Sa Atenuam Dezechilibrul

Intrebare: Exista o piramida a nevoilor umane: mancare, sex, familie, bunastare, onoare, cunoastere si revelarea spirituala. Daca vom privi metoda educatiei integrale din perspectiva acestei piramide, toata lumea intelege cand vorbin despre familie, onoare si cunoastere. Dar cand vine vorba despre bani si noi spunem ca acestia nu vor mai exista si ca va trebui sa renuntam la multe lucruri, oamenii se sperie.

Raspuns: In nici un caz nu vorbim despre asta. Dimpotriva, noi prezentam totul din punct de vedere egoist si ii spunem ce va castiga nu ce va pierde, cat va castiga si nu cat va pierde.

Dimpotriva, daca este corect conectat la societate in maniera integrala, atunci nu mai este nevoie de sisteme imense, care consuma astazi resurse enorme. Acestea sunt autoritatile politienesti, diferite sisteme de securitate. Atunci cand ajungem la o stare confortabila, se vor elibera resurse enorme.

In plus, cand persoana incepe sa se simta conectata integral la societate, se schimba si mediul. El il simte ca fiind al lui, si prin urmare salveaza, protejeaza si apara. Mediul nu ii mai este indiferent; nu mai este gata sa arda tot pentru a castiga ceva ce de obicei nu merita.

Daca stati sa calculati, rezulta ca prin atitudini corecte si bune fata de societate, resurse enorme vor fi eliberate si disponibile in alte locuri.

Nu este vorba despre a lua totul de la bogati si a da saracilor, ci despre faptul ca in procesul educatiei, societatea va deveni mai egala si nu vor mai exista diferente enorme intre bogati si saraci asa cum se intampla astazi. O diferenta normala in societate ar fi sa zicem, nu mai mult de 10-15 ori.

Este suficient pentru bogati sa se simta astfel pentru ca ei deja au bani, putere si posibilitatea de a-si realiza potentialul.

Nu numai ca sunt bogati, dar au si calitati interioare, pe care persoana obisnuita nu le are, si de aceea au devenit bogati si altii nu. Deci acestea ar trebui lasate asa.

Dezechilibrul din societate ramane, nu distrugem nimic, nu intram intr-o dictatura a egalitatii, a absolultului liberalism, etc,pe de o parte, si pe de alta parte nu ne indreptam sper anarhie. Noi incepem sa netezim usor toate contradictiile din societate nu prin violenta cu educand oamenii! Acest lucru va aparea doar ca raspuns al schimbarilor oamenilor, si aceasta schimbare va fi voluntara si dezirabila.

Din “Discutii despre Educatia Integrala” 20/05/2012

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: