Când cabaliștii râd

288.1Comentariu: Omul este singurul animal care râde. Există 50 de tipuri de râs: infecțios, irepresibil, homeric, râsul din gâdilături, râsul printre lacrimi și râsul de tine însuți, care este râsul cel mai sofisticat. Ei spun că râsul de sine este pentru cei puternici.

Răspunsul meu: Desigur.

Întrebare: În multe țări există clovni care vin în secțiile de spital și chiar vindecă oamenii prin râs. O știință numită gelotologie încearcă să înțeleagă cum apare râsul. Adică, este ușor de înțeles cum apar lacrimile, dar este mult mai dificil să înțelegem cum apare râsul.

Putem vorbi puțin despre râs și umor în viața ta?

Răspuns: Nu sunt unul care râde des.

Comentariu: Dar uneori îți place să citești glume.

Răspunsul meu: Nu-mi plac glumele, îmi place inteligența, o întorsătură neașteptată când mintea strălucește și arată că poate vedea totul din afară.

Întrebare: Râsul este cu adevărat un lucru sublim și vindecător?

Răspuns: Da, desigur. Omul se ridică puțin peste egoismul său, în ciuda acestuia. Și asta, desigur, îl vindecă și îl salvează.

Comentariu: În trecut, ei vorbeau cu dispreț despre comedianți: „Să scrii tragedii, da; dar comedii, așa și așa”.

Răspunsul meu: Comedianți sunt tragici din exterior. Adică, ei simt ambele părți. Faptul că îi amuză pe ceilalți nu înseamnă că ei înșiși nu empatizează cu opusul.

Comentariu: Probabil cei mai buni comedianți sunt cei care au experimentat depresie.

Răspunsul meu: Da. Aceștia acționează în ciuda lor.

Comentariu: Spuneți câteva cuvinte despre acest lucru sublim – despre umor.

Răspunsul meu: Umorul nu înseamnă doar să râzi de tine; se ridică deasupra egoismului cuiva, deasupra căruia omul nu se poate ridica de obicei. Și trebuie să urmărim că se face cu bunătate. Pentru că să te urăști pe tine însuți nu este o problemă. Dar a face totul să apară într-un mod bun nu este ușor.

Umorul ar trebui să fie astfel încât, mai întâi, să nu rănească pe nimeni. Râdem de natura noastră, de cine suntem, ce suntem. Și avem suficientă inteligență, tocmai ca oameni, ca să râdem de ce animale suntem. Este de obicei cu amabilitate, condescendență și pozitivitate.

Comentariu: Există satirici care îi aruncă puțin pe alții.

Răspunsul meu: Aceasta nu este o satiră, aceasta este insultă. Acesta nu este umor.

Comentariu: Dar mulți oameni adoră.

Răspunsul meu: Aceasta este o problemă diferită. Oamenilor le place pentru că îi înalță. Acest lucru nu se mai aplică pentru a te ridica, a te vedea pe tine, a naturii tale, puțin și a trata totul cu amabilitate. Nu. Tot ceea ce este umor real nu ar trebui să provoace nicio atitudine deosebit de aspră, negativă.

Întrebare: Adică nici el, nici altcineva nu ar trebui umilit?

Răspuns: Da. Cred că aceasta este o proprietate înnăscută specială a omului. Și dacă o persoană nu are această proprietate – poate fi cel mai puternic analist și deștept în toate celelalte chestiuni, dar nu are umor – înseamnă că îi lipsește o calitate umană.

Mai mult decât atât, poate fi dezvoltat nu numai, ci și suprimat. Mulți militari și politicieni își pierd simțul umorului. Sunt atât de ocupați cu autocontrolul, încât îl suprima inițial, instinctiv, a priori.

Întrebare: Cum poate exista și a dispărut brusc?

Răspuns: Se poate întâmpla. Omul se poate învăța pe sine că nu se poate raporta la lume, la viață, la tot felul de mesaje în acest fel.

Întrebare: Dacă ar fi posibil să predați o știință atât de dificilă precum Cabala, spunând glume și povești, credeți că ar scădea sau nu?

Răspuns: Nu, nu cred că este posibil. Dar cabaliștii adoră umorul, îl apreciază. Râsul în Cabala este o ascensiune deasupra sinelui, deoarece ceea ce pare negativ la nivelul nostru arată vesel și pozitiv la nivelul următor.

Prin urmare, aceste stări ne obligă să ne ridicăm și să râdem deja de slăbiciunile noastre, de micul nostru egoism, deasupra cărora am putut să ne ridicăm cu ajutorul Creatorului și acum ne bucurăm de acest lucru.

Întrebare: Crezi că vom râde de ceea ce se întâmplă acum? Lumea se confruntă acum cu o epocă dificilă, tumultuoasă. Vom râde în acest moment și ne vom bucura?

Răspuns: Bineînțeles că o vom face. Natural. Vom vedea cu toții prin ce am trecut și unde am ajuns. Și atunci toată lumea va fi plină de bucurie și râs. Și un râs mare, sănătos va umple cerurile.

Din emisiunea de pe KabTV „Știri cu Dr. Michael Laitman” din 30.11.2020

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: