Am creat înclinația rea

Comentariu: Studiile arată că oamenii sunt practic pregătiți să coopereze unii cu alții, dar de vină este mediul în care trăiesc când devin indiferenți și cinici.

Răspuns: Este psihologie umană și nu rezultatul unui anumit experiment.

Conform Înțelepciunii Cabalei, ego-ul este baza naturii umane. Creatorul a spus, “Am creat înclinația rea ; Am creat Tora ca un condiment”, asta fiind totul.

Asta înseamnă că răul, egoismul, grija de sine sunt opuse grijei față de ceilalți, este traiul conform principiului că, cu cât trăiesc mai bine, cu atât mai mult mă simt mai bine în comparație cu ceilalți sau altfel, cu cât se simt alții mai rău, cu atât mă simt eu mai bine, asta fiind baza naturii umane. Istoria umanității a confirmat acest principiu de-a lungul timpului.

Deși filozofii și psihologii de la Universitatea Harvard au dezvoltat teoria lor proprie, viața dovedește exact opusul.

Întrebare: Este mai bine de spus unei persoane, “esti bună, iar natura ta este bazată pe conexiunea iubirii” sau, mai degrabă, “natura ta este practic ego-ul, acesta fiind punctul de plecare” ?

Răspuns: Mereu este mai bine de spus adevărul din moment ce acesta ne împinge să începem corecția omenirii înainte de a se deteriora total și a-și pierde umanitatea ! La urmă urmei, egoismul nostru crește în fiecare zi, astfel că cu cât începem mai repede să ne corectăm, recunoscând astfel natura noastră rea, cu atât mai repede vom putea să ne îmbunătățim viața.

Dacă nu facem asta, vom lasă egoismul nostru să erupă în majoritatea țărilor, în formă regimurilor neo-naziste, iar între ele va începe un război mondial.

Marele cabalist Baal HaSulam, în scrierile sale, descrie o parabolă despre antrenarea unor pisici să devină chelneri pentru a se încerca dovedirea faptului că natura de bază poate fi modificată. Dar în momentul în care unul dintre clienți eliberează câțiva șoricei, toți “chelnerii” domesticiți își aruncă tăvile de servit și încep să fugărească șoriceii.

Exact acesta este modul în care operează natura noastră ! Prin urmare, va sfătuiesc pe toți să ne observăm natura și să o acceptăm așa cum este.

Întrebare: Înseamnă asta că ești în favoarea adevărului dur ?

Răspuns: Desigur, nu ar trebui să inducem oamenii în confuzie. Trebuie să ne bazăm pe cunoștințe serioase și nu pe câteva studii izolate și, în același timp, trebuie să ne schimbăm atitudinea față de natură.

Din emisiunea de pe Kab TV „Ştiri cu Michael Laitman” din 26.06.2016

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed