Jucati-va pentru a va dezvolta

Intrebare: Este joaca cea mai buna cale pentru a ne dezvolta?

Raspuns: Da, jocul este cea mai buna cale spre dezvoltare. Este baza progresului in natura. Noi ne gandim la joc ca la ceva simplu si usor. Dar, un joc, este de fapt cel mai serios lucru din lume.

Cand nu ne mai jucam, incetam sa ne mai dezvoltam. Evoluam doar prin joaca. Cand ne jucam, noi nu realizam ce facem si ca rezultat noi ne dezvoltam sentimentele si abilitatile. Mai tarziu, cand incetam sa ne mai jucam si incepem sa invatam, de fapt, implinim posibilitatile pe care le-am dezvoltat cu ajutorul jocurilor.

Asta este ceea ce transforma un joc bun in temelia unei fiiinte umane. Dezvoltarea lui treptata de la un nivel la altul, in concordanta cu legea negarii negatiei, si cu ascensiunea de la un nivel inferior, la unul al Celui Superior, este posibila doar prin joc.

Cand se joaca, persoana nu realizeaza cum va arata urmatorul lui pas, deoarece nu este inca acolo, dar ea se straduieste catre el, il modeleaza, si il incearca in diferite moduri. Acest element este numit un joc. Este vorba despre incertitudine, imprevizibiltate, presupuneri intuitive, pentru a-ti da seama cum, si actionand ca un copil. Asta inseamna crestere.

Cand incetam sa ne intrebam de ce, si incepem sa studiem ceea ce este deja deschis, pregatit, si prelucrat pentru noi, aceasta unica stare de spirit (intrebarea de ce) dispare, si noi incetam sa progresam. Noi ne umplem, pur si simplu, celulele creierului cu informatii care ne opresc dezvoltarea. Ne transormam in tocilari. Daca urmaresc ridicarea la o noua dimensiune si urcarea la nivelul urmator, in mod firesc, singura cale de a urca aceasta scara este prin jucarea unui joc.

Oamenii sunt constienti de acest lucru. Iata un exemplu: in timpul examenelor mele de doctorat, unul dintre examinatori m-a rugat sa descriu elementele jocului in dezvoltarea naturii si a fiintelor umane. De asemenea mi-au cerut sa raspund la aceasta intrebare din perspectiva Kabalei. Asa ca a trebuit sa le prezint intregul sistem. (Ei l-au acceptat, dar mi-au dat un B. Am luat un B, la preocuparea mea majora – Kabbalah!). De ce am spus asta, aici? Este doar o ilustrare a felului obisnuit in care este acceptata joaca si jocurile, astazi.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: