Cabala și sufismul – ramuri ale unei singure învățături

627.2Întrebare: Ați fi interesat ca cineva să contribuie la renașterea Sufismului? Acesta este tot Cabala, dar islamică. În același timp, este mai ușor de înțeles, deoarece este destinat unei mase mai mari de oameni.

Dacă Sufismul renaște într-un fel, ar putea aceste două fluxuri exista simultan fără a crea un conflict?

Răspuns: În primul rând, Sufismul și Cabala nu se vor contrazice  niciodată. Nu poate exista niciun conflict între ele.

În al doilea rând, atât Sufismul, cât și Cabala au fost ostracizate, deoarece ambele învățături sunt urâte de liderii religioși atât ai islamului, cât și ai iudaismului.

În al treilea rând, nu poate exista încă nicio conexiune între Sufism și Cabala, deoarece acestea au nevoie de reînviere. Trebuie să le dăm viață amândurora. Sufismul este în exil.

Am cunoscut sufisii peste hotare: în Olanda, în Anglia, în America. Au fost obligați să fugă din Iran și Irak. Dar erau bărbați maturi sau bătrâni. Nu cred că mai sunt cu noi. Și practic nu au avut elevi.

Dar sper cu adevărat că, așa cum Cabala renaște în iudaism, tot așa Sufismul va renaște în Islam și se va răspândi în întreaga lume. Cei care sunt interesați de sufism vor începe să-l practice. Cei care sunt interesați de Cabală o vor practica. Nu contează! Principalul lucru este ca un om să lucreze asupra sa și să se îmbunătățească.

Practic, atât Sufismul, cât și Cabala, învață același lucru. Sufismul, ca și Cabala, provine de la Avraam. Dar acesta a trecut Sufismul ca învățătură spirituală fiului său cel mare Ismael, iar Cabala celui de-al doilea fiu al său Isaac. Dar, de fapt, acestea sunt tehnici conexe.

Nu există contradicții între ele. Principalul lucru este să le dezvoltăm și să le răspândim.

Cu toate acestea, nu aș recomanda amestecarea acestora. Lasă-le să crească. Și mai târziu veți începe să vă gândiți și să înțelegeți dacă este potrivit ca acestea să fie amestecate și cum.

KabTV “Fundamentele Cabalei” 12/9/18

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: