Cabala și economia de consum, partea 1

115.06Bazele economiei de consum

Întrebare: Economia este o reflectare a relațiilor sociale dintre oameni și, prin urmare, criza la care asistăm astăzi este o criză a relațiilor. Voi da câteva exemple din viața noastră care sunt direct legate de relațiile dintre oameni. În primul rând, vânzarea de produse cu un termen de valabilitate limitat. Cu toții suferim din această cauză, dar cineva câștigă.

În al doilea rând, risipa de alimente pentru a menține prețurile pe piață. Se pare că jumătate din populație aruncă alimente, iar cealaltă jumătate nu știe unde să găsească hrană.

În plus, băncile plătesc o dobândă redusă deponenților. Există și piața neagră: unii oameni plătesc impozite, alții nu, etc. Nici nu mai vorbesc despre conflictele armate, care ne răpesc o sumă uriașă de bani.

Se dovedește că, în realitate, o criză este o criză a relațiilor. În plus, este foarte dificil să înființezi afaceri, pentru că există o criză de încredere între oameni. Cum sunt toate acestea legate de Cabala? Și ce are Cabala de oferit?

Răspuns: De mii de ani ne dezvoltăm în egoismul nostru. Aceasta este natura noastră, care ne-a condus tot timpul la tot mai mult consum. Efort minim și randament maxim, aceasta este natura egoismului. Să ne străduim pentru pace, împlinire, plăcere și cunoaștere, dar toate acestea cu un consum minim de energie.

Așa am evoluat până când am ajuns la o stare în care, în secolul XX, așa cum au prezis cabaliștii cu multe secole în urmă, am început să simțim că o astfel de mișcare nu duce, în general, nicăieri. A venit vremea crizelor, a războaielor mondiale.

Omenirea a început să producă atât de mult încât nu mai este capabilă să consume. A depășit granița unui consum rezonabil. În ciuda acestui fapt, jumătate din umanitate este subnutrită sau chiar înfometată, iar cealaltă jumătate nu știe ce să facă cu mâncarea și aruncă ceea ce are. Același lucru e valabil pentru îmbrăcăminte și pentru toate celelalte bunuri.

În general, dacă mai devreme ni se părea că ne aflăm într-o lume care crește, se îmbunătățește și, în cele din urmă, ne conduce la faptul că toată lumea va avea măcar un minim, oamenii se vor bucura de viață măcar un pic, nu vor muri de foame, de boală, și vom ajunge la un nivel de existență mai mult sau mai puțin mediu, dar acum, începând cu secolul XXI, constatăm că egoismul nostru nu ne permite să facem nimic.

Astfel, dintr-un prieten care ne-a tras înainte timp de milenii, egoismul s-a transformat într-un dușman. Desigur, ne-a învrăjbit unii împotriva altora în războaie, în diverse probleme, dar, cu toate acestea, ne-a condus înainte, iar omenirea s-a îmbogățit și s-a stabilit. Dar în secolul al XX-lea, și mai ales din secolul al XXI-lea, ne-a devenit clar că ego-ul nu ne va mai permite să ne dezvoltăm bine, ne va duce la distrugere, pentru că nu ne va permite să ne unim, să ne planificăm viața astfel încât fiecare să aibă ceva.

În ciuda resurselor uriașe, a imenselor oportunități științifice, tehnice, de producție și economice, nu ne propunem absolut deloc să satisfacem nici măcar propria noastră populație din țară și nu ne gândim să le oferim oamenilor mai mult sau mai puțin confort în viață.

Dimpotrivă, cu cât mergem mai departe, cu atât mai clar vedem că egoismul ne desfigurează, aranjează totul pentru ca noi să suferim din cauza lui. La urma urmei, nu vrem să ne conectăm unii cu alții, nu vrem să ne vedem în relații bune și în stări confortabile.

Adică, am atins ceea ce în știința Cabala se numește conștientizarea răului din natura noastră. Și acum trebuie să ajungem la o concluzie, care, de asemenea, nu este foarte ușor de înțeles, de spus și de realizat: Trebuie neapărat să ne corectăm pe noi înșine—pe noi înșine, nu unele partide sau tendințe, nu ceva privat în societatea noastră sau în relațiile noastre, de exemplu, copiii, familia, elita, etc.

Trebuie să ne corectăm natura noastră, adică ceea ce am primit! Nu ceea ce am creat în procesul de evoluție, ci ceea ce am primit de la natură.

KabTV „Fundamentele Cabalei” 1/3/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed