Modelul Omului Nou

Intrebare: Care este rolul ghidului, moderatorului, din grupul de educatie integrala?

Raspuns: Este mult mai usor sa studiezi teoria decat sa indrumi oamenii si sa ii inveti lectiile practice care au ca scop sa ii faca sa inteleaga ca, nu pot ajunge de unii singuri la scop. Dimpotriva cei care studiaza conform acestei metode ajung la aceste concluzii si experimenteaza aceasta metoda ei insisi si inventeaza o metoda prin care se reformeaza pe ei insisi atunci cand incep sa simta ca grupul este „artistul” care realizeaza ceva total nou din ei.

Prin sentimente neasteptate si impresii ei percep cat de mult se pot schimba. In plus, ceea ce anterior parea ilogic devine dintr-o data perceput si acceptat mult mai usor, si chiar lucrurile cu care nu erau de acord le apar in alta lumina.

Deci initial ei incep sa studieze influenta pe care societatea o are asupra omului. In acelasi timp, fiecare descopera, surprinzator, cat de dependent este de mediu si in ce masura poate fi manipulat de acesta.

Noi putem compara acest lucru cu un grup de suport  pentru pierderea in greutate, cu alcoolicii anonimi sau cu un grup de oameni care incearca sa se lase de fumat, etc. Nu este neaparat vorba de a renunta la un obicei si a forma o personalitate total noua: nu este vorba despre o „formare” in acord cu acelasi pattern egoist, ci de dobandirea unei perspective total noi, a unei noi naturi, a unui nou cod de conduita, si de schimbarea oamenilor.

Cateodata poate fi cu adevarat neplacut, sau cel putin surprinzator, pentru ca persoana nici macar nu se gandeste ca se poate schimba atat de usor, folosindu-se de mediu.

Mediul doreste astfel sa il ajute. Daca actioneaza in acord cu o anumita metoda, si explica oamenilor catre ce trebuie sa se indrepte, atunci exista o cooperare reciproca corecta in grup, atunci cand ei joaca in mod colectiv acest joc, la fel ca la teatru, si devin oameni noi. Mai mult, rolurile pe care ei le joaca raman parte din ei.

Exista multi de „dar” aici; problema este in ce masura rolul pe care ei incep sa il joace ramane parte din ei in mod permanent. Devine acest rol o parte din ei asa cum exista o memorie permanenta a calculatoarelor? Asta depinde de indrumarea pe care persoana o primeste si de sprijinul grupului, si in ce fel aceste grupuri devin factori care influenteaza
Din “Discutii despre Educatia Integrala” 27/02/2012

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed