Cum să ieşim din apatie

565.01Întrebare: Recent, văd cum oameni apropiați mie par să se fi schimbat. Erau plini de sentimente, sensul vieții, bucurie, ură și iubire. Și brusc au devenit indiferenți față de scop, față de ceilalți, față de necazurile altora, față de fericirea altora. Nu există nici măcar invidie.

După toate aceste crize, toate aceste lovituri, a venit o astfel de stare deodată. Dintr-o dată, persoana s-a ascuns în acest refugiu și îi este bine să stea acolo. Ce este asta?

Răspuns: În primul rând, este conștientizarea unei persoane. Adică, o persoană trebuie să realizeze și să spună că se află într-o astfel de stare. „Am fost lovit de această stare. Sunt în ea și nu văd cum pot ieși din asta”.

Comentariu: Dacă este aşa, aceasta este deja o rugăciune. El vrea deja să iasă din această stare.

Răspunsul meu: Nu, el nu vrea. Faptul este că vede că nu dorește nimic, este absolut apatic față de ceea ce se întâmplă și nu are voință să schimbe nimic, pentru că vede că nu se poate schimba nimic! Și, indiferent de ceea ce ar face, probabil că se va înrăutăți.

„Prin urmare, nu este nevoie să schimbăm nimic! Deci vom trăi cât va fi nevoie, vom trăi, şi când va fi necesar vom muri. Totul va fi bine. De ce să te schimbi? Vedem că, din toate intervențiile noastre în ceea ce se întâmplă, lucrurile nu pot fi decât mai rele. Să nu facem nimic, să lăsăm totul baltă! Ca într-o barcă, vedem că nu putem ajunge nicăieri și că nu putem face nimic. Să aruncăm vâslele, vom sta liniștiți”.

Întrebare: Și chiar se simte bine?

Răspuns: Bineînțeles că se simte bine. Înțelegi că te predai voinței valurilor.

Întrebare:: Ați făcut un diagnostic precis. Acum, cum putem scoate o persoană din asta, sau nu putem?

Răspuns: Cine poate scoate pe cineva? Cine are capacitatea și înțelegerea de unde să scoată?

Comentariu: Te aşezi și vorbești cu el.

Răspunsul meu: Despre ce? Ce să-i spun ?! Îi pot spune invers: „Ai ajuns la concluzia corectă. Stai jos și nu te agita”.

Exact. Pentru că nu are nicio soluție, nu știe și nu înțelege nimic. El nu este în conexiune cu forțele naturii care ne atrag undeva. Și, prin urmare, cel mai bun lucru despre asta este să te predai voinței valurilor.

Când rabinul Akiva a fost întrebat cum a scăpat de pe vasul care se scufunda, el a spus: „Am apucat o scândură, am strâns-o, m-am pus pe ea și, pentru toate valurile care au trecut, mi-am aplecat capul și ele au trecut peste mine. Și așa, aceste valuri m-au împins spre țărm. De ce? Pentru că nu le-am opus rezistenţă”.

Întrebare:: Adică, propuneți ca rețetă pentru o persoană în această stare, în primul rând, să nu se agite. În al doilea rând, el ar fi în această stare de plutire în voia valurilor?

Răspuns: Da. Și acest lucru este cel mai adevărat atunci când te predai voinței naturii. Pentru că încă nu ai altă opțiune. Și în natură știi că există forțe mari, există o minte grozavă și există ceva care este deasupra noastră, unele legi, necunoscute nouă, veșnice și așa mai departe. Și mai există ceva acolo, care încă ne controlează. Deci, de ce să rezist? Doar îmi voi pierde forțele, voi cădea pe fundul bărcii mele și gata.

Comentariu: Deci sfatul dvs. este să aștepți? Timpul își va lua plata.

Răspunsul meu: Nu doar să aștepţi. Acesta este un tip de rugăciune, acesta este acordul cu natura superioară: „Sunt gata să te ascult”.

Comentariu: Fă ce vrei cu mine.

Răspunsul meu: Da. Și, de fapt, întotdeauna faci ce vrei cu mine. Dar acum încep să simt că nu am nevoie de mai mult. Aceasta este deja o etapă de înțelegere, o etapă de comunicare.

Întrebare:: Adică, dacă o persoană ajunge la acest gând, acesta este deja un mare progres către Creator, s-ar putea spune, către legea naturii, care guvernează totul?

Răspuns: Desigur. Nu se înalţă cu gândurile sale limitate atunci când vrea să strice și mai mult natura. Suficient! Nu vă implicați, nu interferați cu fluxul naturii și cu ce ne face aceasta! Așa că și în Tora se spune: „Stai și nu face nimic – este de preferat”.

Întrebare:: Așa simțiți despre o persoană care a intrat în spiritul indiferenței?

Răspuns: El nu are altceva. De unde va veni? Prin urmare, are dreptate. Aceasta este cea mai sigură ieșire din starea sa.

Întrebare:: Și care este sfatul dvs. pentru mine, ca prieten al lui?

Răspuns: Depinde de modul în care acest prieten poate înțelege unde se află, în ce forțe ale naturii și dacă poate folosi corect aceste forțe. Adică, lipeşte-te la aceeași direcție în care natura vrea să-l conducă. Adică, în acest caz, nu rezist voinței valurilor. Sunt gata să merg împreună cu valurile în aceeași direcție, incluzând și forțele mele în acest sens.

Deci, totul este foarte pașnic, calm și bun.

Comentariu: Așa că ai cântat indiferentului un astfel de imn.

Răspunsul meu: Acesta nu este indiferent, ci rezonabil.

KabTV “Ştiri cu Dr. Michael Laitman” 3/22/21

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: