Bucurându-ne în Purim

Întrebare: De ce trebuie să bem mult și să ne desfătăm în Purim?

Răspuns: Când se spune că trebuie să bem, să mâncăm și să fim fericiți, oamenii de obicei nu pun întrebări. În general, ceea ce aduce corpurilor noastre plăcere nu aduce nici întrebări, dar de Purim acest lucru este ridicat la un nivel al Mitzva (poruncă) ceea ce înseamnă că trebuie să fim fericiți și să ne îmbătăm „până când nu mai știm de noi”. Asta nu este chiar la propriu, desigur, ci când spunem „să te îmbeți și să fii fericit” ne referim la primirea maximă a Luminii Hassadim simbolizată prin mâncare și la Lumina Hochma (înțelepciune) simbolizată prin vin.

Odată ce obținem aceste două Lumini, apare bucuria și toate calitățile unei persoane participă simultan. Toate atributele pe care o persoană le-a dobândit sunt incluse în această bucurie începând de la cea mai joasă și negativă calitate până la cea mai sublimă. Astfel, folosind toate atributele noastre în această stare Îl obținem pe Creator.

De fapt, în această stare sărbătoarea este considerată de succes. Așa că, ar trebui să atingem o stare în care omul își pierde controlul „își pierde cunoștința” până când nu poate face diferență dintre bine și rău, pentru că tot răul a fost deja corectat și este îndrumat spre bine.

Asta nu înseamnă că trebuie să cadă la pământ inconștient, ci să atingă o stare în care realizează că Creatorul nu a creat nimic rău. Starea în care tot răul este corectat în bunătate îi oferă omului calitatea dobândirii, care este exprimată prin bucurie. În această stare se produce întâlnirea dintre calitățile cele mai joase și cele mai sublime care se echivalează și se justifica unele pe celelalte.

Acesta este sfârșitul corecției. În Cabala este numită starea în care „iubirea va acoperi toate păcatele”. Asta se întâmplă când toate păcatele, răul, opusele, ura, nu dispar, ci sunt revelate și apare iubirea deasupra lor. Așadar, prima poruncă este cea a fricii, deasupra ei este cea de-a două poruncă, a iubirii. Aceasta este singură modalitate prin care este obținut contactul dintre om și Creatorul, înțelegerea și identificarea cu El și cu ce a făcut pentru om. În același timp, dispar toate barierele și totul are scopul unității.

Comentariu: Ce păcat că Purim ține doar o zi…

Răspuns: Nu, este o stare care durează veșnic. O putem dobândi într-o zi și apoi continuă veșnic, din moment ce omul înțelege și percepe că totul a fost făcut de Creator într-o manieră opusă, așa cum spune: „ Am creat înclinația rea și am creat Tora ca un condiment” pentru a atinge starea sfârșitului corecției, numită Purim, care înseamnă cel mai înalt nivel al Creatorului.

Această este starea perfectă, ideală. Trebuie să ne ajutăm unul pe celălalt să tânjim după corecție și să ne dăm silința ca toată lumea să atingă această stare, cât mai curând posibil. Asta include revelarea înțelepciunii Cabala. Doar prin această metodă putem atinge un nivel atât de înalt, numit Purim.

Din emisiunea de pe Kab TV ”Știri cu Michael Laitman” din 16.03.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: