Lumina este intodeauna raspunsul la cerere

Baal Hasulam, articolul „Shofarul(cornul) lui Mesiah”

Si din aceasta cauza si-a permis Rashbi dezvaluirea intelepciunii ascunse in cartile sale Zohar si Tikunim. Oricum a facut asta cu o mare grija, nedand voie nimanui sa-i scrie vorbele in afara de Rabi Abba care a scris astfel ca numai inteleptii fii  ai Israelului sa poata inteleaga- si inteleptii celorlalte natiuni sa nu poata inteleaga.

Motivul a fost ca: daca oamenii care sant condusi de „egoism” o sa descopere ceva din aceasta intelepciune, ei nu vor putea inainta. In alt loc Baal HaSulam da exemplu de un fruct necopt care poate fi daunator omului.Caci raspunsurile pe care le primim fara efort, fara autoinaintare in programul lor doar le blocheaza drumul .

Toata intelepciunea Cabalei este ascunsa in forma treptata, astfel ca omul sa inteleaga din ce in ce mai mult in functie de inaintarea lui spirituala interioara si in acest fel poate inainta. Si invers daca ar fi primit raspunsuri de la capul locului fara marirea si dezvoltarea „kliului” l-ar fi oprit si nu l-ar fi lasat sa inainteze. Si atunci el nu ar fi simtit ca trebuie sa faca o schimbare, sa acumuleze un nou program, si s-ar fi impiedicat de a descoperii drumul pentru a intra in lumea spirituala.

Acesta este motivul pentru care „hamekubalim”(invatatii) au avut mare grija sa nu se descopere lucruri pe care oamenii nu sunt  inca in  stare sa le inteleaga. Intelepciunea se capata in functie de gradul de pregatire, noi invatam ca sa invitam „hamaor hamahzir lemotav” (lumina care ne intoarce spre bine) si in masura in care ea ne repara, noi incepem sa intelegem si sa simtim ceea ce invatam.

Procesul se face astfel: noi ne legam de grup, de exemplu 10 oameni impreuna si atunci cu ajutorul fortei de unire putem sa inaltam (urcam) „MAN” inspre forta superioara. Ca raspuns, ajunge la noi „hamaor hamahzir lemotav” adica lumina inconjuratoare (haor hamakif) si ea ne schimba, unindu-ne intr-o unire adevarata si in acelasi timp ne repara – datorita acestei reparatii descoperim lumea de sus (superioara) in caracteristicele noastre reparate.

Repetam ordinea actiunilor:

1. Ne unim impreuna

2.Urcam „man” inspre tikun

3.Haor hamekif (lumina inconjuratoare) ne corecteaza

4.Descoperim realitatea superioara

Daca noi nu ne unim si nu ridicam „man”, atunci nu se intampla nimic. De aceea hamekubalim (cabalistii) au scris cartile lor in etape, in functie de inaintarea lor in invatatura. La prima citire descoperim egoismul nostru â, dupa aceea intelegem ca avem doar o singura solutie – urcarea spre unire (alia leihud) si dupa asta descoperim ca nici asta nu este de ajuns si trebuie sa urcam „MAN”. Daca facem asta atunci Lumina Superioara (Haor Haelion)-Lumina Inconjuratoare (Haor Hamekif) termina lucrarea.

Cartile cabalistilor (hamekubalim) ni se dezvaluie noua in functie de aceste etape, si toate acestea cu ajutorul invataturii (limud).

In primul stadiu (etapa) eu descopar raul (haraa), in a doua etapa vad ca nu sint in stare sa fac nimic si trebuie sa fiu legat cu prieteni, iar in a treia etapa inteleg ca nu ne putem descurca fara cerere catre lumina ca sa ne uneasca, pentru ca singuri nu putem face asta. Si atunci vine (ajunge) Lumina si termina treaba.

Prima jumatate a muncii este datoria noastra si a doua jumatate este completata de sus, se numeste „lucrarea Creatorului”(avodat HASEM”

Din lectia despre articolul „Shofarul lui Mesiah” Toronto 20.06.12

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: