A alege drumul dificil

Întrebare: De ce este spus că: “nu există constrângere în spiritualitate”, că este imposibil să forţăm pe cineva să efectueze acţiuni spirituale, dar, pe de altă parte: este forţat până ce spune “eu vreau să”?

Răspuns: “Nu există constrângere în spiritualitate” înseamnă că, dacă sunteţi deja pe scara spirituală, nu este posibil să urcaţi la următorul nivel decât dacă atingeţi libertatea totală. Trebuie să fiţi liberi de tot, inclusiv Creatorul, astfel încât să puteţi, cu adevărat, să efectuaţi o acţiune independentă.

Vă găsiţi într-o situaţie în care puteţi face tot ceea ce doriţi şi dispuneţi de toate pedepsele şi recompensele. Vedeţi că, indiferent ce acţiune efectuaţi, dacă este aproape de Creator sau departe de El, dacă este bună sau rea, nu primiţi nici pedeapsă, nici recompensă. Este mult mai uşor să efectuezi o acţiune care este împotriva Creatorului, dar încă tânjeşti după Creator, încercând să-L vezi ca cel mai important, în scopul de a realiza acţiunea pentru El, de dragul atributului de dăruire. Aceasta numim liber arbitru.

Liberul arbitru deschide posibilitatea persoanei de a fi cu adevărat liberă de tot, inclusiv de Creator. Acolo, în acel moment, putem spune că “nu există constrângere în spiritualitate”. Acolo, o persoană alege dacă doreşte să se depăşească şi să muncească pentru Creator. Ca şi cum ea ar alege drumul cel mai dificil. Libera alegere este linia mediană, al treilea mijloc de Tifferet, un echilibru foarte delicat, ca un indicator pe un set de scale între două forţe echilibrate, forţa binelui şi forţa răului, sfinţenie şi impuritate.

Liberul arbitru este imposibil dacă mă tem de ceva, dacă îmi este ruşine sau dacă doresc o recompensă. Nu poate exista liber arbitru decât dacă sunt total liber de orice teamă şi anxietate, de toate plăcerile care luminează în faţa mea.

Este starea pe care trebuie să o consolidăm ţinând cont de mai mulţi factori. Atunci, decideţi ce trebuie să faceţi. Dacă deveniţi total neutru, atunci cum puteţi să acţionaţi, pe ce bază puteţi lua o decizie ?

Atunci când veţi atinge, cu adevărat, această stare de libertate, decideţi unde aveţi posibilitatea să faceţi un adevărat efort. Este calea dreaptă. Se pare că este înclinaţia rea care vă arată exact unde sunteţi, este înclinaţia rea care vă prinde de mână şi vă duce la Creator. Vă arată că, dacă urmaţi această direcţie, va trebui să faceţi eforturi pentru a depăşi obstacolele pe care le-a pus în faţa voastră.

Din prima parte a Lecţiei zilnice de Cabala, 08.10.2013, Scrierile lui Rabash

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: