Banii : Trecut, Prezent, Viitor

Oamenii au crezut mereu că evreii dețin un secret special pentru “atragerea banilor”. Cabaliștii au fost în mod special acuzați pentru lucrul asta. Alchimiștii au încercat să găsească “formula pentru  aur”, bazată pe învățăturile mistice ancestrale evreiești.

În anumite privințe, oamenii au dreptate. Cabaliștii știu cu adevărat “secretul banilor”.  Iar acest secret constă în dăruirea lor.

Doar copii mici nu înțeleg că totul din lumea materială are propria sa valoare, prețul sau – cantitatea de efort necesară pentru a obține ceea ce este dorit. Banii sunt o măsură. Dar cum este posbil să măsurăm efortul intern al unei persoane, fericirea sa, supărarea sau importanţa acestora ?

Trebuie să măsurăm constant legătura noastră cu ceilalți. Oamenii schimbă în mod activ rezultatul muncii lor. Folosirea banilor ca echivalent universal al efortului nostru înlocuiește schimbul de mărfuri.

Banii, de asemenea, reprezintă echivalentul universal al dorinței umane. Dacă doresc ceva, sunt gata să fac orice pentru asta. Se prea poate să nu aibă valoare materială (de exemplu, amintirea îndrăgitei bunici), dar aș plăți material pentru a obține ceea ce doresc. Totul depinde de nevoile individuale ale fiecăruia.

Înțelepciunea Cabalei a studiat și investigat mereu sursa, natura noastră în sine. Este necesar să plătești (prin bani sau prin efort) pentru plăcere. Cuvântul “bani” (Kesef în ebraică)  are aceeași rădăcină cu cuvântul “dorinta” (Kisuf). Însemnând o acoperire (Kisut) a egoismului propriu. Îmi acopăr dorințele prin satisfacerea lor, plasând un Ecran (Masach) peste ele, prin corectarea noastră. În societatea noastră, recepția directă bazată pe egoism este imposibilă.

Prin urmare, conceptul de bani (Kesef) este legat ecranul (Masach),  pe care omul îl pune peste dorințele sale. Mulțumită ecranului și a dorințelor, poate obține ceea ce dorește în funcție de mărimea ecranului, adică în funcție de valoarea banilor.

Când o persoană dorește să obțină ceva, trebuie să plătească o sumă echivalentă de bani pe care o cere vânzătorul. Această este versiunea relațiilor dintre noi în societatea egoistă. Cum este asta aranjată în altruism, când schema de schimb – bani pentru bunuri – nu mai funcționează și cumpărăm nu ceea ce ne place nouă, ci ceea ce face plăcere celorlalți ?

Lumea atinge treptat o nouă economie : banii nu mai funcționează. Deja sunt state în lume unde poți lua credite cu dobândă zero sau chiar negativă. Asta înseamnă că returnezi mai puțin decât ai luat. Aceasta este dovadă că banii au încetat să joace un rol de ehivalent universal pentru recepție și încep gradul să joace un rol general echivalent dăruirii.

Aici funcţioneaza un principiu cabalist pur : să primești pentru a dărui. Toată umanitatea treptat se mișcă către acest principiu. Această transformare nu este înțeleasă de intelectul nostru egoist.

Bancherii lumii iau serios în calcul să dea mai mulți bani populației astfel încât economia să fie stimulată.  Societatea consumatoristă ajuns la final. În trecut eram încurajați să consumăm și acum din contra, să dăruim.

Societatea a atins o stare în dezvoltarea sa în care este posibil ca toată lumea să aibă ce are nevoie, iar banii nu mai joacă un rol. Și-au pirdut valoarea.

În prim plan sunt relațiile dintre oameni, iar oamenii încep să caute împlinirea și plăcerea din societate în conexiune cu alte persoan și nu în condiții materiale, deoarece am devenit prea dependenți unii de alții.

Lumea avansează către producția globală. Iar cel mai important produs al acestei societăți sunt relațiile reciproce. Banii își pierd valoarea văzând cu ochii.

Vedem dependenții de droguri că sunt aprovizionați cu 10 grame de droguri ca să nu mai tânjească după bani sau șomerii, care nu doresc să câștige bani, trăiesc din bunăstarea oferită de stat pentru cerințele lor minimale.

În acest mod, de la plăcerile trupești, ne îndreptăm către împlinirea spirituală. Societatea nu poate cântări și să înțeleagă asta încă, așa că oamenii devin deprimați. De fapt, echivalentul anterior pur egosit – monedele din aur, bijuteriile, sclavii – sunt peste material, un echivalent spiritual.

Cât de mult se conecteaza o persoană cu ceilalți este ceea ce va conta. Va fi judecată prin directa să participare în aranjarea societății, în “fabrica” publică.

Așadar următoarea formă a banilor va fi ecranul în sine, adică relațiile corecte dintre oameni. Prin conexiune, aducându-și  fiecare partea și dăruind-o aproapelui, fiecare dintre noi “plateste” cu “bani spirituali” (Kesef) și acoperă (Mekaseh) dorințele comune pentru împlinire. Cât de mult pot oferi și dărui altora, această va fi, de asemenea, măsura prin care la rândul meu voi fi capabil să primesc.

Exact în felul acesta se va face comerțul în viitor, deoarece cel mai important element în proces este să schimb paticiparea cuiva în “productia” generală de dorințe comune pentru împlinirea universală colectivă.

Trăim  în lumea în care Lumina este nelimitată. Dar mărimea vasului nostru depinde de gradul de conexiuni dintre noi. Dacă conexiunile sunt negative, vasele nu sunt umplute, trăim în material și ne luptăm constant pentru auto împlinire, precum un animal.

Dacă conexiunile sunt zero, atunci suntem arpoape de nivelul de tranziție dintre animal și ființă umană. Când conexiunile noastre au valoare pozitivă, atingem un nivel complet numit MÂN (Adam, din cunvantul “Domeh” – similar Creatorului). Avansam către o funcționare complet opusă a banilor, măsurată nu în cât de mult pot avea, ci în cât de mult pot eu dărui.

Problema este cum să avansam de la starea materială, la starea spirituală. Aceasta este tranziția pe care trebuie s-o facem cu banii, să-i transformăm într-un echivalent al dăruirii în loc de echivalent al primirii.

În această lume, lucrurile care ne împlinesc sunt mereu în mâinile altora. Așadar, pentru a mă satisface, trebuie să plătesc pentru aceste plăceri. Această lume este doar un joc. În starea eternă sunt delicii absolute, împliniri, fiind de asemenea în mână Maestrului, Creatorului, Naturii.

Cum putea avea aceste plăceri ? Înțelepciunea Cabalei ne învață asta. Această înțelepciune este numită după cuvântul “Lekabel” –“a primi”. Cu toate acestea, a primi este foarte interesant. Cabală ne învață că, precum în lumea această, unde plătim pentru ceea ce dorim, în lumea spirituală trebuie să plătim pentru ceea ce primim. Nimic nu este pe gratis !

Cu ce plătim deci ? Plătim cu dorințele noastre. Creatorul stabilește un preț pentru “plăcerile nesfarsite”, care sunt disponibile doar cu condiţia să fii capabil să primești la nesfârșit de la El. Cu alte cuvinte, mărimea dorințelor noastre ar trebui să nu aibă limite. Până atingem acest nivel, dorința noastră de a primi este împlinită sau nu, există plăcere sau absenţa plăcerii.

Legea ne conduce să obținem plăcere perpetuă a existenței în afară parametrilor planului material. “Vreau să-ți ofer întregul univers, dragul meu oaspete, dacă poți să-l consumi pe tot!”- așa cum ne spune gazda, Creatorul. Dar cum putem să ne facem dorințele fără sfârșit ?

În același punct, după ce ne satisfacem dorințele materiale, începem să ne confruntăm cu o evoluție calitativă a dorințelor, către urcarea spre plăcerile și nevoile spirituale. În acest punct, legea proprietăților asemănătoare intră în scenă.

Suntem creați inițial cu o “mica dorinta”, dorința acestei lumi. Dorința este finită, deoarece sentimentul este limitat. Dar când ne conectăm cu natura folosind metodologia Cabalei, obținem dorințe imense din moment ce putem cuprinde infinitul. Sunt împlinit de dragul împlinirii Lui.

Primesc să îl împlinesc pe El. Pentru că nu există nimic în afară de El. Unde sunt banii în imaginea asta ? Reflectă stări variate dintre noi. Este un ecran imens plasat între oameni. Ce plătim Creatorului pentru imensă plăcere pe care El ne-o da ? Plata noastră este intenția să îl împlinim pe El, prin acceptarea darurilor Lui. Tot ce putem face este să îl plătim cu atitudinea noastră pozitivă către El.

În viitor, banii vor lucra în sens invers, vor fi folosiți pentru a dărui. Vom împarți împlinirea cu toată lumea. Vom investi total în societate, care va fi “banca” eforturilor reciproce să ne ofere tuturor garanția reciprocă. Acest tip de bancă se numește suflet. În ea, îl vom simți pe Creator, reciproc, împlinind pe toată lumea la nesfârșit.

Din webinarul din 27.03.2016

 

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed