Mijloace Speciale

Baal HaSulam, “Arvut”: Este scris, “Tu trebuie sa fii comoara Mea intre toate popoarele.” Asta inseamna ca vei fi comoara Mea (o proprietate speciala Sgula), iar scantei de purificare vor trece prin tine catre toti oamenii si popoarele lumii.

Sgula este o actiune speciala prin care noi corectam intentia noastra egoista catre una altruista. Eu nu stiu exact cum este actualizata aceasta actiune, insa ea imi permite sa dobandesc o a doua natura, sa intru in dimensiunea urmatoare, o realitate care se afla dincolo de sinele meu prezent. Si nu stiu exact cum are loc asta.

De aceea exodul din Egipt este numit “miracol”si de aceea forta corectiei, Lumina care reformeaza care este continuta in Tora, este numita “o proprietate speciala”- Sgula. Nu am idée cum functioneaza. Eu vad doar rezultatul, ca si cum anumite “iluminari” difuzeaza asupra mea sau o anumita forta lucreaza asupra mea, si eu devin diferit.

Astfel, chiar daca nu inteleg cum actioneaza Sgula, o activez avand grija de conditiile despre care mi se vorbeste. “Fa asta”, scriu Cabalistii, “Si vei primi asta.” Eu nu pot urmari aceasta legatura. Nu sta in puterea mea. Eu stiu pur si simplu ca actiuni specifice din partea mea vor duce la reactii specifice, desi cauza si efectul imi raman neclare. Asta deoarece provine  din Lumina, de la cel care Daruieste, in timp ce eu ma aflu inca in dorinta egoista si nu il simt sau nu il vad pe El. Contactul cu El imi este inca neclar, asa cum nu inteleg mecanismul intoarcerii conexiunii prin care cel care Daruieste ma influenteaza si schimba ceva in mine.

De aceea acest fel de actiune se numeste “speciala.” Un copil are de asemenea “mijloace speciale” in timp ce se joaca si creste in lumea noastra. Ce anume face ca el sa creasca? Suntem atat de obisnuiti sa vedem cum se dezvolta copiii jucandu-se incat nu ne dam seama cum se intampla. Ce forta se activeaza prin contactul copilului cu jucaria, cu imaginea dintr-o carte, cu animalele pe care le vede, sau cu masinile catre trec pe langa el pe strada? Cum se face ca imaginile marii lumi de care doreste sa se apropie, formeaza ceva in interiorul sau? Pentru noi asta este ceva obisnuit, insa in esenta, este vorba despre aceleasi “mijloace speciale” la lucru.

Un copil vrea sa creasca si este atras in diferite forme ale lumii adultilor, iar in acest fel creste el de fapt. Asemanator, daca vrem sa avansam, trebuie sa facem anumite actiuni pentru a activa forta superioara care ne ridica. Intr-un copil dorinta de a creste este insuflata in mod natural, in timp ce noi avem libertatea de a alege: Trebuie sa ne organizam mediul, studiul si pe noi insine, si sa atasam intentia.  Astfel ne dezvoltam.

Aceasta “Sgula” este rezultatul anumitor actiuni pe care le face o persoana, chiar daca nu stie exact ce activeaza si cum este el activat ca raspuns. La noi acest lucru este exprimat in relatia noastra cu Lumina superioara, in timp ce la copii – in relatia lor cu lumea inconjuratoare. Un principiu asemanator opereaza in interactiunile dintre “popoarele lumii”, adica toate acelea care nu aspira catre Creator si “Israel”, adica aceia care aspira catre El. Relatia noastra cu Creatorul este similara cu relatia lor cu noi. In fond, ei nu au o scanteie, o conexiune cu El, aspiratia catre El, sau dorinta de a-l revela pe El. Doar problemele ii imping sa caute ceva mai bun. De aceea noi le prezentam stiinta Cabalei intr-o forma adaptata, accesibila.

Invitatia de a revela pe Creator nu le spune nimic. Ei au nevoie de o viata buna aici si acum si nimic mai mult. In consecinta, noi le revelam mesajul nostru treptat, intr-o forma adecvata, iar ei ne utilizeaza ca pe niste “mijloace speciale”, ca pe o “comoara de la toate popoarele.”

Fiind conectati cu noi, ei incep “deodata” sa dobandeasca forte, intelegere si dorinte pe care nu le-a avut. Aceste “scantei” vin din Inifinitate, de la Creator-  prin noi catre ei. Ca rezultat, “proprietatile speciale” actioneaza pe toate nivelurile.

Din partea 5 Lectia Zilnica de Cabala 7/25/11, “Arvut”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: