Teama care ne face vrednici de revelație

Există o fabulă bine-cunoscută, care descrie relația dintre o persoană și Creator. Aceasta este fabula despre oaspete și gazdă. Dupa ce gazda a pregătit masa și toate bunătățile pentru oaspete, oaspetele simte o mare rușine care pur și simplu îl roade. El este gata să facă orice, atâta timp cât nu simte acea rușine. Apoi gazda, simțind milă pentru oaspete, creează ascunderea.

Dar ce ascunde el? Dacă gazda doar s-ar ascunde pe sine, oaspetele ar mânca confortabil toate bunătățile de pe masă și acesta ar fi sfârșitul. Oaspetele ar rămâne un egoist nesimțitor, care doar știe cum să primească și ar exista numai în forma corporală, detașat total de gazdă.

Deci, se dovedește că doar ascunderea gazdei nu este suficientă. Plăcerile ar trebui să fie, de asemenea, ascunse, iar apoi, dezvăluite în măsura în care oaspetele poate răspunde gazdei cu aceeași atitudine pe care gazda o arată oaspetelui în porții mici.

Toate aceste trei componente: plăcerea, simțirea gazdei și apetitul oaspetelui ar trebui să fie dezvăluite treptat și toate trei ar trebui să fie compatibile una cu alta. Apoi, condițiile potrivite ar trebui să fie create pentru oaspete, în porții mici, în care el va fi capabil să stabilească aceeași atitudine față de Creator, cu aceeași dragoste cu care Creatorul îl tratează.

Cum este posibil? Cea mai mică măsură în care gazda dezvăluie plăcerea bunătăților și arată atitudinea sa față de oaspete este un grad mare pentru oaspete. Acest lucru se datorează faptului că pentru el este o viață nouă, pe care nu o simțea în ascundere. El ar trebui să dezvolte în el disponibilitatea de a trata gazda în acest fel în avans, la fel cum și gazda îl tratează încă de la primul nivel. Când aromele bunătăților sunt descoperite, oaspetele nu va trebui să aibă de-a face cu ele, ci le va folosi ca mijloace: să le primească și să construiască dragostea lui pentru gazdă deasupra lor.

Deci, se dovedește că restricția și Masach (ecranul) trebuie să preceadă revelația Luminii, Creatorului. Asta înseamnă că, în primul rând, avem nevoie de teama de Creator. O persoană trebuie să dezvolte acest atribut: venerația, teama de a nu reuși să dăruiască Creatorului, constanta îngrijorare în legătură cu asta; cum ar fi dacă Creatorul îmi este revelat brusc și nu sunt protejat de plăcerea egoistă și nu voi putea să-L iubesc în schimb? Pregătirea necesară pentru revelarea Creatorului este în această teamă.

Această venerație este pe toate nivelurile, dar în forme diferite și în intensități diferite, însă venerația este o condiție esențială. Dacă o persoană o dobândește, ea este gata pentru revelarea Creatorului.

Din partea 1 a Lecției zilnice de Cabala, 3/9/12, Shamati  38

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: