Vrei sa implici oamenii? Atunci educa-i!

Privitor la miscarea de protest din Israel, trebuie sa oferim oamenilor o explicatie a ceea ce se afla in spatele cererilor pe care le-au inaintat azi guvernului. In esenta, le oferim concepte sensibile, reale, incat ei sa inteleaga esenta sloganurilor lor.

Care-i ideea sa strigi, pur si simplu, pentru egalitate? De altfel, ea poate fi doar relativa, limitata.

Ce rost are sa strigi slogane despre unitate, daca noi suntem egoisti si ne uram unii pe altii? Inseamna ca trebuie sa unim deasupra egoismului nostru si, pentru asta, avem nevoie de un scop deosebit. Este ca si cum, in timpul razboiului, cand vrem sa ne salvam, ne simtim mai apropiatii unii de altii, chiar daca asta nu este inca o unitate reala.

Ce rost are sa devenim toti nostalgici dupa garantia reciproca? Ce inseamna ea? O garantie bancara? Nu, inseamna ca, in societatea noastra, fiecare este sudat intr-unul si e imposibil sa evite asta. Apoi, inconstient,neavand nici o alta alegere, ca sa evitam sa ne taiem unul altuia gatul, creem o dependenta numita garantia reciproca.

Natura a imprimat, deja, aceasta conexiune in sistem, insa omenirea nu este constienta, inca, de asta. Din partea noastra, noi simtim, deja, si intelegem ca fiecare se afla intr-“un borcan” si nu avem alta posibilitate, decat sa observam legea integrala garantiei reciproce.

Oricum, garantia mutuala ne pretinde, in primul rand, sa fim responsabili: fiecare persoana daruieste altora si depinde de acestia. Este ca si in familie: eu depind de copii si ei depind de mine.Suntem legati de forta iubirii si a interdependentei, la bine si la rau. Si acum, hai sa facem aceasta conexiune de neintrerupt dintre noi, placuta si buna, asa incat sa deschida viitorul pentru noi. Nu conteaza cum o privesti, suntem deja in aceasta situatie, as ca, hai sa o facem sa fie dorita.

Daca imi pare rau de faptul ca depindem unii de altii, atunci este mai simplu pentru mine sa-i parasesc pe toti si sa fug. Insa ne ridicam la un nivel diferit: Vrem aceasta conexiune si, chiar daca ea nu a existat, vom construi, totusi, garantia reciproca dintre noi, de la zero.

In Cabala asta se numeste “ca un singur om, cu o singura inima”. Daca demonstrantii nostri vor acel gen de unitate- da-I inainte, este toata a voastra. Oricum, este necesar, inainte de toate, sa le explicam totul. In garantia reciproca fiecare persoana primeste ce ii este necesar si ofera tot restul societatii si, fara daruire, societatea nu exista. Acesta este sensul pentru garantia reciproca. Asa trebuie sa avem grija de ceilalti.

Comentariu: Unii protestatari au cereri clare. Prin “dreptate sociala” ei inteleg educatie gratuita, preturi normale la chirie, grija pentru binele general, servicii medicale accesibile pentru fiecare persoana, un salar stimulant pentru medici si transparenta actiunilor guvernului…

Raspuns: Foarte bine. Oricum, asta cere ca intreaga natiune sa se ridice la un nivel la care oamenii vor intelege cum actioneaza puterea legislativului si a executivului, cum se valideaza legile si cum sunt acestea implementate in viata zilnica. Fiecare persoana trebuie sa inteleaga ce inseamna sa analizezi situatia, sa iei decizii si sa le pui in practica.

Mergeti inainte, implicati poporul. Astfel se obisnuieste sa fie rezolvate problemele, “prin toti”. Oricum, milioane de oameni nu se pot aduna pentru demonstratie si de aceea oamenii mandateaza reprezentanti, sau accepta puterea “domnului”aruncand greutatea raspunderii de pe umerii lor.

Daca vrem sa ridicam oamenii la decizii inteligente cu caracter social, national, trebuie sa introducem educatia corespunzatoare. Azi nu este suficienta sa ai doar cunostinte despre structura guvernamentala. O persoana trebuie sa fie parte a deciziei procesului in curs, in structura garantiei reciproce si a unitatii dintre toti.

Daca vreti dreptate, dati-i inainte: uniti-va asa cum se cere. Doar atunci veti fi capabili sa analizati si sa intelegeti situatia. Numai atunci veti prinde si veti indeplini legea dreptatii.

Intr-un fel, sau altul, ne afundam in nevoia de educare. Sa speram ca oamenii vor intelege asta.

Din partea a cincea a Lectiei zilnice de Cabala din 01/08/2011, “Pacea”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed