Răspuns: De ce? Continuă să te dezvolţi personal şi individual, în timp ce rămâi conectat cu alţii. Înainte, obişnuiam să dezvoltăm relaţia cu alţii pentru a-i folosi cât de mult puteam pentru propriul beneficiu. Dar acum, este invers, dezvoltarea este internă. Înainte munceai constant ca să realizezi egoul tău, dar acum trebuie să întorci egoul într-o atitudine bună.

Este adevărat, este problematic, dar priveşte celalaltă parte a monedei, asta ne permite să obţinem lumea spirituală. Ne ridicăm deasupra lumii noastre şi percepem lumea forţelor, lumea care există în afara timpului, în afara naturii şi în afara corpurilor noastre animale.

Iar prin ridicarea deasupra, este ca şi cum aş ieşi din egoul meu, devin om şi încep să percep faptul că realitatea există în afara mea, deasupra mea. Iar apoi simt cum exist în curgerea vieţii eterne, dar în acelaşi timp corpul meu şi eu însumi rămân: două nivele de dezvoltare.

Întrebare: Rambam a vorbit despre cât de limitat este intelectul nostru. Mă poate asta împiedica să ies din mine însumi?

Răspuns: Nu, deoarece obţinem o percepţie înaltă, un nou simţ. Tot ceea ce simţim în noi şi suntem în stare să absorbim se numeşte această lume şi nu putem percepe mai mult de atât.

Dar dacă ieşim din noi înşine, vom fi în stare să revelăm lumea forţelor, care ne guvernează înainte de naşterea în această viaţă şi după moartea noastră, toate motivele pentru tot ceea ce se întâmplă aici şi acum. Când obţinem senzaţia altruistă, care ne va permite să percepem lumea în afara noastră, vom începe să percepem realitatea înaltă.

Din acest motiv, condiţia „iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi”, o nevoie de a ieşi din propria persoană, toate acestea nu sunt pentru ca eu să îi servesc pe alţii, ci de a mă duce pe mine la o constrângere interioară în eternitate.

Întrebare: Întrebarea mea este despre oamenii care nu studiază Cabala. Ei se comportă şi gandesc bine, îşi cresc copiii bine. Ce ar trebui să facă aceşti oameni? Ar trebui şi ei să studieze Cabala?

Răspuns: Sunt ei cu adevarat bine? Daca este aşa, atunci este minunat. Când mă uit la lume văd că majoritatea oamenilor nu au o viaţă nici bună nici rea, au o viaţă foarte calmă. Ce ar trebui să facem în legătură cu ei? Nimic.

Dar atunci când o persoană se simte rău şi începe să analizeze de unde vine această senzaţie şi ce înseamnă ea, la sfârşit, ea îşi pune întrebări dureroase şi un sentiment amar, care o duce spre căutarea unei soluţii.

Dar atunci când o persoană se simte bine, sau vrea să evite senzaţiile neplăcute, las-o liberă, pentru că nu există constrângere în spiritual. Nu punem presiune asupra nimănui. Nu atragem oameni în asta; oamenii sunt liberi să vină şi să plece.

Centrele Cabala pentru Naţiuni, ca şi canalul nostru video, încearcă să facă totul gratis pentru oameni. Apropo, asta ne costă mulţi bani. Iar aceia care vor să vadă, văd, iar aceia care nu vor, nu văd. Oamenii nu se înregistrează undeva. Oamenii acţionează conform cu ceea ce simt, studiază atâta timp cât vor să studieze.

De aceea nu am niciun sfat pentru aceşti oameni. Avem studenţi în toată lumea şi pot să spun cu certitudine că, acum, lectura noastră este urmărită în peste 100 de ţări.

Trebuie să înţelegem faptul că lumea noastră este un spaţiu cu o reţea de forţe care operează în el. Suntem la fel ca o încărcătură electrică. Ne mişcăm în acest câmp al forţelor conform potenţialului nostr (felul în care percepem câmpul comun al forţelor).

Atunci când întrebările apar în om, el începe să se mişte în acest câmp până când ajunge în locul unde găseşte echilibrul cu el. Este aceaşi lege ca în fizică.

Astfel, o persoană poate trăi oriune; de exemplu avem un grup mare în Chile. Deodată, o persoană obţine o anumită dorinţă. Şi găseşte siteul nostru din Spania, ne găseşte şi începe să studieze.

De ce? Pentru că corelarea lui cu întreag forţă colectivă a acestui câmp o aduce în punctul de contact cu noi. Şi simte că această conexiune o ajută să fie mai aproape de echilibru.

Iar asta se întâmplă cu orice persoană.

Cum ne-aţi găsit voi toţi pe noi? Sau, cum am găsit noi totul în viaţă? Toate acestea sunt realizate conform unei anumite senzaţii interioare a locului, unde voi fi capabil să fiu împlinit.

Dar nu forţăm. Şi de aceea toţi oamenii din lume vor atinge şi ei acest punct în dezvoltarea lor, atunci când în mod regreatabil vor fi nefericiţi. Şi îşi vor pune întrebarea: ” De ce, pentru ce şi de unde vine acest rău?” Apoi, ei vor dezvolta o nevoie pentru a-şi răspune ei însăşi şi ei vor descoperi metoda noastră. Dar până acum ei nu au descoperit încă această nevoie pentru asta.

Întrebare: Spui că dependenţa unuia faţă de altul şi natura se supun unor legi fundamentale. Aceste legi există şi ele nu pot fi negate. Poţi să dai un exemplu a acestei legi, despre care ştiinţa lumi noastre nu vorbeşte, dar care există în Cabala? Şi este posibil să testăm operaţiune acestei legi şi să obţinem acelaşi rezultat?

Răspuns: Întreaga problema constă în faptul că toţi oamenii de ştiinţă ai lumii noastre se conformează, de asemenea, naturii lor egoiste. Asta este clar; ei sunt oamenii obişnuiţi la urma urmei. De aceea ei studiază şi descoperă singurul strat din natură, pe care egoul lor îl poate cuprinde.

O persoană nu poate experimenta un fenomen în afara ei, dacă nu este într-o stare de homeostază cu el. Un radio poate reproduce numai o undă pe care o crează în el, conform cu legea rezonanţei.

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu noi: Prindem numai parţile cele mai mici şi foarte limitate ale tututor fenomenelor care există în natură. Iar când aceste fenomene trec prin mine, eu le percep şi le simt prin egoul meu. Însemnă că în loc se revelez natura actuală, eu revelez doar ceea ce sunt în stare să prin cu simţurile mele.

Dar dacă mă schimb şi devin global şi integrat în loc de egoist şi individualist, un dăruitor în loc de primitor, o persoană iubitoare în loc de una care urăşte, atunci voi înceta să mai filtrez realitatea prin sita egoului meu şi voi lua totul în modul în care este. Apoi voi vedea lumea fără perturbaţiile care apar în mine şi aceasta este înţelepciunea Cabala.

Deoarece acum egoismul nostru a crescut şi a devenit global, oamenii de ştiinţă nu vor fi capabili să examineze lumea noastră fără dezvoltarea în direcţia integrării. Nu este nimic de examinat în egoism: la final examinăm orice se întâmplă în dorinţele noastre.

Omul este dorinţa şi toate eforturile sale sunt direcţionate către împlinirea acestei dorinţe. În acest fel ne dezvoltăm. Creierul nostru creşte împreună cu dorinţa noastră, încercând să găsească o cale pentru a obţine ceea ce doreşte! Dacă o persoană nu vrea nimic, creierul ei nu se dezvoltă.

De aceea o persoană care primeşte lovituri devine mai inteligentă. De ce se întâmplă asta? Pentru că vrea să scape de ele. Creierul nostru corespunde dorinţelor noastre: dacă ele nu se încrucişează cu graniţele existenţei animale, atunci nu se dezvoltă mai departe de acest punct.

Întrebare: De unde vine Cabala?

Răspuns: Înţelepciunea Cabala vine de la o persoană care se ridică deasupra egoismului şi încetează să perceapă lucrurile numai în ea. Exerciţii speciale o ajută să înceapă să perceapă realitatea în afara egoismului. Cum face asta? Este foarte simplu, o face conform: „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi.”

Eşti adus la grup şi ţi se spune: Vrei să îţi dezvoţi un alt simţ pentru a percepe lucruri în afara ta, în plus faţă de cele cinci simţuri pe care le ai, care te fac să percepi lumea? Dă-i drumul! Studiază în grup, iar aceste exerciţii te vor ajuta să începi să îţi dezvolţi un simţ extern, care te va ajuta să îi simţi pe ceilalţi oameni. Iar apoi vei începe să percepi lucruri în afara ta. Grupul este ca o antenă specială, care te ajută să percepi lucruri care se întâmplă în toată realitatea. Nu am perceput-o niciodată în simţurile noastre egoiste.

Întrebare: Dacă te înţeleg în mod corect, înseamnă că am nevoie de oameni pentru a ieşi din cele cinci simţuri ale mele. Asta înseamnă că nu voi putea niciodată să mă ridic deasupra mea eu singur şi că am numai un canal în plus de percepţie şi de înţelegere în care sunt alţi oameni în jurul meu?

Răspuns: Exact! De aceea este scris: ”Grupul sau moartea”, ”Toţi din Israel sunt prieteni.”  În alte cuvinte: Este imposibil fără grup. Este scris: Dacă vă uniţi ca un singur om cu o singură inimă, veţi avea succes, dacă nu, acesta va fi locul vostru de înmormântare, ”nu există niciun motiv pentru ca să trăiţi.”

Întrebare: Cum întărim garanţia reciprocă dintre noi şi cum o răspândim într-un cerc mai larg de oameni în procesul pregătirii cogresului de unitate, care va avea loc în Achziv într-o lună?

Răspuns: Ca să îţi spun adevărul, nu m-am alăturat încă pregătirii pentru congresul din Achziv. Acum voi trebuie să o faceţi, iar eu mă voi alătura mai târziu. Chestiunea este că merg în Germania săptămâna viitoare. Acolo, în oraşul Bremen, oamenii, care caută în mod serios spiritualitatea şi care practică şi ei meditaţiea, se strâng pentru un congres.

Apoi urmează congresul din America de Nord care va fi în Septembrie: Toronto, New York şi Miami. Trebuie să îmi concetrez toată puterea pentru a trezi oamenii, să îi unesc şi să acţionez într-o singură dorinţă. De aceea nu pot să mă gândesc la congresul din Achziv acum. Voi vă pregătiţi pentru el, iar eu nu. În orice caz, fiecare grup operează în condiţiile lui specifice.

Întrebare: Vorbeşti despre schimbările in om şi despre realţiile dintre oameni. Aceasta nu este o idee nouă, a fost chiar proclamată în revoluţia din Octombrie din Rusia. Toată lumea ştie la ce a condus asta.

Răspuns: Ai vrea să ştii ceea ce se întâmplă aici? Apropo, această idee nu a fost proclamată numai în Rusia ci şi în comunităţile din Israel, numite Kibuţuri. Există numeroase exemple ale eşecurilor acestor idei.

Nu este un accident faptul că Cabala a fost ascunsă pentru mii de ani: a aşteptat pentru ca lumea să devină globală şi pentru ca, conexiunea dintre noi să devină aşa de aparentă încât să nu mai putem să o negăm. Conexiunea noastră cu natura comună a devenit, de asemenea, aparentă: Existăm într-un singur sistem şi suntem incapabili să scăpăm din el.

De aceea Cabala este revelată acum şi statuează faptul că schimbările nu pot fi făcute în societate având o guvernare care impune ordine de sus; în loc, oamenii au nevoie să fie educaţi şi să fie schimbaţi de jos. Şi nimic nu poate fi construit până când omul nu se schimbă.

Cine trebuie să construiască o nouă societate? Egoiştii? Acest lucru a fost făcut în Rusia, în Chibuţurile din Israel şi în alte locuri. Au ţinut de ele în timp ce beneficiau de le şi apoi s-au destrămat. Apropo, pentru a schimba şi a deveni integral, iar Baal HaSulam confirmă cuvintele lui în ziarul Naţiunea. Asemenea oameni pot forma o reţea corectă fără a fi forţaţi să fie prieteni de către KGB. Cum poate fi iubirea impusă cu forţa?

Acum trebuie să o facem pentru căp natura ne obligă. Dar noi nu împingem oamenii: Fă-o dacă vrei; dacă nu vrei, nu o face.

Întrebare: De ce  realizările din ştiinţă, incluzând Internetul, nu furnizează rezultate bune ci din contra dăunează?

Răspuns: Deoarece lucrurile ca Internetul sunt în mâinile egoiştilor, ele devin distructrive. Acesta este primul motiv. Al doilea, oamenii au nevoie să fie educaţi de la o vârstă fragedă, iar copiii mici trebuie să fie aduşi şi să se înţeleagă bine unul cu altul.

Încercăm să facem asta. Publicăm multe cărţi despre educaţia copiilor, în care explicăm cum să dăm copiilor o vedere a lumii globale. Atunci când cresc cu această vedere formată în ei, le devine mai uşor să se descurce cu lumea.

De exemplu,, dacă lucrez pentru o anumită companie; am fost deja întrebat astăzi despre ce se poate face atunci când o companie care a avut succes când tranzacţiona cu alte fabrici fără să ia în considerare interesul întregii lumi.

De fapt, atunci când lumea este globală, aşa trebuie să fie atitudinea. Chiar acum acest lucru se manifestă din ce în ce mai mult şi din această cauză lumea continuă să se scufunde în criză fără să vadă nicăieri succesul.

Dar eu sunt incapabil să văd întreaga imagine. Pentru a face asta, eu însumi trebuie să mă conectez cu toată lumea astfel încât acest lucru să fie cert naturii mele, în loc ca asta să se întâmple conform unui anumit calcul şi unei cunoaşteri externe. Din acest motiv, fiecare persoană care doreşte să aibă succes, trebuie să fie conectată cu natura.

Întrebare: Sunt cu totul de acord cu asta. Dar ce poate fi făcut atunci când oamenii de ştiinţă vin cu o pilulă care prelungeşte viaţa omului şi astfel crează mari probleme pentru umanitate?

Răspuns: Mai întâi, trebuie să ne gândim la oamenii care beneficiază cel mai mult din acţiunile noastre. De aceea trebuie să ne continuăm vieţile noastre normale până când ne corectăm. Gradual, vom trece în mod natural de la o vedere egoistă la o viaţă diferită.

În acest proces nu vom stabili noi legi; în loc de asta ne vom mişca conform cu schimbările care au loc în noi. Dar odată ce omul se schimbă, el va schimba lumea.

De aceea nu există presiune, acţiuni pripite, prohibiţie sau orice altceva de acest gen. Nu critic nimic şi sunt îngrijorat doar de a ajuta oamenii pe cât de mult posibil pentru a schimba direcţia în conexiunea reciprocă. Aceasta este unica soluţie.

Întrebare: Şi totuşi, eu văd o problemă în dezvoltarea ştiinţei cu toate aceste minunate invenţii; aceste procese nu mai sunt controlate de omenire. Întrebarea este cum să rezolvăm această problemă cu forţele noastre deficitare?

Răspuns: Nu este nicio întrebare aici. Avem de a face cu ştiinţa şi oameniii de ştiinţă. Aşa cum am menţionat înainte, există doar o soluţie: educaţia omului. Şi tot restul trebuie să se dezvolte aşa cum vor oamenii, pentru că ei vor găsi un punct mort şi eşec în toate strădaniile lor. Şi, pentru moment, oamenii trebuie să îşi dezvolte relaţiile lor cu oamenii; asta este ceea ce mă aştept.

Voi încheia întâlnirea noastră de astăzi cu următoarele: Nimic altceva nu ne va conduce în afară de a corespunde sistemului naturii, care se manifestă acum – unitate, conexiune, integrare şi globalism. De aceea, toate acţiunile şi planurile noastre trebuie să se refere la asta.

Dacă acei oameni, care acum protestează cerând locuinţe, preţuri mici, etc., conectează toate aceste lucruri cu unitatea comună, vor avea succes. Dar dacă ei continuă să încerce asta pentru ei însăşi, vor eşua. Haideţi să sperăm că vom obţine relaţii bune, o viaţă bună, sigură şi că vom avea succes prin unitate. Mulţumesc tuturor, sunt foarte fericit că v-am întâlnit!

Din  Lectura introductiva 7/26/11, “Arvut (Garanţie reciprocă)”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: