“Se apropie o mare dezordine” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Se apropie o mare dezordine

Creșterea inflației pare să fi prins pe toată lumea pe nepregătite. Rata inflației din SUA de 8,3% în aprilie, deși reprezintă o încetinire față de lunile precedente, este încă mult prea mare pentru confort. Situația nu este cu mult mai bună în zona euro, unde inflația a urcat la 8,1%. Prețurile cresc în toată lumea și nimeni nu știe cum să le oprească. După toate probabilitățile, reacția în lanț a creșterilor de prețuri va duce la creșterea prețurilor în mai multe runde, iar penuria de gaz, grâu, petrol, semiconductori și alte produse nu va face decât să înrăutățească situația. Într-adevăr, urmează o mare dezordine.‎

Problema este că unele dintre produsele a căror aprovizionare a fost îngreunată, cum ar fi semiconductorii, grâul și gazul, stau la baza industriei mondiale și a producției alimentare. Avem nevoie de grâu pentru aproape tot ceea ce mâncăm și avem nevoie de gaz și cipuri de computer pentru aproape tot ceea ce producem. Prin urmare, absența lor împiedică întreaga economie globală și producția de alimente.

Prima care va suferi va fi Africa și, posibil, o mare parte din Asia de Est. Miliarde de oameni vor flămânzi, miliarde!

Dar foamea este doar începutul. Oamenii flămânzi nu se vor opri din nimic. Când națiuni întregi sunt înfometate, izbucnesc războaie și conflictele devin violente. Cataclismul care tocmai a început să se dezvolte ar putea fi mai rău decât cele mai grave coșmaruri ale noastre, ceva ce nici nu ne putem imagina. Pe lângă dezastrele provocate de om, ne putem aștepta și ca dezastrele naturale, cum ar fi inundațiile și incendiile, să facă ravagii în întreaga lume.

Un lucru pe care oamenii l-ar putea face este să înceapă să se aprovizioneze cu alimente de bază. Cu toate acestea, nu cred că va ajuta prea mult, deoarece suntem într-o criză prelungită, nu ceva care se va termina în săptămâni.

Dacă ceva ne poate ajuta, este conștientizarea că suntem cu toții în aceeași barcă. În prezent, barca este plină de găuri și se scufundă rapid. Putem face acele găuri să dispară dacă ne unim mâinile și lucrăm împreună la toate nivelurile, de la cel mai personal la cel internațional.

Cu toate acestea, colaborarea necesită recunoașterea interdependenței noastre și, mai presus de toate, încrederea. Fără acestea două, vom continua să încercăm să ne ajutăm doar pe noi înșine și, în consecință, ne vom scufunda cu toții.

Mai mult decât atât, dacă începem să colaborăm și să ne gândim la binele comun mai degrabă decât la al nostru, vom constata că într-adevăr nu lipsește nimic. Înainte de a izbucni războiul Rusia-Ucraina, aruncam deja cel puțin o treime din alimentele pe care le produceam. Cu alte cuvinte, există o mulțime de mâncare, dar nu există dorința de a împărtăși și acesta este motivul real al foametei și al tuturor celorlalte probleme pe care le întâmpinăm.

Această criză ne va învăța că putem reuși doar dacă lucrăm împreună pentru binele comun. Cu toate acestea, pentru fiecare lecție există o taxă. Cu cât învățăm mai devreme lecția, cu atât taxa va fi mai mică. Cu cât ne blocăm mai mult, cu atât taxa va fi mai mare și lecția va fi mai dureroasă.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: