Unic si exclusiv

Fiecare din noi simte ca este special si unic, ca si cand ar fi singurul care exista in lume si lumea intreaga este facuta pentru el. Pe masura ce generatiile se dezvolta, fiecare persoana are mai multa atitudine, egoismul creste si cere persoanei sa fie mai individualista si sa simta ca este centrul lumii. Invidia, teama si ingamfarea ne forteaza sa actionam intr-un fel in care ceilalti sa creada ca suntem mai mari decat suntem. Dorim doar sa aratam asta pentru ca nu avem de ales, pentru ca suntem prea lenesi, pentru ca in general pentru a obtine ceva trebuie sa ducem o lupta fara sfarsit. In orice caz, dorinta si nevoia de afirmare deasupra tuturor inca arde in om.

Vedem ca doar senzatia de exclusivitate invita oamenii sa „urce unii peste altii”, sa calce unii peste altii, sa faca adevarate piramide umane cu cei mai mari in varf si cei mai mici dedesubt. Totul depinde de cat de mult o persoana isi apara exclusivitatea, la fel ca si conditiile si calitatile cu care s-a nascut si pe care le-a primit de la mediu in procesul de dezvoltare.

Intr-un fel sau altul, la sfarsit, oamenii obtin ceva in societatea umana doar folosindu-si  calitatea exclusivitatii lor. Aceasta calitate vine de la Creator. El este Unul si de aceea noi toti, cei care ne-am separat de dorinta comuna care a fost facuta de Creator ne simtim unici.

Suntem ca o imagine holografica in care fiecare parte contine intregul. Obisnuiam sa fim un singur suflet, similar Creatorului, dar spart apoi in bucati, iar acum fiecare din partile sale contine forma unica a sufletului comun, dar in forma opusa din cauza spargerii. Este o forma intreaga a sufletului initial ascuns in interiorul meu, si de aceea, presat de forta spargerii, simt intregul si cer lumii intregi si Creatorului sa fie la dispozitia mea. Ce sau cine poate fi la fel de important ca si mine?

Ca rezultat, individualitatea noastra in aceasta lume este construita doar pe calitatea de exclusivitate care se afla in fiecare persoana. Unde imi indrept dorintele, gandurile si abilitatile? La a deveni chiar mai unic si exclusiv. Fiecare persoana avanseaza pe aceasta cale conform fortelor sale, calitatilor, vitezei si asta in masura in care mediul il indeamna.

Cel mai important lucru este: in interesul cui imi folosesc „eul” meu, toate calitatile mele, si in general – exclusivitatea mea? Daca sunt unic in lume, atunci pentru cine actionez? O persoana ia decizia sa se corecteze singura folosindu-se ca mijloc de a servi lumea asa cum face Creatorul. Asta atunci cand devine uman, similar Creatorului, iar apoi lumea se transforma intr-un loc de intalnire inte Creator si creatie. Acolo ei se unesc si se contopesc unul in altul, ajutand toate sufletele.

De aici vedem ca aceasta calitate de exclusivitate poate juca un rol dublu: la inceput persoana doreste sa cuceresca lumea la fel ca si Napoleon si sa o foloseasca dupa bunul plac, in opozitie cu Creatorul, dar la sfarsit el descopera nevoia de schimbare si de obtinere a similaritatii cu Creatorul. Exclusivitatea poate fi folosita de asemenea pentru sine sau de dragul aproapelui. Asta este ceea ce determina locul unei persoane pe scara spirituala.

Din partea a 4a a  Lectiei zilnice de Cabala 5/17/11, “Pacea in lume”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: