Armonia este un echilibru de contradicții

Întrebare: Ce este stabilitatea și armonia din punct de vedere al Cabalei?

Răspuns: Armonia este un echilibru între forțele de primire și de dăruire, care se echilibrează reciproc, una pe alta, se accentuează, se extind, cresc și, în același timp, conduc la stabilitate.

Întrebare: Atunci, de ce a fost necesar să se creeze o contradicție? Nu era posibil să se creeze imediat armonie și stabilitate?

Răspuns: Nu. Atunci nu am fi putut să le simțim. Am fi fost ca insectele care există într-o armonie relativă. Vedem că existența, în special în lumea noastră, constă tocmai în lupta dintre cele două principii. De aceea, nu este aici nicio armonie, ci numai alternări, o luptă fluctuantă care conduce la o stare de și mai mare lipsă de echilibru între cele două forțe opuse.

Numai Înțelepciunea Cabala explică cum este posibil să ajungem la un astfel de balans, în care amândouă forțele se vor complementa reciproc, una pe cealaltă.

În lumea corporală aceste forțe se exclud reciproc, una pe cealaltă, încercând să se distrugă și să se anuleze una pe alta. „Cabala” înseamnă în ebraică „primire”, „Înțelepciunea Primirii” și explică cum să construiești corect o combinație reciprocă a celor două contradicții, astfel încât existența spirituală să fie posibilă între ele.

Viața pământească este fondată pe principii simple: pe un echilibru relativ între entități minerale, vegetale și animale, care există un anume timp și apoi mor. Adică, echilibrul corporal nu rezistă la testul timpului.

Spiritual, din contră, se dezvoltă constant până când se obține echilibrul absolut în toate manifestările, echilibru numit Gmar Ticun (sfârșitul corectării).

Întrebare: Asta înseamnă că acest concept de fericire poate exista numai dacă există contradicții?

Răspuns: Fericirea este posibilă numai când există o luptă și este simțită exact în acele momente în care această luptă ajunge la echilibru. Nu poate fi nicio satisfacție, nicio fericire sau plăcere, dacă nu simți în prealabil lipsa. De aceea, trebuie să fie o luptă pentru a simți rezultatul ei pozitiv. Aceasta este calea în toate!

Din Lecția de Cabala în limba rusă din 16/12/18

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed