“Prețul pentru adoptarea unei mentalități de victimă” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinPrețul pentru adoptarea unei mentalități de victimă

O persoană cu o mentalitate de victimă tinde să se simtă victimă a acțiunilor vătămătoare ale altora. În timp ce unii oameni au fost de fapt victimele unor fapte greșite, dezvoltarea unei mentalități de victimă înseamnă că devin fixați să-și pună nenorocirile pe seama faptelor rele ale altora. Problema dezvoltării unei astfel de mentalități este că a te vedea ca o victimă perpetuă te împiedică să te reconstruiești și să reușești în viață. Pentru a menține imaginea de victimă, oamenii trebuie să rămână mereu perdanți, dar ca urmare doar ei vor pierde.

Este foarte dificil de stabilit unde să tragem exact limita dintre a da vina pe ceilalți pentru necazurile cuiva și a începe să exploateze greșeala care a fost făcută unei persoane pentru obținerea de beneficii nejustificate. În orice caz, perpetuarea unei imagini de sine a victimei împiedică eforturile cuiva de a-și reconstrui viața și de a-și realiza potențialul.

Prin urmare, pentru a ajuta victimele tuturor tipurilor de abuzuri, ar trebui să ne concentrăm mai degrabă pe pozitiv decât pe negativ. În loc să le consolidăm și să le perpetuăm imaginea de oameni pasivi și slabi a căror vulnerabilitate a fost exploatată, ar trebui să-i învățăm pe cei care au fost răniți de răufăcători că pot avea întotdeauna succes, indiferent de circumstanțe. Ar trebui să dăm putere oamenilor și să-i ajutăm să creadă în ei înșiși.

Aceeași abordare ar trebui să se aplice populațiilor care au fost victime ale exploatării și abuzului. În loc să-i învățăm să se concentreze asupra greșelilor care le-au fost făcute, ar trebui să-i ajutăm să câștige încredere în sine și să realizeze ceea ce ei nu credeau că pot. Deși nu putem schimba trecutul, putem alege viitorul și pe aceasta ar trebui să ne concentrăm.

Activismul anumitor lideri de opinie și al altor persoane publice „în favoarea” secțiunilor victimizate ale societății nu este altceva decât manipulare. Realitatea dovedește că acești „campioni ai suferinzilor” nu prea îi ajută, iar în final victimele rămân cu mâna goală și schilodite de o mentalitate de victimă care le garantează că nu vor avea nimic în viitor pentru că au ales o abordare greșită.

Deși cu siguranță există oameni care au greșit, căutarea răzbunării nu va ajuta victimele. În schimb, ar trebui să se concentreze pe construirea unei societăți drepte și coezive pentru toți.

Dacă vom crea solidaritate socială, vom rezolva cu totul problema exploatării și a abuzului. Dacă vrem egalitate, trebuie să luptăm pentru șanse egale de a reuși și vom reuși acest lucru dacă vom crea o societate ai cărei membri se simt conectați între ei, cultivă solidaritatea și sunt mândri că trăiesc într-o comunitate unită și atentă.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed