Trebuie sa crestem pentru a obtine dreptatea sociala

Intrebare: Pe de-o parte, oamenii ies in strada cerand egalitate si dreptate, siguri ca o vor obtine. Pe de alta parte, noi numim aceste cereri utopice si nerealiste. Cum ii putem face sa inteleaga ca ceea ce doresc nu poate fi obtinut prin forta, ci doar prin educatie, unitate si garantie reciproca?

Raspuns: Pentru ei dreptatea sociala inseamna sa jefuiesti protofelul bogatilor si sa iei continutul. „O sa-i atacam pe magnatii astia si o sa-i terminam”.

Dar noi spunem, „Nu, prima data trebuie sa intelegem motivul pentru care se intampla asta”. Tendintele globalizarii se dezvaluie chiar in fata ochilor nostrii si problema aici nu este clasificarea in bogati si saraci, ci o criza cu mai multe fatete. Deci, hai sa intelegem ce este cu adevarat aceasta criza. Vezi si singur ca nu poti obtine nimic cu revolutia sau prin distribuirea artificiala a resurselor. Exemple concrete sunt Egiptul, Rusia secolului 20, kibutzurile din Israel. Niciodata nu vei reusi daca intrerupi cursul natural al lucrurilor.

De aceea, raspunsul nostru este unificarea, in special daca problema de interes general este dreptatea sociala si corectitudinea. Dar cum ne putem uni? Hai sa vedem aceasta intrebare si sa invatam sa o facem corect. Daca initiativele noastre se indreapta inspre dreptate, egalitate si echilibru in general, atunci este posibil sa realizam asta fara unificarea oamenilor? In acest caz nu se potriveste obiectivului pe care ni l-am fixat.

Vrei sa ii faci pe toti egali? Pentru inceput adu-ti dorinta si pune-i bazele in functie de asta. Altfel, tu si grupul tau de o mie de oameni vreti doar sa stabiliti dreptatea voastra sociala, dar mai este un grup de doua mii de oameni care au parerea lor despre dreptate. Noi grupuri continua sa apara, iar procesul este insotit de armata, de guvern, sindicate, industriasi, in timp ce inamicii in mod subtil isi tes itele, iar ei au de asemenea parerea lor despre dreptate.

Deci cum se va sfarsi asta? Ce vrei sa faci? Poti obtine scopul fara sa pui in balanta toate contradictiile, fara sa obtii garantia reciproca? Este posibil sa construiesti ceva solid inainte ca toata lumea sa inteleaga ca de ei depind unii de altii si trebuie sa se sprijine reciproc? Doar prin aceasta garantie reciproca vom putea revela dreptatea.

Nu putem sa ne dam banii pur si simplu. Este asta corect? Trebuie sa existe un consens social, o intelegere generala. Si de aceea noi spunem: pentru inceput trebuie sa incepem o discutie, sa tinem cont de interesele fiecaruia si sa ne unim. Garantia reciproca este ceea ce ne trebuie. Daca o obtinem, atunci vom putea merge mai departe. Dar inainte de asta ne astepta doar conflicte si deceptii.

Intrebare: De acord, asta pare logic. Totusi, notiunea de garantie reciproca inca pare abstracta. Nu este clar cum sa o implementam…

Raspuns: Asta inseamna ca inca nu poti convinge oamenii ca fara aceasta conditie este imposibil sa mai spui ceva. Inca nu ai inteles suficient si nu ai demonstrat nimanui ca este o baza indestructibila fara de care nu putem construi nimic.

Lasa-i pe toti sa incerce sa iti demonstreze ca gresesti; tot ceea ce trebuie sa faci este sa accentuezi aceasta conditie: ca nu ne vom putea descurca fara garantia reciproca, de faptul ca fiecare depindem de toti si toti depind de fiecare in parte. Cand toti vom fi de acord cu principiul general, atunci vom putea gasi solutia corecta.

Nu conteaza ceea ce dorim – ca este dreptate, egalitate, reciprocitate sau unificare, totul va fi posibil doar cu conditia ca toti sa stam la masa rotunda, ca intreaga natiune sa stea langa si sa inteleaga toate acordurile. Fara asta nu ne vom urni nici cu un centimetru.

Oamenii vor spune, „dar este imposibil!” Dar de unde stii? nimeni nu a incercat inca. Intr-un fel sau altul, fara asta, doar metodele dictatoriale vor functiona.

In realitatea asta este imposibil pentru ca ne lipseste cultura sau influenta sociala. Asta este ceva ce trebuie sa formam.

Daca conditia critica pentru prosperitate in viitor este imposibil de implinit astazi, asta inseamna ca trebuie sa muncim in diseminare, explicand oamenilor ce este garantia reciproca si cum sa o obtinem. Trebuie sa implicam si mass media, sa folosim fiecare canal de influenta  si sa aratam fiecarei persoane ca asta este cel mai important pentru noi. Aceasta este o educare integrala cu ajutorul careia vom obtine consensul, unitatea si intelegerea reciproca, iar apoi vom putea face pasul urmator.

Trebuie sa construim treptat etapele acestei cai, aratand oamenilor ca este imposibil sa facem altfel. Fara perioada initiala de invatare este imposibil sa mergi mai departe si sa realizezi garantia reciproca, pentru ca oamenii trebuie sa fie pregatiti pentru asta.
Din partea a 5a a Lectiei zilnice de Cabala 10/10/11, “Pacea in Lume”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: