“Adevărata responsabilitate pe care Israelul ar trebui să şi-o asume” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin “Adevărata responsabilitate pe care Israelul ar trebui să şi-o asume

În urmă cu câteva zile, armata israeliană a declarat că după o investigație prelungită a ajuns la concluzia că un soldat israelian a tras probabil glonțul care a ucis jurnalista palestinian-americană Al Jazeera Shireen Abu Akleh. „Există o mare posibilitate ca Shireen să fi fost lovită accidental de focuri de armă ale IDF care au fost trase împotriva suspecților identificați ca oameni înarmați palestinieni, în timpul unui schimb de focuri”, a spus Unitatea purtătorului de cuvânt al IDF.

Acesta este motivul pentru care suntem responsabili – nu pentru că un glonț accidental a ucis un reporter, ci pentru că propria noastră diviziune internă a provocat conflictul extern cu palestinienii.

Nu există nicio îndoială că numeroșii dușmani ai Israelului vor avea o zi de câmp deschis pentru declarația sinceră a Israelului. Țările care nu au nicio atenție față de drepturile omului sau nu se gândesc la brutalizarea și uciderea nu numai a dușmanilor lor, ci chiar și a propriului popor și pentru cel mai mic motiv sau pentru nici un motiv, vor condamna uciderea „fără discriminare” a Israelului.

După ce am slujit în armată câțiva ani, știu la prima mână că nu există niciun fel de tragere nediscriminată din partea soldaților israelieni. În același timp, se întâmplă și accidente, iar jurnaliștii care se poziționează chiar la mijloc între partidele de luptă se pun în pericol. Este un joc de noroc profesionist pe care mulți jurnaliști şi-l asumă și pe măsură ce se fac pariurile, uneori pierzi.

În ceea ce privește acuzaţia lumii trebuie să recunosc că nu mă gândesc, nu o fac niciodată. Preocuparea mea nu este ceea ce crede lumea, ci ceea ce face Israel. Dacă Israelul nu face ceea ce trebuie să facă, lumea îl va acuza, îl va denigra și îl va demoniza, indiferent dacă își cere sau nu scuze și dacă își asumă sau nu responsabilitatea pentru moartea unui jurnalist neglijent.

Cu toate acestea și acest lucru este mare totuși, cred că Israelul este responsabil. Cred că Israelul este responsabil pentru mult mai mult decât moartea lui Shireen Abu Akleh. Israelul este responsabil pentru orice este acuzat. Chiar înainte ca acuzația să fie pronunțată, ar trebui să spunem: „Aveţi dreptate, suntem responsabili pentru aceasta; este vina noastră.”

Suntem responsabili pentru că suntem divizați, iar diviziunea noastră provoacă fiecare nenorocire și tragedie din întreaga lume. Acestea nu sunt cuvintele mele; sunt cuvintele înțelepților noștri, care spun asta încă de la înființarea națiunii noastre.

Când înțelepții noștri au scris în Talmud (Yevamot 63a): „Nici o calamitate nu vine în lume decât pentru Israel” ei nu au vrut să spună asta ca o figură de stil. Ei au vrut să spună foarte literal, că tot ce se întâmplă rău în lume este din cauza Israelului.

Acei înțelepți și nenumărați alți înțelepți și lideri spirituali din istoria Israelului, au declarat acest lucru nu pentru a ne acuza, ci pentru a ne decide să trecem la acțiune. Pentru că dacă tot răul este vina noastră, înseamnă că facem ceva greșit și că dacă am înceta să facem asta și am începe să facem acel ceva corect, nu vor mai fi calamități în lume.

Înțelepții noștri nu s-au mulțumit să ne afirme vina; ne-au oferit şi remediul: Pacea între noi aduce pace în lume. Acesta este motivul pentru care Midrash Rabbah (porțiunea 66) scrie: „Această națiune, pacea mondială locuiește în ea”.

Moștenirea înțelepților noștri a continuat de-a lungul veacurilor și toți profesorii noștri ne-au predat același principiu. În secolul al XX-lea, marele Rav Kook a scris în acest sens în cartea sa Vocația Israelului și naționalitatea sa: „Numai când vine pacea deplină și iubirea credincioasă și sentimentul pur de recunoaștere a frăției dintre oameni se dezvoltă… când această dezvoltare este împlinită în noi, într-un grad care merită să fie un model pentru mulți, toate națiunile ne vor recunoaște și binecuvântarea păcii va începe să locuiască în lume.” Cu alte cuvinte, înainte de a face pace între noi, nu va fi pace în lume.

Acesta este motivul pentru care suntem responsabili – nu pentru că un glonț accidental a ucis un reporter, ci pentru că propria noastră diviziune internă a provocat conflictul extern cu palestinienii.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: