Avansand in Frica de Moarte

Intrebare: Pot persoanele care nu au un punct in inima sa se asocieze mesajelor noastre de unitate?

Raspuns: Da, pot. Exista un volum mare de informatii care vorbesc despre necesitatea unirii. Oamenii care gandesc, inteleg ca egoismul distruge rasa umana, in timp ce umanitatea distruge in mod egoist Pamantul, si de aceea trebuie sa schimbam egoismul cu unitatea si sa ne ridicam spre altruism. Doar atunci vom invata  sa fim alaturi unii de ceilalti si sa salvam planeta noastra, singura casa pe care o avem. La urma urmelor, nu ne putem muta in alt “apartament”. Multi autori din intreaga lume descriu aceasta imagine cu claritate si precizie.

Problema este cum sa facem tranzitia. Este evident ca umanitatea este in pragul razboiului si se confrunta cu un viitor intunecat spre care o indreapta egoismul lacom. Solutia este de asemenea evidenta: sa fiti “copii buni”, “prieteni unii cu altii”, sa reduceti cosumul, si sa invatati cum sa gestionati corect resursele. Insa cum ne miscam de la punctul A la punctul B daca natura umana este aceea de a cauta distractie? Cum reformam aceasta? Cum o transformam in daruire?

Una este cand discutam despre instinctele de baza, ca de exemplu iubirea materna. Insa oamenii nu simt astfel; iubirea apare doar atunci cand apar problemele, adica la nevoie. Prin urmare, incercati sa le deschideti ochii astfel incat ei sa poata vedea cat este de serioasa situatia si faceti-le cunoscuta si conditia: Lumea va scapa de colaps doar pe calea unitatii si participarii reciproce. Atunci, in lipsa altei solutii, vor fi de accord.

Totusi, aceasta tranzitie cere ca in fiecare moment, in fiecare detaliu, fiecare mica particula, fiecare farama de paine si picatura de apa, persoana sa simta in mod clar: Daca nu impart asta cu ceilalti, sunt mort. Aceasta atitudine ar trebuie sa patrunda fiecare sentiment, actiune, si alegere. Acesta este modul in care ar trebui sa fie.

Si motivul este unul singur: In dorinta sa egoista, care este in cautarea constanta de satisfactie, omul simte ca va muri daca cedeaza in fata egoismului. Daca situatia este un pic diferita si moartea nu vine instantaneu, atunci va fura. Astfel este natura umana. Nu putem cere de la oameni ceva peste puterile lor, care le depaseste natura.

Pare deci ca toti se tem de asta? Este imposibil. In “Introducere la TES” Baal HaSulam scrie ca in antichitate, Cabalistii au apelat la ascetism, dupa cum este scris:” Traieste cu paine si apa, dormi pe pamant, si lucreaza la Tora. Daca faci asta, vei fi un om norocos”. Rezulta ca, desi esti pe calea unei asemenea suferinte, ai nevoie de puterea Torei. Altfel, va trebui sa simti in mod constant ca nenorocirea planeaza asupra ta: Te unesti sau pieri.

De aceea Cabalistii explica faptul ca in timp ce trece prin asemenea stari dureroase, omul ar trebui sa “ munceasca la Tora”. La urma urmelor, trebuie sa atrageti Lumina care Reformeaza. Daca nu, atunci nu exista viata si nu exista solutie. Orice erou al acestei lumi poate fi pacalit usor. Traim ghidati de senzatii egoiste si oricine poate fi facut sa reactioneze in felul in care se doreste. In fond, omul este dorinta de a primi, nu un erou.

Asadar, este in puterea noastra sa le dam solutia. Oamenii vor crede ca au gasit ei insisi solutia, pe cand in realitate, aceasta vine de Sus. Si cu cat avansam mai repede, cu atat mai usor va fi pentru noi sa prevenim ca ei sa fie pacaliti.

Trebuie sa ne bazam pe logica si sa explicam ca am folosit forta interioara a naturii, puterea unitatii, forta datatoare de viata care insufleteste tot ceea ce exista. Toate definitiile noastre trebuie sa fie formulate pe intelesul oamenilor, astfel incat ei sa nu creada ca noi vorbim despre niste forte supranaturale care actioneaza dincolo de natura lucrurilor. Nu, ea sta la baza naturii insasi, si este acolo pentru a ne ajuta.

Din partea 4 Lectia Zilnica de Cabala 5/26/2011, “Prefata la Intelepciunea Cabalei”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed