Sfârşitul epocii egoismului

Să începem tocmai cu sfârşitul. Criza grea care a lovit occidentul, nu este o criză economică. Imaginile agenţilor bancari care îşi ţin capul în mâini, cifrele fluctuant e ale diferitelor burse şi reţelele de comunicaţii în jurul deciziilor luate de ministrul american al bugetului, ne pot înşela, dar acestea sunt doar simtomele problemei ale cărei origini sunt, în cu totul alt loc – în relaţiile deteriorate dintre noi, dintre oameni.
Criza actuală a început în momentul în care Wall Street a hotărât sa joace pe toată casieria şi a încercat să obţină maximul de câştig capital, prin crearea de aparatură financiară sofisticată şi înspecial prin agenţii pieţei imobiliare Americane. Şi ce dacă acest lucru vine câteodată pe socoteala altora ? Şi ce dacă i-au numit porci ? principalul este că au adunat câştiguri imaginare în perioade scurte de timp.
Potrivit Cabalei, un alt lucru foarte esenţial a scăpat ochilor noştri lacomi. Ei nu s-au jucat doar cu banii cetăţenilor ci şi cu legile care definesc stabilitatea şi imunitatea întregului sistem al Naturii.
După cum a mărturisit profesorul Gunter Blobel care a câştigat premiul Nobel pentru cercetarea sa în domeniul celulelor, supravieţuirea şi prosperitatea oricărui sistem în natură, depinde de faptul ca fiecare celulă , fiecare particulă din ea, ia de la sistem doar strictul necesar existenţei ei, iar cu restul puterilor ei  lucrează pentru binele sistemului întreg.
Iar noi ce facem ? Egoişti ne-am născut şi egoişti vom muri (dar măcar bogaţi), au spus şi au făcut proprietarii capitalului,
analiştii, firmele de sortare, agenţii financiari şi mulţi alţii. Chiar şi centrele de investiţii şi societăţile de asigurări s-au transformat într-un aranjament foarte “uns”, al cărui scop era să producă bani din bani. Câştiguri deja am spus ? Cât mai multe câştiguri.
Şi astfel joaca cu economia mondială s-a transformat în ruletă rusească. Doar că pistolul este îndreptat către tâmpla noastră, a tuturor……
Setea după profit, i-a făcut pe participanţii jocului să se lege unul de altul şi să pună în mişcare roata globalizaţiei, însă aceasta i-a întâmpinat exact cu capcana care şi-au pus-o ei înşişi. Dorinţa de a-i exploata pe ceilalţi pentru propriile câştiguri, i-au introdus pe proprietarii capitalului într-un circuit magic, într-o realitate în care ei depind absolut de ceilalţi. Cu cât a crescut mai mult egoismul, cu atât sistemul financiar a devenit mai opus legii care defineşte legăturile corecte între toate componentele naturii. Asemănător unei celule dintr-un corp viu care începe să se îngrijească doar de ea însăşi, a devenit o tumoare canceroasă, care ne loveşte pe toţi, dar a şi “mestecat” imunitatea personală în toate elementele sale.
Ceea ce văd ochii noştri în ziua de astăzi, nu este nimic altceva decât starea de agonie în care se află economia actuală, care simbolizează mai mult decât orice, corupţia care a stat la baza acesteia – legătura egoistă dintre oameni.
Atunci ce-i de făcut ?
Înţelepciunea Cabalei, ne spune, că pentru a ieşi din criză trebuie să ne schimbăm paradigma economică şi raţională in cadrul căreia am acţionat până acum. Astfel, de exemplu, trebuie să definim din nou termenii “câştig” şi “pagubă”.
În loc să încerce să satisfacă interese mici, proprietarii de capital trebuie să înţeleagă că, câştigul tuturor, este modelul economic  cel mai folositor pentru ei. Cu alte cuvinte, rentabilitatea unei afaceri trebuie să fie fondată în primul rând pe contribuţia societăţii. Atunci şi numai atunci, va fi afacerea rentabilă şi pentru firmă dar şi pentru individ. Altfel, gândirea egoistă îi va lovi puternic, într-un stadiu sau altul, exact cum se întâmplă acum, când turnul de cărţi de joc pe care l-au construit se clatină nervos, ca şi cum ameninţă să cadă peste noi toţi.
Pentru ca procesul să înceapă să ia o formă, reţelele de comunicaţii tebuie să se alăture acestui sistem şi să pornească promovarea unui nou sistem de valori care să reprezinte grija pentru toţi şi să condamne grija pentru interesele personale.
Când omenirea întreagă va recunoaşte egoismul ca motiv al crizei şi echilibrarea boatra cu legile naturii – ca soluţie, vom avea parte imediat de o reacţie pozitivă din partea naturii şi vom face primul pas necesar către o realitate socială stabilă.
“Cu toţii ne aflăm în aceiaşi barcă şi avem nevoie de o soluţie comună”, a scris nu de mult profesor  Pol Crogman, proaspătul câştigător al premiului Nobel în economie. Şi într-adevăr, în ultimul secol, omenirea a devenit mai mult decât un mic sat global. Am devenit un singur corp, a cărui supravieţuire şi prosperitate,depind de măsura în care organele lui cooperează pentru binele întregului sistem.
Viteza cu care vom recunoaşte acest lucru şi vom acţiona potrivit lui, va stabili ritmul în care lucrurile se vor schimba în bine.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed