Teama care nu te va lasa sa te opresti

Doar o persoana care se poate ridica deasupra dorintelor sale egoiste ajunge la senzatia de teama. Vede ca nu se mai poate ridica, totusi trebuie, pentru ca spatiul spiritual, imparatia Creatorului, perfectiunea, se afla chiar deasupra dorintei sale de a se bucura.  Apoi este impartit de teama: va putea fi ajutat pentru a se putea ridica deasupra lui?

Aceasta teama poate fi egoista, cand sunt ingrijorat daca voi primi sau nu implinirea spirituala. Acest tip de teama este de asemenea util: Chiar daca ma gandesc la mine (ceea ce este numit Lo Lishma), cel putin ma gandesc la scopul spiritual, la calitatea daruirii (Lishma). Doar ca pentru inceput ma refer la ea ca la ceva care imi va aduce beneficiu personal.

Totusi, mai tarziu ajungem la „teama perfecta”, cand intelegem ca rezultatul obtinerii acestei calitati de daruire trebuie sa fie benefica tuturor, si prin beneficiul societatii ei vor aduce un beneficiu Creatorului. Totul este facut de Lumina superioara si de aceea intregul proces este numit „Torah”.

Pe aceasta cale intotdeauna vom intalni „un om urat” care locuieste in interiorul nostru si nu vrea nimic in afara de beneficiul sau personal. Intotdeauna cauta sa evite totul intr-un mod care il face sa fie mereu deasupra celorlalti astfel incat sa isi arate puterea si mandria. Dar daca pot sa ma ridic deasupra acestui ciudat, chiar daca ma tem de acesta calitate din interiorul meu, si daca pot evita sa il omor, ba chiar sa pot sa il recunosc si sa ii multumesc pentru ca mi-a aratat propriul rau interior, atunci voi dezvolta corecta teama care ma va ajuta sa obtin dorinta, vasul, sau Kliul pentru a-L putea revela pe Creator.

Treptat toate conceptele vor ajunge la o definitie corecta si voi incepe sa inteleg ca spiritualitatea se afla deasupra dorintei mele egoiste. Voi intelege asta si voi putea revela Creatorul, perfectiunea, daruirea, iubirea fata de aproape si lumea spirituala, odata ce ma pot ridica deasupra „mea”.

De aceea, totul se bazeaza pe forta fricii si grijii: Ma aflu in egoism fara ca macar sa stiu, sau chiar m-am ridicat deasupra lui? Si odata ce urcam, exista mai multe grade ale ascensiunii deasupra dorintelor, pe care le distingem treptat.

La fiecare nivel mi se pare ca m-am ridicat deasupra egoismului, caz in care ma bucur si ii multumesc Creatorului pentru ca m-a ajutat. Dupa asta, vad ca nu-i chiar asa: Acesta a fost doar egoismul meu, dar care s-a ascuns de mine. Si iar trebuie sa ma ridic deasupra lui.

La inceputul nivelului urmator ma bucur nespus, inca odata, pentru ca in sfarsit m-am ridicat deasupra egoului si acum sunt in intregime daruire. Dar apoi inca odata vad ca asta nu este sfarsitul  si ca inca mai sunt ramase in mine calcule egoiste si din nou cer o mai mare ascensiune, iar acest proces continua pana la sfarsitul corectiei (Gmar Tikkun).

Este scris, „Ce este gunoi pentru cel de sus este hrana pentru cel de jos”. In acest fel, continuam sa urcam nivele datorita Luminii care reformeaza. Aceasta Lumina este numita Torah. Arata frica (Iraa) in persoana. Si in interiorul acelei Lumini putem vedea (Ireh) Creatorul, calitatea daruirii care conduce peste tot, la fel ca si dorinta ascunsa a creaturii de a se bucura.
Din prima parte a  Lectiei zilnice de Cabala 5/5/11, Shamati

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed