Comentariu la Arborele vieţii

209Cartea Studiul celor Zece Sefirot   (TES) este un comentariu al lui Baal HaSulam la lucrarea lui Ari, Arborele vieții (Etz Chaim). Ea explică practic întreaga bază a Cabalei de la început până la sfârșit.

Cartea marelui cabalist al secolului al XVI-lea Arborele vieții al lui Ari, desigur nu este ușoară și acest lucru este valabil mai ales pentru începători. Dar Baal HaSulam a scris un comentariu despre el, pe care îl puteți înțelege treptat și de aici încep oamenii care vin la Cabala în primii câțiva ani de studiu.

TES începe cu cuvintele lui Ari.

Să știți că înainte ca ființele emanate să fie emanate și ființele create create, o lumină superioară, simplă umplea întreaga realitate. Nu era niciun loc liber, cum ar fi aerul și spațiul gol, ci totul era umplut cu acea lumină simplă, nemărginită. Nu avea o calitate de Rosh, sau Sof, ci era totul una, lumină simplă, complet uniformă, numită lumina Ein Sof (Baal HaSulam, Studiul celor zece sefirot).

Este vorba despre faptul că atunci când nu existau ființe create ca atare, exista o singură substanță interesantă numită „lumina superioară simplă care umple întreaga realitate”.

Când citiți aceste rânduri, apar imediat întrebări: Ce este o lumină simplă? Ce fel de realitate umple ea? Ce s-a întâmplat înainte să umple această realitate? Ce reprezintă? Ce înseamnă că nu era spațiu liber, ci lumina de sus umplea totul?

Mai mult, Ari subliniază că nu exista un loc liber sub formă de aer gol sau spațiu gol și totul era umplut cu lumină infinită simplă. Și, așa cum scrie el, nu exista nici început, nici sfârșit, ci totul era o singură lumină simplă, complet uniformă, care se numește lumina infinitului.

KabTV “Studiul celor Zece Sefirot” (TES), 8/14/22

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed