Banii nu pot cumpara fericirea

Comentariu: Dupa cercetari extinse, cercetatorii din Regatul Unit au descoperit ca un venit mare nu ii face pe oameni fericiti. Rezultatele au fost publicate in „Personality and Social Psychology Bulletin”.

Raspuns: Desi exista o vorba, un proverb „banii nu pot cumpara fericirea” si oamenii inteleg asta, toata lumea vrea bani.

Daca intrebi omul modern ce isi doreste mai mult, bani sau fericire, probabil va raspunde „ Bani. Odata ce am bani voi cumpara fericirea.”

Ego-ul, care acum este revelat in toata umanitatea, nu are nevoie de nimic altceva in afara de bani. In trecut oamenii era mai putin egoisti, aveau alte inclinatii, ego-ul lor nu cerea o satietate asa de amanuntita.

Comentariu: Deci intr-un fel contestati aceasta cercetare, care spune ca oamenii inteleg fericirea ca fiind familia, prietenii si copiii?

Raspuns: Ei au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au verificat abilitatea de a cumpara orice si au vazut ca nu functioneaza.

Dar nu am ajuns la dezvoltarea noastra absoluta inca. Ne aflam in ultimul stadiu de dezvoltare care inca nu s-a sfarsit. Umanitatea deja intelege ca banii nu aduc fericirea si ca in final fericirea este mai importanta decat banii.

Dar pe de alta parte, daca sentimentul de fericire nu este construit pe o baza materiala este un sentiment fals. Este ca atunci cand iei un drog: „Sunt fericit.” „Ce s-a intamplat?! De ce?” – „Fericit”.

Primesti un fel de injectie si bucuria te copleseste, nu te lasa sa te misti, pentru ca nu simti suferinta sau pustietate, nu e nevoie sa tanjesti dupa ceva sau sa faci ceva. Nici macar nu poti intelege suferintele si dorintele altora, nu te poti conecta cu nimeni! Ca un idiot pur si simplu stai in mijlocul lumii si te simti bine.

Intrebare: Asta inseamna ca fericirea intarzie dezvoltarea?

Raspuns: Desigur! Daca marii artisti, scriitori sau muzicieni nu ar fi suferit, daca nu ar fi fost nefericiti in interiorul lor – daca au avut o bucata de paine sau nu – daca nu ar fi fost nefericiti in cautarea lor interioara, in suferinta, ar mai fi creat ei ceva? Niciodata!

Fericirea nu consta in definitia pe care o atribuim imediat. Fericirea poate fi simtita doar in urma suferintei, doar deasupra a ceea ce este greu de gasit, deasupra suferintei, cand depui eforturi – si obtii – o atingi! Cand doresti – si apoi obtii, doresti – si obtii – asta nu este fericire!

Fericirea include simultan suferinta si placerea deasupra suferintei. Aceasta stare poate fi dobandita doar in intelepciunea Cabala, cand golul nu este umplut ci construieste o implinirea deasupra acestuia. Atat golul cat si implinirea exista constant! Sa spunem ca tanjesc dupa ceva si prin aceasta dorinta simt placere, implinire.

Fericirea, daca o definim corect, din punctul de vedere Cabalist, in forma sa adevarata, este o stare de nefericire absoluta si fericire absoluta in acelasi timp – golul si implinirea care nu se anuleaza una pe cealalta.

Si apoi nu e nevoie sa o acoperi cu bani sau orice altceva pentru ca toate spatiile tale goale sunt umplute si raman goale in acelasi timp. De exemplu, mananci ceva – si tot timpul il vrei, bei ceva – si tot timpul il vrei, vezi ceva – si tot timpul il vrei. Asta inseamna ca placerile nu se termina ci cresc, si in legatura cu asta golul se micsoreaza.

Aceasta este intelepciunea Cabala! Stiinta de a obtine fericirea adevarata. Si sentimentul de fericire interminabila te aduce la eternitate!

 

 

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: