Amintiţi-vă de ziua când am ieşit din Egipt

Întrebare: Care este sensul poruncii, „Amintiţi-vă de ziua când am ieşit din Egipt”, pentru munca interioara a unei persoane?

Răspuns: Se spune în Zohar, la punctul 121 din capitolul „Bo”, ca Torah va mentiona exodul din Egipt de 50 de ori. Pe lângă aceasta este scris că în fiecare zi o persoană trebuie să se vada ca iesind din Egipt, şi asta pentru că toată munca noastră se întâmplă numai în legătură cu Egiptul.

Munca spirituala a unei persoane pentru corectarea naturii sale egoiste, începe de la stadiul de „Avraam” – temelia calitatii daruirii. Dar cum putem dezvolta aceasta calitate?

De aceea intrebarea lui „Avraam” catre Creator apare într-o persoană: „Cum vor moşteni urmaşii mei un pamant mare?” (Capitolul “Lech-Lecha“).. Aceasta înseamnă: Cum pot dezvolta in interiorul meu (pentru că urmasii mei sunt viitoarele mele stadii), o mare dorinta de daruire si dragoste pentru a primi Lumina Intreaga ta de la Tine?

Aceasta primeşte următorul răspuns (de la Creator catre Avraam), „Să ştii că urmaşii tăi vor fi în exil pentru 400 de ani,” unde 400 ani sunt toate cele patru nivele de egoism. Astfel, Creatorul spune unei persoane ca va deveni în întregime cufundata în egoism şi va dobândi astfel o dorinţă egală cu Lumina Infinitului.

Mai întâi, vei fi pătruns de această dorinţă de a absorbi tot si apoi vei descoperi că este greşită şi vei dori să iesi din ea. Odată ce ieşi din ea, vei începe să o corectezi de la o dorinta egoista la daruire. Aceasta înseamnă sa parasesti Egiptul şi sa intri în Ţara Sfântă.

În acest fel, prin corectarea treptata a egoismului noi dobândim, urcăm cele 125 de trepte până la corecţia completă (Gmar Tikkun). Astfel, intreaga noastra cale spirituală se împarte în trei faze:

1. Din punctul iniţial (Abraham, aspiraţia de a descoperi Creatorul) pana la intrarea in Egipt.
2. În interiorul Egiptului, unde vom dezvolta aspiraţia catre Creator, care duce la dezvoltarea egoismului, realizarea că este rău, şi ieşirea din acesta.
3. Corecţia dorinţei noastre egoiste până la corectarea sa totala.

Totul se invarte in jurul „Egiptului”: O parte din drumul nostru este „înaintea lui” şi o parte, „după el”, dar Egiptul este punctul central. Acesta este motivul pentru care o persoană trebuie să simtă că ea vine din Egipt în fiecare zi, ceea ce înseamnă că în fiecare zi ia o parte a dorinţei egoiste si o corecteaza, şi primeşte o nouă lumină în interiorul acesteia. Aceasta se numeşte „o nouă zi.” Şi aceasta continuă la toate nivelurile.

Din partea a doua a Lecţiei zilnice de Cabala 4/13/11, Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: