“Nimeni nu vrea (cu adevărat) să pună capăt antisemitismului” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel:Nimeni nu vrea (cu adevărat) să pună capăt antisemitismului

Cu câteva zile în urmă, BBC News a postat o poveste cu titlul alarmant „Postările sociale antisemite nu au fost eliminate ‘în 80% din cazuri’”. Povestea, bazată pe un raport intitulat Eșecul de a proteja, realizat de Centrul pentru combaterea urii digitale (CCDH), aruncă lumină asupra inacțiunii giganților tehnologici atunci când vine vorba de rapoartele de antisemitism ale utilizatorilor. Raportul a constatat că „84% dintre postările care conțin ură anti-evreiască nu au fost şterse de companiile de socializare, după ce cercetătorii noștri au raportat că ele conțin ură anti-evreiască”.

Ca să spunem adevărul, asta nu mă surprinde. De mult timp este clar că companiile mari de tehnologie nu au niciun interes în combaterea antisemitismului. Postările care conțin ură împotriva evreilor aduc trafic și creează discuții, ceea ce este minunat pentru ei. Prin urmare, nu ar trebui să ne așteptăm ca aceștia să acționeze acum sau în viitor. Nu este un „eșec de protecție”, după cum se arată în titlul raportului; este „Nici o dorință de a proteja”.

Adevărul clar este că, dacă doriți să scrieți ceva împotriva evreilor, aveți un permis gratuit, dar când vine vorba de orice altă formă de ură, există o toleranță zero. Nici o măsură de reglementare sau adoptare a definițiilor oficiale ale antisemitismului și nici o declarație de „război împotriva antisemitismului” nu îl vor eradica, nici măcar nu vor induce eforturi pentru fiecare de a-și reține îndrăzneala pe rețelele sociale.

În locul acestor cruciade inutile, evreii ar trebui să se concentreze asupra solidarității lor interioare; nu ar trebui să se îngrijoreze de ceea ce crede lumea despre ei, ci de ceea ce cred ei unul despre celălalt. Aceasta este singura noastră problemă. Am fost întotdeauna un popor combativ, dar în trecut am știut să ne unim deasupra diferitelor puncte de vedere, să ne consolidăm solidaritatea și să beneficiem de diversitatea perspectivelor noastre. Aceasta a fost întotdeauna sursa noastră de forță. Astăzi, tot ce ne-a mai rămas este beligeranța pe care o întoarcem unul către celălalt. Regele Solomon ne-a învățat că „Ura stârnește ceartă și iubirea va acoperi toate crimele” (Prov. 10:12). Am uitat jumătate din lecție: excelăm în ură, dar eșuăm lamentabil în a ne acoperi păcatele cu iubire. Când ne urâm unii pe alții atât de pasional, cum ne putem aștepta ca cineva să ne placă?

Prin urmare, așa cum înțelepții noștri au avertizat întotdeauna, dacă ne concentrăm asupra solidarității noastre, totul va fi bine. În Cartea conștiinței, rabinul Eliyahu scrie: „Ni se poruncește în fiecare generație să întărim unitatea dintre noi, astfel încât dușmanii noștri să nu stăpânească asupra noastră”. În mod similar, cartea Shem MiShmuel afirmă: „Când [Israel] este ca un singur om cu o singură inimă, ei sunt ca un zid fortificat împotriva forțelor răului”. Cu cât ne deschidem mai repede inimile la cuvintele înțelepților noștri, care ne-au dorit numai binele, cu atât mai repede vom elimina ura națiunilor față de noi, nu luptând împotriva urii lor, ci luptând pentru iubirea noastră unii pentru alții.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed