Când ajungem în ţara Israel?

Întrebare: De ce după exodul din Egipt, poporul Israel era constant nemulţumit şi nesatisfăcut de acest progres?

Răspuns: Acesta este modul în care este evaluat prezentul în relaţie cu trecutul şi cum libera alegere se face între cele două stări.

Acest lucru se întâmplă pe fiecare nivel, cu fiecare pas, deoarece egoismul creşte tot timpul, iar noi trebuie să ne ridicăm peste el. Cu cât este mai mare egoismul, cu atât este mai mare urcarea. Acest lucru continuă până când intrăm în ţara Israel. Pe parcursul celor 40 de ani de colindat prin deşert, cu toţii urcăm Muntele Sinai.

Anterior, numai Moise l-a urcat, însă acum noi tragem pe toată lumea după noi. Asta înseamnă că el conduce poporul prin deşert.

Urcarea pe Muntele Sinai, adică ridicarea deasupra urii reciproce, este scopul vieţii omului. Acesta este începutul dăruirii, iubirii, conexiunii reciproce şi a uniunii tuturor într-un singur întreg, iar în această măsură Creatorul este revelat.

Ţara Israel este dobândită numai la final, atunci când ajungi la iubire. Însă întreaga urcare sta în ridicarea deasupra egoismului. Acest lucru este numit „a avea calitatea Hassadim”.

Hesed este milă: atunci când tu eşti îngrijorat de ceilalţi, în acelaşi mod în care şi ei sunt îngrijoraţi de tine.

În timpul acesta, de fiecare dată la nivelul pe care te afli, există o suprimare a nevoilor tale, printr-o reconsiderare a nevoilor altora ca fiind mai valoroase, mai necesare. Este similar cu modul în care o mamă are grijă de un bebeluş, apreciindu-i nevoile mai mult decât orice. În modul acesta suntem în relaţie cu toată lumea.

Este ca şi cum tu laşi o altă persoană în interiorul tău, eliberezi un spaţiu complet pentru ea, pe acest nivel. Atunci când faci asta egoismul următorului nivel începe să se ridice imediat în tine. Este atât de puternic că tu nici măcar nu observi acea persoană şi dacă din întâmplare o vezi, ea te enervează şi îţi este respingătoare. Apoi începi să lucrezi din nou la asta până când ea devine mai apropiată de tine decât eşti tu faţă de tine însuţi.

Asta înseamnă că ai intrat pe un nou nivel. Iar asta continuă din nou şi din nou.

Din emisiunea de pe KabTV „Secretele Cărţii Eterne” 3/25/15

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: