“Suntem orbi față de propria noastră natură?” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Suntem orbi față de propria noastră natură?

Din când în când sunt uimit de dorința oamenilor de a-i urma orbește pe lideri, în numele unei ideologii sau religii și să creadă că aceasta va rezolva toate problemele lumii. Sunt uimit nu pentru că oamenii pot deveni fanatici, ci pentru că într-un fel, încă nu înțeleg că „Înclinaţia inimii unui om este rea din tinerețe” (Geneza 8:21). Cumva, în ciuda eonilor de experiențe rele care derivă exclusiv din natura noastră rea, nu reușim să vedem că pur și simplu nu există nimic bun în noi, că „mare este răutatea omului pe pământ și toată înclinația gândurilor inimii lui este numai răul toată ziua” (Geneza 6:5).

Chiar și atunci când dăruim, o facem din cauza unor motive ulterioare de beneficiu propriu. Baal HaSulam cel mai mare cabalist și gânditor al secolului precedent și unul dintre cei mai mari din toate timpurile, a articulat răutatea naturii noastre la începutul anilor 1930 în eseul său „Pacea în lume”: „În cuvinte simple” a scris el „vom spune că natura fiecărei persoane este să exploateze viețile tuturor celorlalți oameni din lume în beneficiul său și tot ceea ce dă altuia este doar din necesitate”. „Chiar și atunci”, a subliniat el „există exploatare a altora în asta, dar se face cu viclenie, așa că vecinul său nu va observa acest lucru și nu o va recunoaște şi accepta de bunăvoie”.

Nu mă aștept ca liderii să recunoască că așa suntem. Liderii sunt fixați să câștige putere și control, așa că vor sprijini orice agendă care le crește popularitatea. Dar ce rămâne cu noi oamenii care îi urmăm? Încă nu am învățat că fiecare ideologie și orice religie, chiar dacă începe cu cele mai bune intenții, sfârșește prin a fi pentru servire de sine, patronatoare și prin urmare, greșită?

Este vital să recunoaștem adevărul despre natura umană, deoarece numai dacă o recunoaștem vom căuta cu adevărat să o schimbăm. Până atunci, vom continua să ne agățăm de idei și dogme false și vom continua să ne patronăm, să ne admonestăm și să ne torturăm unii pe alții prin ignoranța noastră. Poate de aceea Rudyard Kipling a scris: „Nu există niciun păcat atât de mare ca ignoranța. Ţine minte asta”. Într-adevăr, se pare că nu suntem conștienți de asta.

Dacă ne hotărâm să ne schimbăm natura, vom descoperi că există într-adevăr o alternativă. Motivul pentru care percepem fiecare ființă din lumea noastră ca egoistă și lipsită de grijă față de ceilalți este pentru că noi înșine suntem așa. Cu toate acestea, acesta nu este deloc adevărul. Dacă ar fi, această lume nu ar persista; s-ar dezintegra înainte ca orice ființă complexă să poată apărea.

Adevărul este că legea care guvernează lumea noastră nu este „câștigatorul ia tot”, ci „legea echilibrului”, a homeostaziei. Fiecare om de știință și medic știe că dacă nu ar fi homeostazie sau echilibru dinamic, nimic nu ar evolua. Totuși, dacă nu recunoaștem că percepția noastră actuală este greșită, nu vom putea deschide ochii și să vedem adevărul.

Odată ce realizăm că suntem singurele ființe egoiste de pe planetă, vom începe să ne schimbăm. Treptat, vom deveni conștienți de dependența noastră reciprocă și vom învăța să acționăm în consecință. Ceea ce vine în mod natural animalelor, vom câștiga prin eforturile noastre. Cu toate acestea, răsplata noastră va fi o înțelegere și o percepție mai profundă a lumii decât poate avea orice ființă.

Doar odată ce vom atinge această nouă percepție ne vom da seama că am fost creați egoiști tocmai pentru a percepe cum funcționează lumea cu adevărat. Dacă am fi fost făcuți astfel de la început, ne-am fi urmat instinctele și nu am fi știut că există mai mult de o opțiune de existență. Ego-ul nostru este dușmanul nostru, dar este și impulsul nostru pentru transformare pozitivă. Cu cât îl folosim mai devreme în acest scop, cu atât mai repede vom obține acea nouă percepție și vom descoperi adevărul despre lumea noastră – că totul este echilibrat, armonios și plin de iubire.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed