Atunci când știința se transformă în negociere

Nu putem vorbi despre ceva serios, științific, bazat pe fapte pe care nu le-am descoperit. Noi încercăm să studiem realitatea complexă a acestei lumi în părți și, chiar dacă nu le putem separa una de alta, putem descrie în continuare lucruri și avem ceva pe care să ne bazăm.

Pe de altă parte, nu știm ce înseamnă Lumina si vasul, o acțiune și un potențial, ce sunt timpul, mișcarea și spațiul în sens spiritual și cum să ne ridicăm deasupra lor. Aici nici măcar nu identificăm elementele de bază și, de fapt, nu putem discuta aceste detalii.

Baal HaSulam spune că „filosofia s-a înfășurat într-un tallit care nu este al ei,” ceea ce înseamnă că se ocupă cu ceva care nu-i aparține. Cum este posibil să se discute despre concepte abstracte, despre Lumină și vas și despre o dimensiune care este mai presus de această lume, dacă nu ești acolo. Dacă-ți imaginezi, du-te la Hollywood, poate că ei vor face un film din fanteziile tale. În orice caz, aceasta nu este știință și nici măcar opinii care se presupun a fi științifice, ci fantezie în forma sa pură.

Deci, după exagerarea în descrierile abstracte, filosofii le-au lăsat și astăzi nu se mai ocupă cu studii „pământești”. Ei sunt incapabili să continue să-și prezinte conceptele teoretice proprii.

Acesta este un alt aspect al crizei, care prezintă limitele omului în confruntarea cu această lume. Dacă evoluția l-a adus să se ridice la un nivel mai ridicat și nu face nimic, el descoperă limitele căii sale și criza.

Filosofia este de fapt o știință despre viață, ceva ce este sublim și care impune ca o persoană să se ridice deasupra naturii sale. Ea trebuie să fie obiectivă, trebuie să fie adaptată la natură; trebuie să se ridice deasupra nivelului uman al acestei lumi. Odată filosofii au operat în această direcție. Platon și Aristotel, de exemplu, au avertizat cu privire la trecerea înțelepciunii către cei care nu au fost vrednici de ea. Ei au înțeles măreția înțelepciunii și au înțeles natura umană și au lucrat mai presus de ea pentru a fi deasupra ei, într-un fel.

Astăzi nu există nici o urmă din asta, dimpotrivă, oamenii de știință vor să se „bucure de ambele lumi”, ceea ce înseamnă că sunt după un dublu beneficiu: atât științific, cât și financiar. Acesta este sfârșitul înțelepciunii. A fost vândută.

Din partea a 4-a a Lecției zilnice de Cabala 06/12/12, „Înțelepciunea Cabalei și Filosofia”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: