Sub presiune sau in incubator?

Sunt multe probleme care ne asteapta pe calea spirituala si asta pentru ca dezvoltarea spirituala are loc in ciuda dorintei noastre care se afla intr-un stadiu opus noua. Trebuie sa lucram asupra noastra intr-un anumit sens.

Este complet realist. Poate fi realizat cu ajutorul intelepciunii pe care o obtinem in timpul studiului si sansa de a atrage Lumina pe care o contine. De aceea, avem si mijloacele necesare si instrumentele. In acest fel avansam.

Baal HaSulam scria urmatoarele in “Natiunea”: Toate animalele se bazeaza complet pe natura. Nu se pot dezvolta in vreun fel sau sa se lase influentati fara ea.

Animale avanseaza instinctiv la gradul la care se schimba din interior conform Naturii interioare si ordinelor exterioare. Stadiile mineral, vegetativ si animat au avansat de-a lungul intregii istorii. De exemplu, acum 15 milioane de ani, chiar si materia neanimata a suferit schimbari. Regatele vegetativ si animat, care s-au dezvoltat si si-au schimbat speciile s-au schimbat chiar mai mult. Omul in schimb si-a inceput dezvoltarea ultimul, de-a lungul ultimilor 100 – 200 mii de ani. In acest fel natura conduce lumea.

Pe masura ce societatea umana se dezvolta, trece inca odata prin aceleasi stadii: mineral, vegetativ, animat si uman, dar deja de la nivel uman. Omul se misca inca odata instinctiv : impins de natura, el trece de la un stadiu la altul constrans. Privind istoria vedem cum natiunile au « evoluat », trecand prin revolutii si transformari.

In acest fel ne dezvoltam pana la sfarsit, cand umanitatea se dezvolta in om. Acest stadiu apare in unamitate chiar in fata ochilor nostrii si difera de nivelele precedente prin abilitatea de a lua legea dezvoltarii in propriile-i maini, sa devina asemanatori Creatorului, sa se ridice deasupra naturii si sa o accelereze. Natura ne dezvolta pana la sfarsitul celor 6,000 de ani, perioada folosita pentru dezvoltarea sub presiune, pe calea suferintei, in timp ce Omul ia aceste forte in mainile sale si se dezvolta mai repede prin dorinta sa. Nu vede legea dezvoltarii ca pe ceva rau, ci atat de bun pe cat isi doreste. In acest fel el se realizeaza ca Om, cel ce este asemanator Creatorului. El ia exemplu de la Creator, invata ce face Creatorul in creatie si isi doreste sa faca la fel.

La un anumit moment oamenii studiaza procesul prin care se obtin puii. Apoi au invatat sa faca incubatoare si sa le dezvolte pana corespund nevoilor lor. Ca urmare, in fiecare zi avem cantitatea necesara de oua si nu mai depindem de legea dezvoltarii gainilor.

Exact in acest fel trebuie sa actionam asupra noastra. De aceea Baal HaSulam continua: Totusi, nu la fel este cu omul, care este dotat cu puterea de a gandi. Datorita minunatelor calitati ale fortei sale, omul este eliberat de legaturile cu natura si o dezvolta. Functia sa este sa observe actiunile naturii si sa isi faca munca in acelasi fel in care o face.

Asa cum stim, “Natura” (הטבע) are aceasi Gematrie ca si Creatorul (אלו-הים).

El nu spera sa obtina de la natura puii gata facuti, asteptand ca puiul sa apara si sa faca oul, ci face un incubator care incalzeste ouale si isi face puii pentru el, asemenea gainii.

In completare, Baal HaSulam scrie urmatoarele in articolul “Pacea in Lume”:

Sunt doua forte care opereaza in procesul de dezvoltare:

Una este “puterea cerurilor”, care garanteaza ca tot ceea ce este rau si daunator se intoarce la om ca fiind bun si util, dar « la timpul sau », insemnand printr-un proces greu si indelungat, unde « obiectele dezvoltarii » trec prin suferinte si dureri oribile, aflandu-se sub « presiunea dezvoltarii » care il zdrobeste cu o cruzime de neconceput.

A doua este “puterea lumeasca”, insemnad oamenii care au luat controlul legii dezvoltarii in mainile lor. Pentru ca pot sa se elibereze complet de legatura cu timpul, ei isi accelereaza semnificativ sosirea la final, insemnand ultima maturizare si corectie, care este sfarsitul dezvoltarii.

Din prima parte a  Letiei zilnice de Cabala 1/27/11, Scrierile lui Rabash

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: