Când este justificat războiul?

Întrebare: În zilele acestea, când conceptele de apărare în sine şi când intervenţiile umanitare şi-au schimbat sensul, cum putem să spunem care este diferenţa dintre un “război sfânt” şi un simplu război?

Răspuns: Eu aş face o asemenea diferenţiere: un război justificat este un război al oamenilor care se luptă pentru existenţa şi pentru teritoriul lor, pentru pământul lor. Dacă cineva vine la ei şi vrea să-i omoare, apoi, aşa cum este scris: “împiedică-l omorându-l”. (Lucrarea Sanhedrin, 72:1, Gemarah)

Pe de altă parte, o ţară nu ar trebui să meargă la război atunci când nu este pe propriul teritoriu, chiar dacă o face sub anumite forme “umanitare”. Ar trebui să folosească doar ajutorul de la puterile internaţionale, atunci când caută pacea şi un anumit dialog, dar nu pentru război şi pentru operaţiuni militare.

Prin urmare, doar un singur lucru este justificat: dacă cineva din afară se ridică împotriva unei persoane sau a unui grup de oameni sau a unei întregi ţări, atunci ca răspuns tu te poţi lupta cu el şi să-l ucizi sau chiar să începi acest război primul. Totuşi, dacă nimeni din afară nu s-a ridicat împotriva ta, nu ar trebui să-l ataci şi să te lupţi cu el sub niciun pretext, chiar şi cel mai incredibil.

Masa rotundă a opiniilor independente, Berlin 9/9/06

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: