Egoism la scara globala

Intrebare: Exista in lume multe organizatii caritabile nonguvernamentale care, in mod cinstit, se straduiesc sa ajute oamenii. Ce nu este in regula cu ele? De altfel, acesti filantropi par sa creada ca binele lor depinde de prosperitatea lumii.

Raspuns: Asta este radacina problemei. Aceste organizatii ajuta, asa incat se simt impacate. O mica parte a populatiei lumii simte ca trebuie sa-I ajute pe ceilalti.  O persoana se simte mai usurata si asta ii da o satisfactie personala.

In organizatiile caritabile exista multi oameni care detin o nevoie naturala de a se ingriji de altii. Ei sunt programati cu un instinct. Trebuie sa ajute ca sa fie linistiti. Baal HaSulam scrie ca in lume exista 10% astfel de oameni si, in concordanta cu statisticile, sunt 7%-8%.

Oricum, toate acestea deriva din egoism si este una dintre manifestarile acestuia. Iubesc lumea ca pe propriul meu copil si ma simt rau daca lumii ii ester au. Trebuie sa ajut Africa ca sa scap de acest sentiment neplacut. Asta-I tot.

O asemenea ingrijire nu ajuta pe nimeni. Dimpotriva, aduce numai rau, caci, cu cat altruistii dau mai mult, cu atat mai mult se obisnuiesc cei ce primesc sa nu mai faca nimic si nu evolueaza.

O problema similara iese la suprafata in Rusia de azi. Se pare ca pretul ridicat la titei este de neconceput. La prima vedere, asta umple zilnic trezoreria, insa nu merita. De altfel, noi nu ne dezvoltam in acest fel. Doar vom sta pe tevile noastre de titei, ne pregatim micul dejun, construim palate aurite dar, in acelasi timp, ca si tara, ca si natiune, continuam sa ne degradam. Este imposibil sa evoluam fara o nevoie. Astfel, in ciuda logicii, ei nu mai doresc sa adune “banii petrolieri” si incep sa constientizeze asta.

Toata dezvoltarea actuala a lumii, impreuna cu caritatea si piata bunastarii comune, nu este altceva decat teritoriul egoismului. Nimic bun nu va iesi din asta. Dimpotriva, partile doar pun presiune una pe cealalta. Am gasit legea fundamentala a interconexiunii, insa toti vor sa o foloseasca in mod egoist. “Ah, asta este I Interdependenta globala? Hai sa punem stapanire peste lume, atunci. Il vom pune pe fiecare in palatal sau si daca se razvrateste careva, il amenintam ca-I luam oxigenul.” Acesta este modul in care ei vor sa foloseasca reteaua fundamentala pe care natura nea-a dezvaluit-o.

Acum ne aflam intr-o situatie periculoasa, caci egoismul nostru este legat de interconexiunea globala, ne permite sa controlam intreaga lume, pe toti oamenii in acelasi timp. Asta este ceea ce ne ameninta daca oamenilor le lipseste intelepciunea si perceptia si intelegerea a ceea ce viitorul pastreaza in desaga pentru noi.

Ei decid tacit soarta lumii ca sa se potriveasca cu obiectivele lor jalnice, neavand nici o idee incotro ne duce asta in viitorul apropiat si chiar maine. Afganistan, Pakistan, Irak si Iran sunt exemple vii. In cele din urma, totul va avea un rezultat opus.

Jocurile sunt incheiate. Nu putem sa-I mai dam putere egoismului nostru. Cand lumea se inchide intr-un sistem global, nu mai poti actiona ca si pana acum, conducand prin aur sau forta. Nu va functiona. Irak este o dovada vie a acestui fapt.  Rusinea Americii este in fata intregii lumi si ei inca se afla in aceasta stare. Totul este despre nevoia intelegerii legii fundamentale. Nici puterea, nici inteligenta nu va rezolva aceasta problema. Rusia a cazut, in ciuda tuturor bogatiilor si Statele Unite vor cadea inca si mai jos.

Astazi, abordarea trebuie sa fie adecvata tendintei intregii lumi catre integrarea globala. Altfel, veti pierde.

Va trece putin timp si vom fi martori cum chiar organizatiile teroriste vor incepe sa inteleaga asta.  Va fi imposibil sa mai controlam lumea prin forta. Problemele care apar ii vor face pe toti sa se gandeasca la ce urmeaza sa faca in continuare.

Din partea a patra a Lectiei zilnice de Cabala din 14.03.2011, O lume completa.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: