“Motorul istoriei” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinMotorul istoriei

Michael Laitman

De-a lungul a miliarde de ani, Universul a evoluat dintr-o mică pată într-o structură mamut a cărei vastitate nici un om nu o poate percepe. Pe o planetă minusculă din mijlocul vastului Univers, viața a început să evolueze acum aproximativ patru miliarde de ani. De-a lungul eonilor, viața a evoluat lin pe parcursul ei, generând minerale, plante și animale. Nu a existat niciun motiv aparent pentru acest proces, dar a continuat să dezvolte creații din ce în ce mai complicate. Abia foarte recent, în ultimii 5.000 de ani, motivul s-a manifestat: Universul a evoluat spre crearea omului, care urmează să evolueze și să devină asemenea Creatorului universului și astfel să completeze cercul creației – de la făuritor, la om, către făuritor.

Inițial, scopul creației a fost cunoscut de puțini, dar au dezvoltat maniere de a-l explica multora. Înțelepciunea pe care puțini o învățaseră a devenit cunoscută sub numele de înțelepciunea Cabala, ceea ce înseamnă primire, întrucât ea învață cum să primim cunoașterea supremă, cea a creatorului universului.

Pe măsură ce înțelepciunea a evoluat, la fel a făcut și umanitatea. Când Avraam a venit și și-a dezvoltat înțelepciunea, scrie Maimonide în Mishneh Torah, a scris-o în cărți precum Cartea creației și alte cărți care nu au ajuns în vremea noastră. Cu toate acestea, învățăturile sale au ajuns la nenumărați oameni din patria sa Babilon, Canaan, Egipt și în alte părți din Orientul Apropiat. Învățătura sa a fost simplă: Fii bun și grijuliu cu ceilalți și vei descoperi secretele Creatorului universului, sau așa cum a descris-o Maimonide, „conducătorul esenţei”.

În timp ce Avraam preda, Babilonul a trecut printr-o profundă criză socială, iar oamenii săi au devenit aroganți și înstrăinați unul de celălalt. Cartea Pirkey de Rabbi Eliezer descrie impresiile lui Avraam din urmărirea constructorilor Turnului Babilonului: „Avraam, fiul lui Terah, a trecut și i-a văzut construind orașul și turnul”. El a încercat să le vorbească și să le spună despre beneficiile grijii față de înstrăinare „dar ei au urât cuvintele sale”, spune cartea. Cu toate acestea, când „Și-au dorit să vorbească unul pe limba celuilalt” ca înainte, când erau încă uniți, „nu știau limba celuilalt. Ce au facut?” întreabă cartea: „Fiecare și-a luat sabia și s-au luptat unii cu alții până la moarte. Într-adevăr concluzionează textul, „jumătate din lume a murit acolo de sabie”.

Mai târziu, cronicile poporului lui Israel din Egipt spun povestea luptei lui Moise pentru a uni poporul lui Israel, pentru a-i răscumpăra din Egipt și a-i învăța înțelepciunea lui Avraam. La fel ca Avraam, Moise nu intenționa să păstreze înțelepciunea exclusiv pentru Israel. El a vrut ca întreaga lume să beneficieze de ea. În comentariul său asupra Torei, marele Ramchal scrie: „Moise a dorit să finalizeze corectarea lumii în acel moment. Acesta este motivul pentru care a luat mulțimea amestecată, deoarece el credea că astfel va împlini corectarea lumii … Cu toate acestea, nu a reușit din cauza corupțiilor care au avut loc pe parcurs”.

Alte evenimente istorice au urmat, puncte cheie în dezvoltarea înțelepciunii Cabalei. Scrierea cărții Zohar a avut loc la scurt timp după ruina celui de-al Doilea Templu, când evreii au început exilul lor de două milenii, iar creștinismul nu era decât o credință nou apărută. O lungă istorie de persecuție și opresiune trebuia să înceapă, iar căderea Romei se apropia, împreună cu cultura elenă care a pus capăt suveranității evreiești în țara Israelului.

De mai bine de o mie de ani, Cartea Zoharului a fost ascunsă. Spre sfârșitul secolului al XIII-lea, a reapărut și a început o nouă eră. Evul Mediu se apropia de sfârșit. Când un tânăr cabalist numit Isaac Luria a venit la Safed, în nordul Israelului, la mijlocul secolului al XVI-lea, a început să predea Cabala așa cum nimeni nu a făcut-o înainte. În același timp, ideile noi se răspândeau în toată Europa: Renașterea câștiga teren, iar Reforma lui Martin Luther a provocat autoritatea Bisericii Catolice.

Învățăturile lui Isaac Luria, care a devenit cunoscut sub numele de ARI au rămas în amurg timp de secole și le-au fost cunoscute doar câtorva oameni. Abia în secolul al XX-lea înțelepciunea Cabalei a devenit mai accesibilă. În anii 1940 și 50, un cabalist pe nume Yehuda Ashlag a explicat în detaliu învățăturile lui ARI în studiul său cuprinzător în șase volume Studiul celor zece Sefirot, precum și Cartea Zoharului în comentariul său Sulam [Scara]. La fel ca înainte, anii în care Ashlag devenit cunoscut sub numele de Baal HaSulam a lucrat la comentariile sale, au fost ani fatidici pentru omenire. Pe vremea lui Ashlag, trei ideologii majore se luptau pentru dominația mondială: capitalismul, comunismul și nazismul. Rezultatul luptei lor a fost al Doilea război mondial, cu toate consecințele sale oribile.

Învățăturile lui Baal HaSulam, pentru toată claritatea lor relativă în comparație cu predecesorii săi, încă nu au devenit cunoscute în toată lumea așa cum și-ar fi dorit. După cum a spus, generația nu era pregătită pentru asta.

Acum este. Suntem prima generație care începe să pună în aplicare principiile învățate de Avraam și pe care Moise a dorit să le răspândească în întreaga lume. În generația noastră, înțelepciunea Cabalei – înțelepciunea care ne învață cum a fost făcută lumea, cum funcționează și cum putem deveni ca Făuritorul ei – este predată în toată lumea și toată lumea este binevenită. Oricine poate citi cărțile, poate urmări lecțiile, poate practica metoda cu alții și poate realiza ceea ce înțelepciunea permite.

Motorul istoriei, care a condus fiecare proces încă din zorii timpului este acum deschis tuturor, ca un program cu cod deschis la care oricine poate veni și îl poate învăța. Textele au fost traduse în zeci de limbi, lecțiile sunt accesibile online și gratuit, iar oamenii curioși din întreaga lume se leagă de principiile lui Avraam: Fii bun și grijuliu cu ceilalți și vei descoperi secretele Creatorului universului, sau așa cum a prezentat-o Maimonide, „conducătorul esenţei”.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed