Cabala și economia de consum, partea 4

232.06Banii sunt o acoperire pentru dorințele egoiste

Întrebare: Banii în ebraică se numesc „Kesef„. Ce înseamnă acest lucru din punctul de vedere al Cabalei?

Răspuns: Bani (Kesef) provine din cuvântul „acoperire” (Kisufa). Putem spune că, cu ajutorul acestora, o persoană își poate acoperi toate cheltuielile, tot ceea ce își dorește. Cu alte cuvinte, este o acoperire pentru dorințele egoiste ale cuiva.

Cu toate acestea, dacă el dobândește cu adevărat ceea ce înseamnă conceptul de Kesef, adică ecranul (acoperirea, Masach), atunci va începe să se ridice deasupra lui însuși și, în loc de împliniri materiale, va simți împlinirea superioară a gradului următor.

Egoismul nostru are nevoie de acoperire. Fie îl acoperiți oferindu-i tot ceea ce își dorește, fie îl acoperiți oprindu-l la un anumit nivel normal și începând să lucrați deasupra acestuia.

Întrebare: În lumea noastră, banii sunt o măsură a valorii: cât valorează timpul tău, cât valorează un lucru sau altul. În spiritualitate, este o măsură a puterii ecranului meu, o calitate anti-egoistă. Măsura în care pot să acopăr plăcerea, adică să mă bucur nu de dragul meu, ci de dragul celuilalt sau al Creatorului, se numește „bani”?

Răspuns: Totuși, o faci pentru a atinge scopul. Nu dăruiești pur și simplu altcuiva făcând fel de fel de donații caritabile, ci ai un anumit scop și dăruiești de dragul acestuia, pentru a te ridica la gradul următor. Și, deși această acțiune este anti-egoistă, ea urmărește acest scop.

Cineva poate întreba: „De ce este anti-egoistă? La urma urmei, înlocuiesc una cu celălaltă”. Să presupunem că dau 100 de milioane de dolari și că vreau o împlinire spirituală pentru asta. Și aici trebuie să înțelegem cum dăruim pentru a primi împlinirea spirituală și cum înlocuiesc una cu cealaltă.

Din „Fundamentele Cabalei” de la KabTV 1/3/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed