“Semnul dificultăţilor financiare” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinSemnul dificultăţilor financiare

People wearing antisemitism and nazi symbols protest outside the Tampa Convention Center,  July 23, 2022. REUTERS/Marco Bello

Studiul recent realizat de Gallup și West Health, care a constatat că creșterea costurilor asistenței medicale i-a forțat pe aproape 100 de milioane de americani „să întârzie sau să sară peste tratamentele medicale, să reducă cheltuielile obișnuite ale gospodăriei sau să împrumute bani” ar putea fi de rău augur pentru evrei. De la începutul secolului, antisemitismul a crescut în întreaga lume, inclusiv în SUA, iar antisemiții devin din ce în ce mai nerăbdători și mai agresivi. Problema este că de mulți ani, evreimea americană a crezut că antisemitismul nu poate exista în America. Drept urmare, deseori ei nu reușesc să recunoască semnele de avertizare, chiar și atunci când ard în fața lor. Acum, că dificultățile financiare au ajuns la un nivel la care americanii renunță la necesităţile lor, este un semn pe care nu ar trebui să-l ignore.

Majoritatea evreilor americani de astăzi au crescut într-o societate relativ lipsită de antisemitism. Ura față de evrei era tabu și chiar dacă o simțeai, îți era interzis să o exprimi. Antisemitismul evident nu este încă dominant în America, așa că adesea este descris ca sentimente anti-Israel, dar vălul este foarte subțire și își poate arăta cu ușurință adevărata față.

Înainte de al Doilea Război Mondial și chiar în timpul războiului, antisemitismul era un fapt recunoscut. Erau emisiuni radio antisemite, cluburi în care evreii nu aveau voie și alte expresii deschise ale celei mai vechi uri. Faptul că a devenit ilegal și condamnabil din punct de vedere moral să arăți că-i urăşti pe evrei nu l-a făcut să dispară. L-a ascuns doar, în așteptarea unui moment mai favorabil pentru a-și ridica din nou capul urât. Acum este un moment mai favorabil și își ridică capul.

Într-un asemenea moment, evreii ar trebui să-și coboare nasul și să renunțe la automulțumire. Situația actuală în care evreii ocupă poziții cheie, care sunt adesea ținta confruntărilor politice, nu este bună pentru ei. Partea învinsă îi va învinovăți cu ușurință pentru înfrângerea sa. Chiar dacă nu exprimă asta, o va simți și având ocazia potrivită o va exprima.

Ceea ce este adevărat pentru evreii americani este valabil și pentru evreii din întreaga lume. Antisemitismul a crescut peste tot. În multe locuri, este deja la ordinea zilei, condamnat de unii, îmbrățișat de alții și câștigând treptat prevalență și popularitate.

Așa cum se întâmplă în America, înrăutățirea condițiilor economice face un teren fertil pentru izbucniri de ură față de evrei. Pe măsură ce lucrurile continuă să se deterioreze, este mai probabil să se producă izbucnirea sentimentelor anti-evreiești. Nu va trece mult până când evreii din întreaga lume vor fi persecutați din nou, așa cum au fost timp de două milenii.

Totuși, dacă anterior liderii nemiloşi îi foloseau ca țap ispășitor sau ca mijloc de a manipula masele de partea lor, de data aceasta va veni de la mase. Nu va fi nevoie de un conducător care să incite împotriva evreilor; oamenii obișnuiți vor face acest lucru în mod spontan și își vor însoți cuvintele cu acțiuni. Nu va fi un focar endemic; persecutarea evreilor în runda viitoare va fi la nivel mondial și va apărea mai degrabă din partea oamenilor decât din partea liderilor.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed