Egoismul si dragostea

Întrebare: Se poate ca plăcerea pe care cineva o primeste de la spiritualitate sa fie egoista?

Răspuns:  Se poate, cu siguranţă. Spiritualitatea este iubire şi daruire. Sunt dispus sa-ti daruiesc şi sa te iubesc, dacă este in beneficiul meu. Si dacă nu, atunci de ce ar trebui? Acest lucru este numit Klipa (coaja), iar acest lucru este corporalitate, nu spiritualitate.

Fiecare dintre noi este capabil sa iubeasca în acest fel. Iubesc copiii mei, deoarece acestia sunt ai mei. Dar dacă ei nu sunt ai mei, nu am nicio consideratie pentru ei. Pot iubi pe cineva dacă bunăstarea mea depinde de ei, dar dacă nu, nu am nevoie de ei. Cu alte cuvinte, iubesc şi investesc, deoarece am primit un beneficiu personal din aceasta. Totusi, acest lucru nu este iubire si daruire, acest lucru este folosirea celorlalti.

Dragostea si daruirea descrise de intelepciunea Cabalei nu au nimic de-a face cu primirea de dragul cuiva. Eu pur şi simplu iubesc ca sa beneficieze cealalta persoana. Acest lucru este chiar mai mare decât dragostea pentru copiii noştri, deoarece ne iubim copiii instinctiv.

Trebuie să gasesc felul iubirii fata de seaman, care nu avantajaza egoismul meu. Dar dacă egoismul meu primeşte ceva de la această iubire, nu este dragoste: eu pur şi simplu mă iubesc pe mine însumi şi ma împlinesc intr-un mod continuu. Prin urmare, totul este definit de intenţia mea. Dar cum mă pot verifica?

Trebuie să ma ridic la felul de dragoste în care sunt preocupat doar de o fiinţă umană, nu de mine. Este ceva ce trebuie să ştim, pentru că natura ne va forţa sa atingem acest nivel. Conform programului creatiei, noi trebuie să devenim similari Creatorului. Creatorul este bun şi face binele, fără nici o preocupare pentru Sine. El doreşte să ne împlineasca şi acest lucru este numit dragoste.

Cum ne putem apropia de aceasta stare? Intenţia mea actuala poate fi corectata doar de Lumina care Reformeaza. A creat egoismul meu si acum ma poate ridica deasupra lui, facand un miracol: mă scoate din Egipt. Când mă voi ridica, încep să mă corectez.

Aceasta Lumina poate fi simtita doar prin studierea intelepciunii Cabalei. În timp ce citeste Cartea Zohar, o persoană începe să observe că acesta acţionează asupra ei. Studiul în sine conţine o forţă care-l transformă. Se spune în acest sens: „Am creat înclinaţia rea, şi am dat Tora pentru corectarea acesteia, Lumina care adduce pe cineva înapoi la bine.” Acesta este motivul pentru care intelepciunea Cabalei este dezvăluita în timpul nostru şi a devenit disponibila pentru toată lumea.

Dintr-un program TV „Intreaba Cabalistul” 4/4/2010

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed