Meditand la Copacul Binelui si Raului

Daca nu cultivam in noi insine o sensibilitate pentru bine si rau, nu vom stii cum sa le folosim in mod corect. Totul depinde de subtilitatea perceptiei.

Mai mult, este important sa determinam ce este bine si ce este rau, deoarece, de obicei, ceea ce este bun pentru egoismul unei persoane ea considera ca este bine, in timp ce orice o raneste este rau. Deci, care este punctul de referinta prin care sa definim bine si rau? Este in legatura cu mine, cu societatea, cu Creatorul? Ce sunt de fapt “bine” si “rau”?

Astazi ne confruntam cu o problema. Conform intreagii noastre istorii, trebuie sa facem ce este bine pentru noi, sa ne luam libertatea de a distribui petrol si gaze, sa poluam habitatul, sa nu ne facem griji pentru nimic pana cand avem sansa sa vedem cu oroare ce am facut. Dar nu exista cale de intoarcere. Oamenii de stiinta spun ca soarta globala este decisa: am trecut de punctul in care mai era intoarcere, nu se mai poate restabili, bunastarea este distrusa.

Deci, ceea ce obisnuiam sa vedem ca si bun s-a transformast in rau. Daca am fi fost mai sensibili in trecut si daca am fi putut vedea lucrurile corect, nu am fi facut ceea ce am facut. In acest punct, abilitatea noastra de a lua decizii depinde in mare parte de sentimentele noastre. De fapt, dorinta este forta primara, iar mintea dupa aceea pentru a realiza ceea ce dorinta vrea. Inteligenta creste doar pentru a ajuta la implinirea dorintei.

Ma gandesc la ceea ce as vrea sa obtin, si cu cat imi doresc mai mult, cu atat mai mult ma gandesc la asta. Conform acesteia, mintea se dezvolta in incercarile de a obtine ceea ce doresc. De aceea, langa o dorinta mare este intotdeauna o minte mare, in vreme ce langa o dorinta mica se afla o minte mica. Asa suntem facuti. Aceasta dezvoltare de asemenea are loc in celulele vii la fel ca si in intreaga persoana.

De aceea, pe masura ce dezvoltam o mai mare sensibilitate fata de bine si rau, mintea noastra va creste impreuna cu ea in acelasi grad, si devenim mai intelepti. Singura intrebare este ce criteriu folosim atunci cand decidem ce este bine si ce este rau?
Din partea a 4 a  Lectia zilnica de Cabala  2/18/2011, „Libertatea”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: