Două tipuri de analiză internă

562.01Întrebare: Muntele Sinai simbolizează proprietatea Hasadim, mila. Muntele Hermon este proprietatea Hochma, înțelepciunea. De ce Cartea Zohar vorbește despre munți?

Răspuns: Muntele provine din cuvântul „Irurim” (îndoieli).

Când apar îndoieli și probleme în om, dar el vrea să meargă înainte și nu știe cum, atunci un munte apare în fața lui. Dacă alege să urce pe munte, adică să se ridice deasupra problemelor, proprietăților și îndoielilor sale egoiste, atunci obține sursa de lumină.

Cartea Zohar vorbește despre doi munți, deoarece există două tipuri de analiză a realității existente: dulce sau amar, adevăr și minciună. Analizăm dulce sau amar cu ajutorul luminii milei (bune sau rele) și a adevărului și minciunile cu ajutorul luminii înțelepciunii. Se pare că omul se află întotdeauna între aceste două analize: poate fi dulce, dar minciună sau poate fi amară, dar adevărată.

Întrebare: Vorbim despre dulceață și amărăciune în spiritualitate?

Răspuns: Nu contează. Avem nevoie de aceste două tipuri de senzații pentru a permite creșterii în noi a ceea ce numim „omul”. Pe baza egoismului nostru, nu suntem oameni, ci doar animale. Poate că, în anumite privințe, este un pic mai înțelept decât maimuțele, dar aș spune mult mai nefericit decât ele.

Adevărul este că semnul animal al creșterii, dezvoltării și existenței este alegerea dulcelui în loc de amar. Iar adevărul sau minciuna nu contează. Adevărul este întotdeauna acolo unde este dulceața. Și dacă este amar, îmi spun că aceasta este o minciună.

Morala noastră este construită numai pe aceasta. Vedem ce se întâmplă în lume: ceea ce este benefic pentru mine, bun și dulce, acesta este adevărul.

În acest sens, oamenii se ciocnesc în mod constant unul cu celălalt pentru că fiecare își dorește propria dulceață. Mai mult decât atât, toată lumea vrea să-l convingă pe celălalt că are dreptate și să-l atragă într-un fel să-l lase de partea lui și să câștige.

Prin urmare, intrarea în lumea spirituală constă în faptul că o persoană se ridică deasupra analizei „dulce-amar” și începe să se analizeze doar în raport cu adevărul și minciunile și să se lipească complet de adevăr, înstrăinându-se complet de minciuni deși minciuna pare dulce și adevărul este amar.

Cu alte cuvinte, puteți face o analiză corectă adevăr-fals numai dacă aduceți și analiza dulce-amar. Și se dovedește că, dacă stăpânim corect aceste analize, atunci ne putem construi deasupra naturii noastre.

Acesta este sensul celor doi munți sau a două abordări: IsmaelEsau, proprietatea îndurării – proprietatea înțelepciunii. Și când va avea loc combinarea acestor două proprietăți, dulceața va deveni adevărul pentru că te-ai corectat astfel încât ambele proprietăți să coincidă în tine. Este vorba despre dezvoltarea internă a omului. Doar asta.

KabTV „Puterea cărții Zohar”  # 9

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: