Monarhie sau democraţie?

Întrebare: Pot întrebările legate de natura integrala a societăţii sau ştirile despre evenimente curente sa serveasca ca un subiect de discuţie la cursurile privind educaţia integrală pentru adulţi?

Raspuns: Totul depinde de grupul de persoane şi de gradul lor de pregătire: în ce măsură înţelegerea lor s-a copt, de cât de bine stăpânesc instrumentele de analiză şi sinteză a cunoştinţelor şi atitudinilor lor şi de cat de obiectiv se pot ridica deasupra lor înşişi şi se pot distanta de interesele lor personale.

Dar, în general, ar trebui să analizam cu siguranţă astfel de întrebări. Noi ar trebui să „disecam” democraţia in mod deschis fata de toată lumea şi sa demonstram ceea ce este o structură absolut egoista, că nu este nimic de care să fim mândri. La un moment dat, un singur rege a domnit, iar toată lumea s-a supus voinţei unei singure persoane, indiferent de cât de nechibzuita sau inteligenta şi sensibila era, însă doar una. Şi acum este condusa de diferite parti care vor sa „duca” pe oricine altcineva la moarte. Acesta nu este tipul de parlament care ar trebui să existe. Cu alte cuvinte, există, evident, multe probleme aici.

La un moment dat oamenii de ştiinţă şi filozofii au condus oamenii, sau cel puţin erau pretuiti şi au servit în calitate de consilieri la regi. Un rege avea o armată şi bani, toate în mâinile sale. Dar, în scopul de a controla trezoreriea şi armata, a avut câţiva oameni inteligenti. Şi era mult mai simplu şi mai uşor, nu a existat nici o deturnare de fonduri, iar greşelile au fost menţinute la un nivel minim. Totul a fost într-un singur set de mâini, un rege nu a avut pe nimeni care să fure- totul ii aparţinea. Şi pentru a face anumite decizii, el a avut cativa consilieri inteligenti. Asta e tot. Luptele mici, în spatele scenei existau încă, desigur, dar numai în doze minime. De aceea, totul a fost mult mai stabil şi a supravieţuit timp de secole, spre deosebire de parlamentul de astăzi.

Toata libertatea noastră de astăzi este doar libertate maximă fata de responsabilitate. În general, înţelegerea libertăţii este o problemă mare.

Dintr-o „Discutie privind educaţia integrală” # 5, 13/12/11

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: