O nouă terminologie pentru ceea ce este important

Trebuie să înţelegem că nu există nicio diferenţă între înţelepciunea Cabala şi educaţia integrală. Este aceeaşi idee, transmisă în cuvinte diferite. Conform articolelor lui Baal HaSulam, metoda este bazată pe recunoaşterea importanţei obiectivului, pe ieşirea din ego, ridicându-ne deasupra noastră, în unitatea în care-l descoperim pe Creator, forţa superioară, forţa integrală a naturii.

Toate condiţiile despre care citim şi vorbim sunt adevărate şi, de asemenea, putem să le punem în practică, în educaţia integrală. Dar în educaţia integrală nu utilizăm termeni precum Creator, fiinţă creată, Lumina Înconjurătoare, Sefirot, Partzufim, etc…

În general, vom descrie aceleaşi condiţii şi aceleaşi procedee utilizând limbajul obişnuit. Spunem că forţa unităţii integrale apare progresiv, în unitatea şi adeziunea dintre noi, sau cum spunem astăzi, “înţelepciunea mulţimii sau inteligenţa colectivă”. Este Creatorul, este Lumina. Acest lucru nu se întâmplă dintr-o dată, ci puţin câte puţin, până când vom atinge nivelul real dar, în ansamblu, este acelaşi lucru.

De fapt, atunci când vom utiliza terminologia educaţiei integrale, veţi începe să înţelegeţi termenii cabalistici mai bine, semnificaţia lor interioară. La urma urmei, suntem obişnuiţi cu anumite cuvinte, dar ce se ascunde în spatele lor? Care este scopul lor? Care este mesajul? Noi nu simţim asta foarte exact.

Astfel, atunci când ne apropiem de educaţia integrală, începem să simţim cu adevărat ce este metoda Cabala, cum uneşte oamenii şi îi aşează împreună, în secţiunea dintre ei, ce înseamnă descoperirea reţelei de forţe ale conexiunilor altruiste reciproce. Adică acolo unde următorul nivel al naturii se va dezvălui, adevăratul nivel uman, sau cel al Creatorului.

Aşadar, nu încercăm să scăpăm de înţelepciunea Cabala, ci pur şi simplu de a o exprima în cuvinte diferite. Mai mult, în primele etape ale acestei ştiinţe a fost utilizată o metodă similară. Ştim deja că există patru limbaje pentru descrierea stării superioare integrale spirituale:

● Limbajul Torei, care este cel mai simplu, în care totul pare a fi descris ca o naraţiune “istorică”

● Limbajul Midrash

● Limbajul Haggadah

● Limbajul Cabalei

Limbajul Cabalei este cel mai precis, este un limbaj tehnic care utilizează doar o terminologie precisă:  forţe opuse, care operează mutual, prin repulsie şi atracţie, se apropie şi se depărtează. De fapt, este clarificarea vectorilor, exact ca în matematică. Cooperarea dintre două forţe opuse, prin conexiunea pe care o ating între ele. Această conexiune este numită Masach (ecran).

Deci, întregul sistem este foarte simplu. Forţa dăruirii este prezentată coborând de sus în jos şi, dacă forţa recepţiei poate să se transforme şi să lucreze cu Masach, ea devine asemănătoare şi egală cu forţa dăruirii. Ele se conectează şi, în plus faţă de conexiunea dintre cele două, există un sentiment de stare superioară.

Noi suntem forţa dorinţei. Nimic nu a fost creat, cu excepţia dorinţei. Deci există  lumina, forţa dăruirii, şi există o dorinţă, forţa primirii. Putem face ca forţa dorinţei să semene cu forţa dăruirii. Apoi, aceste două forţe nu vor fi opuse, ci se vor conecta reciproc  şi, în această conexiune, noi ne vom descoperi în starea de forţă superioară.

Astfel, revelaţia Creatorului, revelaţia forţei superioare, se desfăşoară în interiorul nostru. De fapt, devenim Creatorul. Deci, Creatorul este numit Bo-re (vino şi vezi), ceea ce înseamnă că Îl descoperiţi în voi. Vă schimbaţi calităţile personale şi apoi, aceste atribute corectate vor deveni dezvăluirea Creatorului în interiorul vostru.

Desigur, este un alt lexic, dar tot restul este la fel, nu a fost inventat nimic nou şi nu este nimic altceva aici. Este aceeaşi ştiinţă care se exprimă nu numai în aceste patru limbaje, dar într-un mod actualizat, utilizând terminologia sistemului social modern.

 

Din pregătirea congresului Krasnoyarsk, 13.06.2013

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: